36 vragen
 voor het trefwoord « Verzenden binnen België »
Hoe kan ik mijn aangetekende zending online volgen?
Surf naar Track & Trace. Voer de letters en cijfers van de barcode van je zending in de zoekbalk in. Je vindt deze barcode terug op je afgiftebewijs of op je kassaticket.
Mijn aangetekende zending is na enkele dagen nog altijd 'onderweg'. Wat nu?
bpost doet er alles aan om een aangetekende zending te bezorgen de volgende werkdag na afgifte. Merk je via Track & Trace dat je aangetekend zending toch langer onderweg is, geef ons dan een seintje via onze online klantendienst.
Wat als de bestemmeling mijn aangetekende zending met ontvangstbewijs niet komt afhalen?
Als de bestemmeling niet thuis is, laat de postbode een afwezigheidsbericht achter. De bestemmeling heeft dan 15 kalenderdagen tijd om je aangetekende zending met ontvangstbewijs af te halen (in het Postkantoor of PostPunt vermeld op het afwezigheidsbericht). Als de bestemmeling je zending niet afhaalt binnen de 15 kalenderdagen, wordt deze terug naar jou verzonden. Zorg er dus voor dat je naam en adres duidelijk vermeld staan op je zending.
Hoe weet ik wanneer mijn aangetekende zending met verzekering op maat is ontvangen?
Je kan je aangetekende zending met verzekering op maat volgen via Track & Trace, net als het tijdstip van aflevering. Wil je een schriftelijk bewijs dat de geadresseerde je zending heeft ontvangen, voeg dan de optie "ontvangstbewijs" toe.
Hoe bereid ik een ontvangstbewijs voor?
Doorloop volgende stappen: • Ga naar een Postkantoor of PostPunt en vraag naast een afgiftebewijs om een ontvangstbewijs. • Vul beide documenten in • Vink het vakje ontvangstbewijs aan op het etiket met de streepjescode en op het afgiftebewijs • Kleef het ontvangstbewijs op de achterkant van de zending door een van de zelfklevende strookjes op de voorkant van de zending te vouwen. • Geef je zending met ontvangstbewijs en afgiftebewijs af in een Postkantoor of PostPunt.
Hoe verzend ik een binnenlandse aangetekende zending?
Doorloop volgende stappen om een binnenlandse aangetekende zending te verzenden. Ga naar je dichtsbijzijnde Postkantoor of PostPunt Je kan in elk Postkantoor of PostPunt een aangetekende zending versturen. Kies je soort aangetekende zending Standaard, met ontvangstbewijs voor absolute zekerheid of met verzekering op maat voor waardevolle zendingen. Bereid je aangetekende zending voor Een medewerker helpt je hierbij. Hou het afgestempelde afgiftebewijs nadien goed bij. Volg je aangetekende zending Je vindt ze op Track & Trace met de barcode op je afgiftebewijs.
Hoeveel kost een aangetekende zending?
De prijs van een aangetekende zending hangt af van volgende factoren:
 • gewicht
 • formaat
 • type aangetekende zending
Bereken eenvoudig de prijs voor jouw aangetekende zending (brief of pakje) met onze prijscalculator.
Wat is het verschil tussen een normale zending en een aangetekende zending?
Een aangetekende zending biedt je extra zekerheid. Onderstaande tabel geeft je de verschillen tussen beide soorten zendingen weer.Het verschil tussen een normale zending en een Aangetekende Zending 
Ik heb geen afwezigheidsbericht in mijn brievenbus ontvangen, wat nu?
Je kan je aangetekende zending ook afhalen op vertoon van de barcode of het zendingsnummer. Vergeet je identiteitskaart niet mee te nemen. Laat ons weten als je postbode geen afwezigheidsbericht heeft achtergelaten, zodat we onze diensten kunnen verbeteren.
Wat gebeurt er met mijn aangetekende zending als mijn bestemmeling niet thuis is?
Als de bestemmeling niet aanwezig is, zal een afwezigheidsbericht in de brievenbus worden achtergelaten. Hiermee kan de bestemmeling de zending gaan afhalen in het op het afwezigheidsbericht vermelde Postkantoor of PostPunt gedurende 15 kalenderdagen. Als de bestemmeling je zending niet afhaalt binnen de 15 kalenderdagen, wordt deze terug naar jou verzonden. Zorg er dus voor dat je naam en adres duidelijk vermeld staan op je zending.
Hoe maak ik mijn aangetekende zending met verzekering op maat verzendklaar?
Afhankelijk van de waarde en verpakking gelden specifieke regels. Zendingen in een envelop Zorg dat je omslag niet beschadigd raakt. Bevestig daarom volgende zaken aan de binnenkant van de zending:
 • muntstukken
 • gouden of zilveren voorwerpen
 • juwelen of andere kostbare materialen.
