23 vragen
 voor het trefwoord « Frankeren en adresseren »
Hoe bereken ik het tarief om mijn brief te verzenden?
Het tarief van je brief hangt af van:
 • de snelheid van de gewenste bezorging (prior- of non-priorzending)
 • het formaat en het gewicht van je brief.
Gebruik onze online tool om snel het tarief te berekenen voor je brief. Voer de bestemming en het gewicht van je brief in en ontdek zo hoeveel en welke postzegels je op je brief moet kleven.  
Hoe frankeer ik mijn brief correct?
Kijk in de tabel met de tarieven.
Welke postzegels gebruik ik voor een brief naar het buitenland?
bpost heeft postzegels speciaal voor het buitenland. Er zijn postzegels voor Europa (Europe) en voor de rest van de wereld (World). Je kan ze kopen in een Postkantoor, Postpunt of in de eShop. Het aantal en het soort postzegels voor je brief naar het buitenland hangt af van het formaat, gewicht en bestemming van je brief. Gebruik onze online tool, vul je bestemming en gewicht in, en ontdek snel welke postzegel(s) je nodig hebt voor je brief naar het buitenland.
Waar vind ik het tarief voor een niet-genormaliseerde zending?
Op onze website bereken je het tarief voor je niet-genormaliseerde brief. 
Hoe schrijf ik een adres correct op de omslag?
Net zoals bij elektronische adressen kan een letter het verschil maken voor een goede bezorging. Valideer je adres om zeker te zijn dat het bij bpost bekend is. De foto hieronder toont je hoe je het adres van de bestemmeling correct moet noteren. Vergeet niet om de naam van de bestemmeling te vermelden (verplicht) en je eigen adres op de versozijde van je brief (niet verplicht, wel aan te raden).Adres brief NL
Blijven de (heel) oude postzegels geldig?
 • Je kan oude postzegels blijven gebruiken, enkel voor verzendingen binnen België. Alle postzegels vanaf 2 oktober 1961, ook die in Belgische frank, blijven geldig voor een non-priorzending.
 • Je kan ze niet gebruiken als priorzegel.
Hoe frankeer ik mijn genormaliseerde brief?
Het aantal postzegels op je niet-genormaliseerde brief hangt af van het gewicht van je brief. Kijk in de tabel op onze website of bereken het tarief met de online tool.
Ik heb een dringende zending. Kan mijn brief morgen worden bezorgd?
Om je brief morgen te laten bezorgen binnen België, gebruik je een priorzegel en bezorg je je priorbrief voor de laatste lichting van de dag in: 
 • een Rode Brievenbus. Het uur van de lichting vind je op de brievenbus terug.
 • een Postkantoor of PostPunt. Het uur van de lichting vind je terug in elk kantoor.
Moet ik het adres van de bestemmeling op een bepaalde manier schrijven? In welke taal?
Om een adres correct te schrijven, volg je de internationale ISO-normen. Je noteert het adres in het Engels of in een officiële taal van het land van bestemming.
Ik vergat postzegels te kleven. Wat gebeurt er nu met mijn brief?
Je schreef het retouradres op de omslag: dan komt de brief terug naar jou. Je zette er geen retouradres op: de postbode zal aan de ontvanger vragen om eerst de verzendkosten te betalen. Niet contant, maar in de vorm van de ontbrekende postzegel(s) op een gele portokaart. Die moet de ontvanger dan posten. Als we zijn portokaart hebben ontvangen, bezorgen we hem je brief of kaart.
Ik heb mijn brief onvoldoende gefrankeerd. Hoe zet ik die fout recht?
Zodra je brief is verstuurd, kan je er jammer genoeg niets meer aan veranderen. Als je een retouradres op de achterkant zette, komt de brief terug naar jou.
Kan ik mijn brief meenemen naar een Postkantoor en daar een postzegel en omslag kopen?
