Mijn pakje komt van buiten de EU. Welk proces doorloopt het voor ik het kan ontvangen?

Wanneer je pakje van buiten de Europese Unie in België aankomt, wordt het aan de inklaringsdienst van bpost overgemaakt die de inklaring door de douane voorbereidt. Het proces gaat als volgt:

1. Inklaring van het pakje

Als je op voorhand btw betaald hebt op je pakje via de webshop dan wordt het meteen overhandigd aan de douane. Als er nog geen btw op is verrekend, dan wordt het eerst ingeklaard. Hierbij worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Sinds 1 juli 2021 geldt dit voor alle zendingen, ongeacht de waarde. Meer info over de douaneregels.

Deze invoerkosten dien je als ontvanger op voorhand te betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Je krijgt hiervoor een e-mail, sms of brief met een betalingsuitnodiging.

2. Veiligheidscontrole

De douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die van buiten de Europese Unie België binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in België is toegestaan. Indien niet, (bijvoorbeeld vermoedelijke namaakgoederen, wapens of medicijnen) houdt de douane je pakje tegen. Indien wel is je pakje ingeklaard en wordt het vrijgegeven.

3. Levering van het pakje

Zodra de douane de goederen vrijgeeft, zorgt bpost voor de levering. Hou er rekening mee dat het volledige proces enkele dagen kan duren. Via Track & Trace kan je de status van je pakje opvolgen. Daar krijg je ook melding als je nog formaliteiten moet vervullen.

Geen antwoord gevonden op je vraag?

 

Neem contact met ons op.

Chatten via Track & Trace

Voor vragen over je pakje

Loader not found
Bellen

Maandag - vrijdag : 
08.00 - 12.30 u.
13.00 - 18.00 u.

Zaterdag :
09.00 - 13.00 u.

Zonaal Tarief. Wachttijden kunnen variëren.