Een aangetekende zending met verzekering op maat boven € 250 bereid je best zorgvuldig voor. Zorg ervoor dat deze zending:
 • stevig is verpakt en uit 1 stuk bestaat
 • volledig is afgesloten (met stevige plakband of in een beveiligde omslag)
 • correct is verzegeld, met een speciale uniforme afdruk of een speciaal uniform merkteken van jou als afzender.
 • zonder etiket wordt afgeleverd
Aangetekende zendingen met een verzekering op maat tot € 250 mag je in een gewone gesloten verpakking (zonder plakband of zegels) verzenden. Zendingen in doosvorm Voor een zending in doosvorm gelden strikte regels. Zo moet de doos zelf aan een aantal voorwaarden voldoen en zijn een aantal verplichte vermeldingen op de doos van toepassing. De doos moet:
 • stevig zijn en uit hout, metaal of plastic bestaan
 • verzegeld zijn op de 4 zijkanten
 • indien nodig omwikkeld zijn met touw waarvan de uiteinden gekruist samengevoegd zijn met een lakzegel waarop een afdruk of een merkteken van de afzender staat
 • wanden met een minimale dikte van 8 mm hebben
Verplichte vermeldingen op de zending: 
 • "Waarde" of "Valeur" in een taal van het land van bestemming in Latijnse letters
 • de naam en het adres:
 • - van de geadresseerde (op de voorzijde gedeelte rechts onderaan)
 • - van de afzender (op de voorzijde links bovenaan de zending of op de achterkant)
 • de frankering (op de voorzijde in het gedeelte bovenaan rechts)
 • een streepjescode ter identificatie (die het Postkantoor levert)
 • het bedrag van de waarde: - voluit geschreven - in EUR
Op de bovenkant moet een wit papier kleven met daarop:
 • het adres van de afzender en de geadresseerde - de aangifte van de waarde
Je kan ook altijd terecht in een Postkantoor waar we je graag helpen om je aangetekende zending met verzekering op maat verzendklaar te maken.
Hoe weet ik zeker dat de geadresseerde mijn aangetekende zending heeft ontvangen?
Je kan via Track & Trace volgen wanneer je aangetekende zending is ontvangen. Wil je extra zekerheid en een formeel en schriftelijk bewijs dat de geadresseerde je aangetekende zending heeft ontvangen, voeg dan een ontvangstbewijs toe.
Welke zegels heb ik nodig om mijn aangetekende zending te frankeren?
Voor een aangetekende zending is een Priorzegel en een zegel voor aangetekende zending vereist. Het eenvoudigste is om je zending meteen aan het loket van het Postkantoor of PostPunt te laten frankeren. Je kan je prijs op voorhand al uitrekenen met de prijscalculator.
Waarom is mijn aangetekende zending naar mij teruggezonden?
De reden van terugzending staat op je teruggezonden aangetekende zending. Een aangetekende zending wordt in de volgende gevallen teruggestuurd: • bij een onvolledig of onjuist adres • als de bestemmeling geen post ontvangt op het aangegeven adres • als de bestemmeling de aangetekende brief heeft geweigerd • als de bestemmeling de aangetekende zending niet is komen afhalen binnen de 15 dagen, na ontvangst van een Afwezigheidsbericht;
Wie mag een aangetekende zending in ontvangst nemen?
Enkel de geadresseerde(n) of wie een postvolmacht van de geadresseerde(n) heeft mag een aangetekende zending in ontvangst nemen. De zending wordt pas afgeleverd na handtekening en controle van de identiteitskaart van de geadresseerde(n) of postvolmachthouder. De afzender bepaalt aan wie de zending moet worden overhandigd.  
Hoe weet ik wanneer mijn aangetekende zending is ontvangen?
Je kan je aangetekende zending volgen via Track & Trace, net als het tijdstip van aflevering. Voeg de optie ontvangstbewijs toe als je een schriftelijk bewijs wil dat de geadresseerde je zending heeft ontvangen.
Krijg ik in het Postkantoor of PostPunt een bewijs dat mijn aangetekende zending is verzonden?
In het PostPunt of Postkantoor wordt je afgiftebewijs onmiddellijk gevalideerd met een poststempel. De barcode op het afgiftebewijs wordt op je zending gekleefd. De rest van het afgiftebewijs krijg je terug en geldt als een juridisch bewijs dat je zending is verzonden.
Wanneer wordt mijn aangetekende zending bezorgd?
Je aangetekende zending wordt één werkdag na afgifte in België aan de bestemmeling bezorgd.
Wanneer gebruik ik een aangetekende zending?
Kies voor een aangetekende zending als je wil kunnen bewijzen dat je zending of brief verstuurd werd, zonder dat er enige betwisting van de bestemmeling mogelijk is. In sommige gevallen is een Aangetekende Zending zelfs verplicht bij wet. Gebruik een Aangetekende Zending voor: • officiële, vertrouwelijke, originele documenten • opzegging van huur-, verzekerings-, energiecontract ... • zendingen voor verzekerings-, telefooncontracten ... • officiële briefwisseling met je werkgever • documenten over je gezondheid of waaraan je waarde hecht • een geschil • kleine cadeaus
Wat neem ik mee naar het Postkantoor of PostPunt om mijn aangetekende zending vlot verzendklaar te maken?
