13 vragen
 voor het trefwoord « Levering vanuit het buitenland »
Waarom is mijn internationale zending nog niet geleverd?
Komt je pakje van buiten de Europese Unie?
Dan moet je pakje een invoerproces ondergaan wat ervoor zorgt dat je pakje er iets langer over doet. Komt je pakje van binnen de Europese Unie?
In dit geval is er standaard geen invoerproces. De douane kan wel, als ze dat wil, zendingen binnen de Europese Unie controleren. De duur van het invoerproces hangt af van volgende 2 factoren:
 • De waarde van je pakje, en of je pakje beschikt over de nodige informatie om de zogeheten inklaring te doen. In deze fase van het invoerproces worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend.
 • Of de douane of andere officiële instanties je pakje al dan niet moeten controleren. Dat moet bijvoorbeeld gebeuren bij geneesmiddelen, planten en voedsel, wapens, vermoedelijke namaak ...
Geschatte behandelingstermijn voor inklaringTabel internationale zending ontvangen – Geschatte behandelingstermijn voor inklaring
*Tot € 45 indien het gaat om een niet-commercieel pakje van particulier aan particulier. Alcoholische producten, parfums en tabaksproducten zijn niet vrijgesteld van kosten voor douaneformaliteiten. Bijkomende behandelingstermijn voor bepaalde producten  Tabel internationale zending ontvangen – Bijkomende behandelingstermijn voor bepaalde producten 
* wordt onderzocht door de douane en merkhouder
** na ontvangst van de nodige licenties
Wanneer moet ik invoerrechten (douanekosten) betalen, hoeveel en hoe betaal ik ze?
Volgens de douane- en btw-wetgeving betaal je een bepaald bedrag aan belastingen (douanerechten, btw en accijns) voor pakjes afkomstig van buiten de EU. Deze kosten verschillen naargelang het type ingevoerde goederen. Daarnaast worden extra administratiekosten aangerekend voor volgende douaneformaliteiten:
 • 0 euro voor commerciële zendingen met een waarde van maximaal 22 euro en voor particuliere zendingen met een waarde van maximaal 45 euro. (Opgelet: alcoholische producten, parfum en tabaksproducten zijn niet vrijgesteld van kosten voor douaneformaliteiten)
 • 24 euro voor douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde tot 150 euro.
 • 32 euro voor douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde boven 150 euro.
 • 45 euro bij fytosanitaire controle bij planten en plantaardige producten.
 • 85 euro bij een regularisatiedossier
Deze kosten dien je cash of mobiel te betalen aan bpost. Als je de douanekosten niet wil betalen, wordt je zending teruggezonden of vernietigd.
Wat als mijn pakje niet over de nodige informatie beschikt om de inklaring te doen?
Als niet alle informatie bij het pakje aanwezig is, krijg je binnen de twee dagen bericht van bpost. De behandelingstermijn wordt dan verlengd tot je de aanvullende gegevens opstuurt. Als je niet antwoordt op dit verzoek voor bijkomende informatie, dan zenden we je pakje na 30 dagen terug naar de afzender. Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Deze dien je als ontvanger bij de levering te betalen.
Hoe kan ik mijn pakje dat uit het buitenland komt volgen?
Je kan je pakje in het buitenland volgen via Track & Trace. bpost is voor de Track & Trace-gegevens aangewezen op zijn internationale partners. Zij zijn niet altijd in staat om deze (tijdig) door te geven waardoor je het misschien niet meteen kan volgen. Vanaf het moment dat je pakje in België bij bpost terechtkomt, kan je het volgen via onze Track & Trace en de My bpost app Tip: Je kan eventueel ook je pakje volgen via de Track & Trace van het lokale buitenlandse postbedrijf die je pakje behandelt. Gebruik hiervoor het barcodenummer dat je van de afzender ontving en voer deze code in via de Track & Trace van het buitenlandse postbedrijf.
Met welke apps kan ik de invoerrechten (douanekosten) van mijn pakje betalen?
Bij levering aan huis kan je de douanekosten aan de postbode betalen via de Payconiq by Bancontact app of via een van de volgende banking apps die de Payconiq by Bancontact-functionaliteit aanbiedt: KBC, BNP Parisbas Fortis, Belfius, ING, Argenta, AXA bank, ABK bank, Bank Van Breda, Beobank, CBC banque, CPH banque, Crelan, Deutsche Bank, Fintro, Hello Bank Keytrade, Nagelmackers, VDK spaarbank.
Je kan het exacte bedrag ook cash aan de postbode betalen. In een Afhaalpunt kan je de dounaekosten cash betalen en met debet- of kredietkaart.
Hoe verloopt een levering van buiten de Europese Unie?
Wanneer een zending van buiten de Europese Unie in België aankomt, wordt het pakje aan de douane overgemaakt. Het proces gaat als volgt: Veiligheidscontrole
De douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die van buiten de Europese Unie België binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in België is toegestaan. Indien niet, (bijvoorbeeld vermoedelijke namaakgoederen, wapens of medicijnen) houdt de douane je pakje tegen. Inklaring van het pakje
Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Deze dien je als ontvanger bij de levering te betalen. Levering van het pakje
Zodra de douane de goederen vrijgeeft, zorgt bpost voor de levering. De eventuele douanekosten dien je aan bpost te betalen. Dit kan op 2 manieren: 
 • Het exacte bedrag in cash
 • Via de Payconiq by Bancontact app of een banking app die Payconiq by Bancontact ondersteunt
Hou er rekening mee dat het volledige proces enkele dagen kan duren. Via Track & Trace kan je de status van je zending opvolgen. Daar krijg je ook melding als je nog formaliteiten moet vervullen en eventuele kosten bij levering moet betalen.
Wanneer gaat een pakje langs de douane?
Komt je pakje van buiten de Europese Unie, dan gaat het standaard langs de douane. Daarnaast is de douane ook bevoegd om alle zendingen binnen de Europese Unie te controleren. Het gaat dan eerder over verdachte zendingen vanuit EU-lidstaten en zendingen met accijnsgoederen binnen de Europese Gemeenschap.
Waarom moet ik 'kosten voor douaneformaliteiten' betalen?
De ‘kosten voor douaneformaliteiten’ is een administratieve kost die wordt aangerekend voor:
 • het vaststellen van de inhoud en de waarde van het pakje
 • het eventueel aanschrijven van de geadresseerde wanneer de inhoud, waarde en gegevens van het pakje niet overeenkomen of onvolledig zijn
 • het opmaken van de vereiste douane-aangifte
 • opslag- en bewaarkosten voor het innen en doorstorten van de douaneheffingen
Mijn pakje is besteld via een Europese webshop. Waarom moet het toch nog langs de douane of moet ik toch nog extra kosten betalen?
In dit geval komt je pakje van buiten de EU, ook al is het besteld via een Europese webshop. Sommige webshops verzenden hun producten rechtstreeks uit het land van herkomst. Als dit buiten de EU ligt, dien je rekening te houden met eventuele douanekosten. Kijk daarom steeds goed het afzendadres van je pakje na als je iets online bestelt.