57 vragen
 voor het trefwoord « Brieven en kaarten verzenden »
Hoe bereken ik het tarief om mijn brief te verzenden?
Het tarief van je brief hangt af van:
 • de snelheid van de gewenste bezorging (prior- of non-priorzending)
 • het formaat en het gewicht van je brief.
Gebruik onze online tool om snel het tarief te berekenen voor je brief. Voer de bestemming en het gewicht van je brief in en ontdek zo hoeveel en welke postzegels je op je brief moet kleven.  
Hoe frankeer ik mijn brief correct?
Kijk in de tabel met de tarieven.
Mag ik brieven sturen van om het even welk formaat?
Je brief of kaart mag alle mogelijke vormen en formaten hebben, maar als die buiten de genormaliseerde afmeting valt, betaal je wel een meerprijs. Een genormaliseerde brief of kaart is altijd rechthoekig met volgende kenmerken:
 • Minimaal 90 x 140 mm
 • Maximaal 125 x 235 mm
 • Maximaal 50 g zwaar
 • Maximaal 5 mm dik
Gebruik onze online tool om snel het tarief te berekenen voor je brief.
Welke postzegels gebruik ik voor een brief naar het buitenland?
bpost heeft postzegels speciaal voor het buitenland. Er zijn postzegels voor Europa (Europe) en voor de rest van de wereld (World). Je kan ze kopen in een Postkantoor, Postpunt of in de eShop. Het aantal en het soort postzegels voor je brief naar het buitenland hangt af van het formaat, gewicht en bestemming van je brief. Gebruik onze online tool, vul je bestemming en gewicht in, en ontdek snel welke postzegel(s) je nodig hebt voor je brief naar het buitenland.
Waar vind ik het tarief voor een niet-genormaliseerde zending?
Op onze website bereken je het tarief voor je niet-genormaliseerde brief. 
Wat mag ik (niet) met een omslag verzenden?
Kijk in de algemene voorwaarden wat je niet mag versturen in een brief. Als je voorwerpen verzendt, doe je dat beter in een versterkte omslag of als pakje. Wil je een belangrijke brief verzenden? Dan doe je dat het best als aangetekende zending (eventueel als een zending met aangegeven waarde). Hou er rekening mee dat het verboden is om geld te verzenden per post.
Hoe schrijf ik een adres correct op de omslag?
Net zoals bij elektronische adressen kan een letter het verschil maken voor een goede bezorging. Valideer je adres om zeker te zijn dat het bij bpost bekend is. De foto hieronder toont je hoe je het adres van de bestemmeling correct moet noteren. Vergeet niet om de naam van de bestemmeling te vermelden (verplicht) en je eigen adres op de versozijde van je brief (niet verplicht, wel aan te raden).Adres brief NL
Blijven de (heel) oude postzegels geldig?
 • Je kan oude postzegels blijven gebruiken, enkel voor verzendingen binnen België. Alle postzegels vanaf 2 oktober 1961, ook die in Belgische frank, blijven geldig voor een non-priorzending.
 • Je kan ze niet gebruiken als priorzegel.
Hoe frankeer ik mijn genormaliseerde brief?
Het aantal postzegels op je niet-genormaliseerde brief hangt af van het gewicht van je brief. Kijk in de tabel op onze website of bereken het tarief met de online tool.
Ik heb een dringende zending. Kan mijn brief morgen worden bezorgd?
Om je brief morgen te laten bezorgen binnen België, gebruik je een priorzegel en bezorg je je priorbrief voor de laatste lichting van de dag in: 
 • een Rode Brievenbus. Het uur van de lichting vind je op de brievenbus terug.
 • een Postkantoor of PostPunt. Het uur van de lichting vind je terug in elk kantoor.
Moet ik het adres van de bestemmeling op een bepaalde manier schrijven? In welke taal?
Om een adres correct te schrijven, volg je de internationale ISO-normen. Je noteert het adres in het Engels of in een officiële taal van het land van bestemming.
Ik vergat postzegels te kleven. Wat gebeurt er nu met mijn brief?
Je schreef het retouradres op de omslag: dan komt de brief terug naar jou. Je zette er geen retouradres op: de postbode zal aan de ontvanger vragen om eerst de verzendkosten te betalen. Niet contant, maar in de vorm van de ontbrekende postzegel(s) op een gele portokaart. Die moet de ontvanger dan posten. Als we zijn portokaart hebben ontvangen, bezorgen we hem je brief of kaart.
Hoe stuur ik een brief naar het buitenland?