Je vindt alle nodige documenten voor een aangetekende zending in je Postkantoor of PostPunt. Je kan er deze documenten ook aanvragen als je toekomstige aangetekende zendingen van thuis uit wil voorbereiden.
Wie levert mijn aangetekende zending met verzekering op maat?
In België levert bpost deze zending. In het buitenland is dit een lokale postoperator.
Wat is de maximale grootte en het maximumgewicht voor een aangetekende zending?
Maximum grootte en gewicht - Aangetekende Zending
Kan ik een aangetekende zending online aanvragen?
Voorlopig kan een aangetekende zending nog niet online worden aangevraagd. Je kan er wel voor terecht in een PostPunt of Postkantoor in je buurt.
Wat gebeurt er met mijn aangetekende zending als de bestemmeling verhuisd is?
Als je bestemmeling bij bpost een actief contract heeft van de Doorzenddienst van bpost, zullen we je zending naar zijn nieuwe woonplaats doorsturen. Is dit niet het geval, dan wordt je zending aangetekend naar jou teruggestuurd. Let er dus op dat je naam en adres duidelijk op de zending staan.
Zijn meldingen van Track & Trace een rechtsgeldig bewijs?
Nee, de meldingen via Track & Trace zijn enkel informatief en hebben geen juridische waarde. Enkel het afgiftebewijs zorgt dat je jurdisch bent ingedekt.
Kan ik een e-mail ontvangen die mijn aangetekende zending bevestigt?
Bij afgifte van je aangetekende zending in het Postkantoor of PostPunt, ontvang je het afgestempelde afgiftebewijs. Dit is het rechtsgeldige document dat bij betwisting kan gebruikt worden. Je zal (voorlopig) geen e-mail ontvangen die de ontvangst van je aangetekende zending bevestigt. Je kan wel je aangetekende zending online volgen via Track & Trace.
Waar geef ik mijn aangetekende zending af?
Je kan je aangetekende zending op 3 manieren afgeven:
 • in een Postkantoor
 • in een PostPunt
 • aan de postbode (voor € 1 extra)
Waar geef ik mijn aangetekende zending met verzekering op maat af?
Je kan je Aangetekende Zending met Verzekering op Maat enkel afgeven in een Postkantoor. Je kan er ook terecht om je zending verzendklaar te maken. Zo ben je zeker dat de strikte regels voor dit soort zending zijn toegepast.
Wat is een aangetekende zending met verzekering op maat?
Met de optie verzekering op maat verzeker je de waarde van je zending (tot € 7500 binnen België). Bij verlies, diefstal of beschadiging van je zending krijg je in dit geval een schadevergoeding van bpost.
Wanneer voeg ik een ontvangstbewijs toe aan mijn aangetekende zending?
Voeg het toe wanneer je een formeel en schriftelijk bewijs wil dat de geadresseerde je zending heeft ontvangen. De bestemmeling moet dit document bij ontvangst aftekenen met zijn naam, handtekening en de datum. Daarna krijg je het teruggestuurd. In geval van betwisting is dit document rechtsgeldig. Je kan een ontvangstbewijs toevoegen bij: • officiële, vertrouwelijke, originele documenten • opzegging van huur-, verzekerings-, energiecontract ... • zendingen voor verzekerings-, telefooncontracten ... • officiële briefwisseling met je werkgever; • een geschil, documenten over je gezondheid of waaraan je waarde hecht In sommige gevallen is een Ontvangstbewijs verplicht bij wet. Vraag ernaar in je Postkantoor of PostPunt.
Volstaat een aangetekende zending om mij juridisch te beschermen?
Een aangetekende zending biedt je inderdaad juridische bescherming, tenzij de wet het anders oplegt. (bijv. procedure met gerechtsdeurwaarder)
Welke voorwerpen mag ik niet verzenden met een aangetekende zending?
In onze algemene voorwaarden ontdek je welke voorwerpen je niet via een standaard aangetekende zending mag versturen (zoals bijvoorbeeld wapens of illegale items). Het verzenden van geld, effecten of juwelen is mogelijk via een aangetekende zending met verzekering op maat. Naar Algemene Voorwaarden  
Hoe laat ik meerdere geadresseerden voor ontvangst tekenen?
Wil je dat meerdere geadresseerden voor ontvangst tekenen, schrijf dan "en" tussen de namen van de ontvangers. Als het je om het even is wie de aangetekende zending aftekent, schrijf je "of" tussen de namen.
Bestaat er een voorgefrankeerde oplossing voor een aangetekende zending?
Je kan via de eShop en in het Postkantoor een kit Binnenlandse aangetekende zendingen aankopen, goed voor 10 aangetekende zendingen. Deze kit bevat:
 • 10 Prior-zegels voor binnenlandse zendingen
 • 10 zegels voor de aantekenport
 • 10 afgiftebewijzen voor binnenlandse aangetekende zendingen