Wat kan het resultaat zijn van een douanecontrole?

De douane kan een veiligheidscontrole uitvoeren op alle goederen van buiten de Europese Unie, om bijvoorbeeld na te kijken of de invoer in België is toegestaan. Deze controle gebeurt na de betaling van de invoerkosten en kan een van de volgende uitkomsten hebben:

  • De invoer van de zending wordt goedgekeurd door de Belgische douane de dag na aankomst in België. De zending wordt erna aan bpost gegeven voor verwerking en levering.
  • De zending is onderworpen aan controle. Hou rekening met een extra leveringstermijn van 3 à 7 dagen. (Afhankelijk of andere overheidsinstellingen de goederen moeten controleren.)
  • Er moet een boete betaald worden (bv. wanneer goederen niet overeenkomen met de beschrijving) of bijkomende documentatie nodig is (bv. een ontbrekende invoervergunning). Dit zal je per brief of per e-mail worden meegedeeld, samen met verdere instructies.
  • De goederen zijn onderworpen aan invoerbeperkingen waardoor hun invoer verboden is. In het slechtste geval kan je zending worden teruggestuurd naar de afzender, of vernietigd worden. Dit zal je per brief of per e-mail worden meegedeeld, samen met verdere instructies.

Belangrijk: Als je de invoerkosten hebt betaald en de douane je zending in beslag neemt, zal je geen terugbetaling van de invoerkosten kunnen krijgen.

Geen antwoord gevonden op je vraag?

 

Neem contact met ons op.

Bellen

Maandag - vrijdag : 
08.00 - 12.30 u.
13.00 - 18.00 u.

Zaterdag :
09.00 - 13.00 u.

Zonaal Tarief. Wachttijden kunnen variëren.