Om een brief naar het buitenland te sturen, heb je een internationale postzegel nodig: Europe voor Europese bestemmingen, World voor de rest van de wereld. Post je brief in een van de rode brievenbussen of geef hem af in een postkantoor.
Hoe snel wordt mijn brief in het buitenland bezorgd?
Voor brieven naar het buitenland kunnen we geen termijn garanderen. bpost behandelt je brief als een Priorzending, maar de snelheid van bezorging is afhankelijk van de postdiensten in het land van bestemming.
Ik heb mijn brief onvoldoende gefrankeerd. Hoe zet ik die fout recht?
Zodra je brief is verstuurd, kan je er jammer genoeg niets meer aan veranderen. Als je een retouradres op de achterkant zette, komt de brief terug naar jou.
Wanneer wordt mijn brief een pakje?
Brief of pakje: een brief wordt een pakje als ze minstens een van de volgende afmetingen overschrijdt:
 • 230 mm in de breedte
 • 350 mm in de lengte
 • 30 mm in de hoogte
 • 2 kg
Kan ik mijn brief meenemen naar een Postkantoor en daar een postzegel en omslag kopen?
Je kan postzegels en omslagen in het Postkantoor kopen, en je brief daar meteen posten. Let op: postzegels en omslagen verkopen we niet per stuk, wel telkens in een pakketje van 10. In het Postkantoor vind je ook voorgefrankeerde omslagen, ook per 10.
Bepaalt de inhoud of ik een brief of een pakje moet verzenden?
Het formaat bepaalt of je iets als brief of pakje moet verzenden. Een brief wordt een pakje als ze de volgende afmetingen en gewicht overschrijdt:
 • 230 mm in de breedte
 • 350 mm in de lengte
 • 30 mm in de hoogte
 • 2 kg
Hoe frankeer ik een dringende zending?
Als je zending dringend is, kies dan voor een Priorzegel. Dan komt je brief de volgende werkdag al aan.
Waar plak ik de postzegel op mijn omslag?
Je plakt postzegels altijd rechts bovenaan aan de rectozijde van je omslag.
Waar post ik mijn niet-genormaliseerde brief?
Je kan je niet-genormaliseerde brief posten in een van de velen brievenbussen. Als je omslag niet in de opening past, geef je hem af in een Postkantoor.
Wat gebeurt er met mijn brief als ik het adres fout schreef of de bestemmeling is verhuisd?
Als je je adres op de achterkant van de omslag schreef, dan komt de niet-bezorgde brief terug naar jou.
Bestaan er priorzegels voor buitenlandse bestemmingen?
Als je een brief of kaart stuurt naar het buitenland, behandelen we die automatisch als een priorzending. De levertijd hangt wel af van de postdiensten in het land van bestemming. Om zeker te zijn dat je brief of kaart ook in het buitenland met prioriteit wordt behandeld, moet je het zelfklevende etiket 'A PRIOR' kleven. Je haalt dat etiket gratis in een Postkantoor of PostPunt.
Waarom kan mijn brief of kaart worden teruggestuurd?
De meestvoorkomende redenen om een brief terug te sturen zijn:
 • De brief is niet gefrankeerd.
 • De brief is te weinig gefrankeerd.
 • Op de brief staat een fout adres.
Op de rode sticker op je kaart of brief staat waarom je brief werd teruggestuurd.
Wordt mijn niet-genormaliseerde zending later bezorgd?
We bezorgen je niet-genormaliseerde zending even snel als genormaliseerde brieven.
Welke post of zendingen levert bpost op zaterdag en zondag?
In bepaalde gevallen levert bpost in het weekend. Dit hangt af van het soort zending, de afzender en het afleveradres. Brieven en aangetekende zendingen worden voorlopig enkel tijdens weekdagen bezorgd. Sommige afzenders, zoals bepaalde webshops, hebben afspraken met bpost om hun pakjes ook op zaterdag en zondag te laten leveren op thuisadressen. Het kan dus gebeuren dat je pakje in het weekend wordt geleverd bij je thuis (op zaterdag tussen 8 en 17 u., op zondag tussen 9 en 19 u.). Pakjes worden voorlopig niet rechtstreeks geleverd op weekenddagen in een Afhaalpunt of Pakjesautomaat. Deze worden dan op maandag in het Afhaalpunt of Pakjesautomaat geleverd.  Volg de status van je pakje eenvoudig op via de My bpost app of Track & Trace.
Zijn er zaken die ik niet mag versturen naar het buitenland, of naar specifieke landen?
