7 vragen
 voor het trefwoord « Voorbereiden van een brief of kaart »
Hoe frankeer ik mijn brief correct?
Kijk in de tabel met de tarieven.
Wat mag ik (niet) met een omslag verzenden?
Kijk in de algemene voorwaarden wat je niet mag versturen in een brief. Als je voorwerpen verzendt, doe je dat beter in een versterkte omslag of als pakje. Wil je een belangrijke brief verzenden? Dan doe je dat het best als aangetekende zending (eventueel als een zending met aangegeven waarde). Hou er rekening mee dat het verboden is om geld te verzenden per post.
Hoe schrijf ik een adres correct op de omslag?
Net zoals bij elektronische adressen kan een letter het verschil maken voor een goede bezorging. Valideer je adres om zeker te zijn dat het bij bpost bekend is. De foto hieronder toont je hoe je het adres van de bestemmeling correct moet noteren. Vergeet niet om de naam van de bestemmeling te vermelden (verplicht) en je eigen adres op de versozijde van je brief (niet verplicht, wel aan te raden).Adres brief NL
Ik vergat postzegels te kleven. Wat gebeurt er nu met mijn brief?
Je schreef het retouradres op de omslag: dan komt de brief terug naar jou. Je zette er geen retouradres op: de postbode zal aan de ontvanger vragen om eerst de verzendkosten te betalen. Niet contant, maar in de vorm van de ontbrekende postzegel(s) op een gele portokaart. Die moet de ontvanger dan posten. Als we zijn portokaart hebben ontvangen, bezorgen we hem je brief of kaart.
Bepaalt de inhoud of ik een brief of een pakje moet verzenden?
Het formaat bepaalt of je iets als brief of pakje moet verzenden. Een brief wordt een pakje als ze de volgende afmetingen en gewicht overschrijdt:
  • 230 mm in de breedte
  • 350 mm in de lengte
  • 30 mm in de hoogte
  • 2 kg
Zijn er zaken die ik niet mag versturen naar het buitenland, of naar specifieke landen?
Het is verboden om geld per post te verzenden, zowel nationaal als internationaal. Meer informatie over dingen die je niet per brief mag verzenden vind je in de algemene voorwaarden. Soms is het beter om voorwerpen in een versterkte enveloppe of als pakje te versturen. Wil je een belangrijke brief verzenden? Dan raden we je aan om die als Aangetekende Zending te verzenden (eventueel met Aangegeven Waarde).
Ik noteerde geen retouradres en mijn zending kan niet worden bezorgd. Waar gaat die post naartoe?
Een speciaal team binnen bpost probeert te achterhalen wie de zending stuurde. Als we de verzender nog niet kennen na 6 maanden, vernietigen we de zending.