Je kan postzegels en omslagen in het Postkantoor kopen, en je brief daar meteen posten. Let op: postzegels en omslagen verkopen we niet per stuk, wel telkens in een pakketje van 10. In het Postkantoor vind je ook voorgefrankeerde omslagen, ook per 10.
Hoe frankeer ik een dringende zending?
Als je zending dringend is, kies dan voor een Priorzegel. Dan komt je brief de volgende werkdag al aan.
Waar plak ik de postzegel op mijn omslag?
Je plakt postzegels altijd rechts bovenaan aan de rectozijde van je omslag.
Is het beter om een dringende zending aangetekend te verzenden?
Een Aangetekende Zending gaat niet sneller dan een gewone bezorging. Om je brief morgen te laten bezorgen, gebuik je een Priorzegel en post je hem in een rode brievenbus (doe dat voor de laatste lichting) of geef je je brief voor 16 uur af in een Postkantoor.
Ik kreeg mijn brief terug omdat het adres niet klopt. Hoe weet ik of ik een juist adres gebruik?
Om zeker te zijn van het juiste adres, kan je het online valideren op de website van bpost. Je controleert er of het adres bekend is bij bpost, en of de persoon er nog woont. Als je bestemmeling is verhuisd, zal je aan hem het nieuwe adres moeten vragen. Let op: kreeg je je brief teruggestuurd omdat het adres niet klopte, gebruik dan een nieuwe omslag en nieuwe postzegels.
Ik maakte een fout in het adres van de bestemmeling. Wat nu?
Als we je brief niet kunnen bezorgen en je adres staat op de achterkant van de omslag, dan komt de brief terug naar jou.
Tip: valideer altijd het adres via onze online tool.
Ik frankeerde mijn brief onvoldoende en kreeg hem terug. Kan ik hem nog eens verzenden met extra postzegels?
Je kan de omslag en postzegels niet meer gebruiken als je de brief terugkreeg. Je zal je brief in een nieuwe omslag met nieuwe postzegels moeten verzenden.
Kan ik een niet-genormaliseerde brief aangetekend verzenden?
Je kan je niet-genormaliseerde brief aangetekend verzenden.
Ik noteerde geen retouradres en mijn zending kan niet worden bezorgd. Waar gaat die post naartoe?
Een speciaal team binnen bpost probeert te achterhalen wie de zending stuurde. Als we de verzender nog niet kennen na 6 maanden, vernietigen we de zending.
Wat is het tarief voor het verzenden van een rouwbrief?
Voor het verzenden van een rouwbrief geldt hetzelfde tarief als voor een gewone brief. Net als bij een gewone brief kan je kiezen om je rouwbrief prior of non-prior te verzenden.
 • Bij een priorzending wordt je rouwbrief de volgende werkdag bezorgd binnen België.
 • Bij een non-priorzending wordt je rouwbrief binnen de 3 werkdagen bezorgd binnen België.
Raadpleeg het exacte tarief via het menu ‘Postzegels & brieven’ op onze tarievenpagina. Je vindt er ook de tarieven terug voor rouwbrieven naar het buitenland (onder de rubriek internationaal) In onze Postkantoren en Postpunten en in de eShop vind je speciale rouwzegels. Deze zorgen voor een extra herkenbaarheid bij de behandeling van je overlijdensberichten.
Hoeveel postzegels moet ik op mijn brief kleven?
Het aantal postzegels en welke je op je envelop kleeft, hangt af van:
 •  de bestemming
 •  de snelheid van de gewenste bezorging (prior- of non-priorzending)
 •  het formaat en het gewicht van je brief.
Gebruik onze online tool om snel het tarief te berekenen voor je brief. Voer de bestemming en het gewicht van je brief in en ontdek zo hoeveel en welke postzegels je op je brief moet kleven.
Ik maakte een fout in het adres van de bestemmeling. Wat nu?
Als we je brief niet kunnen bezorgen en je adres staat op de achterkant van de omslag, dan komt de brief terug naar jou. Tip: valideer altijd het adres via onze online tool.