Het is verboden om geld per post te verzenden, zowel nationaal als internationaal. Meer informatie over dingen die je niet per brief mag verzenden vind je in de algemene voorwaarden. Soms is het beter om voorwerpen in een versterkte enveloppe of als pakje te versturen. Wil je een belangrijke brief verzenden? Dan raden we je aan om die als Aangetekende Zending te verzenden (eventueel met Aangegeven Waarde).
Is het beter om een dringende zending aangetekend te verzenden?
Een Aangetekende Zending gaat niet sneller dan een gewone bezorging. Om je brief morgen te laten bezorgen, gebuik je een Priorzegel en post je hem in een rode brievenbus (doe dat voor de laatste lichting) of geef je je brief voor 16 uur af in een Postkantoor.
Ik kreeg mijn brief terug omdat het adres niet klopt. Hoe weet ik of ik een juist adres gebruik?
Om zeker te zijn van het juiste adres, kan je het online valideren op de website van bpost. Je controleert er of het adres bekend is bij bpost, en of de persoon er nog woont. Als je bestemmeling is verhuisd, zal je aan hem het nieuwe adres moeten vragen. Let op: kreeg je je brief teruggestuurd omdat het adres niet klopte, gebruik dan een nieuwe omslag en nieuwe postzegels.
Ik maakte een fout in het adres van de bestemmeling. Wat nu?
Als we je brief niet kunnen bezorgen en je adres staat op de achterkant van de omslag, dan komt de brief terug naar jou.
Tip: valideer altijd het adres via onze online tool.
Hoe weeg ik mijn brief het best?
Je kan je brief gewoon thuis wegen. Of laat je brief wegen in een Postkantoor in je buurt.
Neem ik het best een verzekering voor mijn internationale zending?
Je kan alleen een verzekering nemen als je je brief verzendt als Internationale Aangetekende Zending. Dat raden we aan als je een belangrijke of waardevolle brief verzendt.
Ik frankeerde mijn brief onvoldoende en kreeg hem terug. Kan ik hem nog eens verzenden met extra postzegels?
Je kan de omslag en postzegels niet meer gebruiken als je de brief terugkreeg. Je zal je brief in een nieuwe omslag met nieuwe postzegels moeten verzenden.
Opent de douane mijn brief?
De douane opent in principe geen brieven. Ze hebben wel het recht om dat te doen. Bijvoorbeeld als je zending verdacht lijkt.
Kan ik een niet-genormaliseerde brief aangetekend verzenden?
Je kan je niet-genormaliseerde brief aangetekend verzenden.
Kan ik een ontvangstbevestiging krijgen van mijn brief naar het buitenland?
Je krijgt een bevestiging van ontvangst als je je internationale zending als Internationale Aangetekende Zending verstuurt.
Ik noteerde geen retouradres en mijn zending kan niet worden bezorgd. Waar gaat die post naartoe?
Een speciaal team binnen bpost probeert te achterhalen wie de zending stuurde. Als we de verzender nog niet kennen na 6 maanden, vernietigen we de zending.
Wat is het tarief voor het verzenden van een rouwbrief?
Voor het verzenden van een rouwbrief geldt hetzelfde tarief als voor een gewone brief. Net als bij een gewone brief kan je kiezen om je rouwbrief prior of non-prior te verzenden.
 • Bij een priorzending wordt je rouwbrief de volgende werkdag bezorgd binnen België.
 • Bij een non-priorzending wordt je rouwbrief binnen de 3 werkdagen bezorgd binnen België.
Raadpleeg het exacte tarief via het menu ‘Postzegels & brieven’ op onze tarievenpagina. Je vindt er ook de tarieven terug voor rouwbrieven naar het buitenland (onder de rubriek internationaal) In onze Postkantoren en Postpunten en in de eShop vind je speciale rouwzegels. Deze zorgen voor een extra herkenbaarheid bij de behandeling van je overlijdensberichten.
Hoeveel postzegels moet ik op mijn brief kleven?
Het aantal postzegels en welke je op je envelop kleeft, hangt af van:
 •  de bestemming
 •  de snelheid van de gewenste bezorging (prior- of non-priorzending)
 •  het formaat en het gewicht van je brief.
Gebruik onze online tool om snel het tarief te berekenen voor je brief. Voer de bestemming en het gewicht van je brief in en ontdek zo hoeveel en welke postzegels je op je brief moet kleven.
Ik maakte een fout in het adres van de bestemmeling. Wat nu?
Als we je brief niet kunnen bezorgen en je adres staat op de achterkant van de omslag, dan komt de brief terug naar jou. Tip: valideer altijd het adres via onze online tool.