26 vragen
 voor het trefwoord « Pakje volgen »
Kan ik mijn internationale zending via Track & Trace volgen?
Je kan je pakje naar het buitenland volgen als we die Track & Trace-informatie krijgen van onze buitenlandse collega's. Volg het in Track & Trace of via de My bpost app.
Kan ik mijn pakje online volgen?
Je kan je pakje online volgen via Track & Trace of de My bpost app. Als je een account bij bpost hebt, volg je je pakje ook in de verzendtool van bpost. Je hebt daarvoor het barcodenummer of de referentie van je pakje nodig. Die gegevens staan op je verzendetiket of kreeg je via sms, e-mail, of het afgifte- of betalingsbewijs van het Postkantoor.
Kan ik mijn barcode ingeven op Track & Trace om mijn zending naar het buitenland te volgen?
Ga naar Track & Trace of de My bpost app. En vul de postcode en de cijfers onder de barcode van het verzendetiket in. De cijfers staan ook op het betalingsbewijs of afgiftebewijs dat je in een Postkantoor of PostPunt kreeg.
Wat gebeurt er als bpost mijn pakje niet heeft afgeleverd?
Als je pakje niet werd afgeleverd, controleer je eerst de status van je zending via Track & Trace of de My bpost app. Als het niet duidelijk is waar je pakje naartoe is en het gedurende meerdere werkdagen niet beweegt (minstens 5 werkdagen voor zendingen naar een buurland, minstens 10 werkdagen voor VK en alle andere landen), kan je een onderzoek aanvragen. Hiervoor neem je best contact op met onze klantendienst via het online formulier onderaan deze pagina. Zo kunnen we het snelst een onderzoek starten. Enkel de afzender kan hiervoor een dossier laten openen bij ons. Ben jij de ontvanger, neem dan contact op met je afzender.
Mijn pakje is al enkele dagen onderweg. Moet ik mij zorgen maken?
Het kan heel soms gebeuren dat een pakje langer dan verwacht onderweg is. Als de status van Track & Trace meerdere werkdagen niet verandert (minstens 5 werkdagen voor zendingen naar een buurland, minstens 10 werkdagen voor het Verenigd Koninkrijk en alle andere landen), neem dan best contact op met onze klantendienst via het online formulier onderaan deze pagina. Zo kunnen we het snelst een onderzoek starten. Enkel de afzender kan hiervoor een dossier laten openen bij bpost. Ben jij de ontvanger, neem dan contact op met je afzender.
Ik krijg geen nieuwe update via Track & Trace, is dat normaal?
Als de status van je pakje niet verandert in Track & Trace kunnen er verschillende oorzaken zijn:
 • Je pakje heeft vertraging.
 • Onze collega's in het buitenland geven geen Track & Trace-informatie over je pakje.
Als de status van je pakje meerdere werkdagen onveranderd blijft (minstens 5 werkdagen voor zendingen naar een buurland, minstens 10 werkdagen voor het Verenigd Koninkrijk en alle andere landen), en de bestemmeling ontving nog niets, neem dan best contact op met onze klantendienst via het online formulier onderaan deze pagina. Zo kunnen we het snelst een onderzoek starten. Enkel de afzender kan hiervoor een dossier laten openen bij bpost. Ben jij de ontvanger, neem dan contact op met je afzender.
Wanneer levert bpost mijn pakje bij de bestemmeling af?
We leveren je pakje de volgende werkdag bij de bestemmeling in België als je het pakje:
 • afgeeft binnen de openingsuren van je Postkantoor, PostPunt, PakjesPunt of Pakjesbus
 • voor de laatste lichting dropt in een Pakjesautomaat.
Hoelang is mijn pakje onderweg?
De levertermijn van je pakje varieert tussen de 2 en de 10 werkdagen, afhankelijk van de buitenlandse bestemming. Wil je je pakje sneller laten leveren, dan kan dat met een expreszending. De levertijd is tussen 1 werkdag en 5 werkdagen.
Ik heb een verkeerd adres opgegeven, kan ik het nog wijzigen?
  Vanaf het moment dat je je pakje hebt afgegeven, is het niet meer mogelijk om het adres te wijzigen. Als de buitenlandse postdiensten het pakje niet kunnen leveren, komt het terug naar jou.
Hoe weet ik wanneer mijn pakje is aangekomen bij de bestemmeling?
Volg je pakje via Track & Trace of de My bpost app. Je hebt daarvoor het barcodenummer of de referentie van je pakje nodig. Die gegevens staan op je verzendetiket of kreeg je via sms, e-mail, of het afgiftebewijs of betalingsbewijs van het Postkantoor. Wil je extra zekerheid, kies dan de verzendoplossing met ontvangstbewijs. De ontvanger tekent in dat geval bij ontvangst met zijn naam, handtekening en de datum. In geval van betwisting is dat document rechtsgeldig.
Hoe beïnvloedt de brexit mijn zendingen naar het Verenigd Koninkrijk?
Vanaf 1 januari 2021 moet je voor pakjes naar het Verenigd Koninkrijk ook douaneformulieren toevoegen:
 • CN23-document
 • Originele factuur of pro-formafactuur en 3 kopieën
 • Enig Administratief Document als de zending meer dan € 1000 waard is
Een overzicht van alle info over het verzenden van een pakje na de Brexit vind je op onze Brexit-pagina.   
Volgens Track & Trace is mijn pakje afgeleverd, maar mijn bestemmeling zegt van niet. Wat moet ik doen?
 • Vraag aan de bestemmeling of hij al in zijn brievenbus heeft gekeken of iemand anders het pakje in ontvangst heeft genomen.
 • Vraag aan de bestemmeling of het pakje werd afgeleverd bij de buren of op een veilige plaats, al of niet volgens zijn leveringsvoorkeuren.
  Als hij het pakje nergens vindt, neem dan contact op met onze klantendienst. Dat doe je best via het online formulier onderaan deze pagina. Zo kan je ons meteen alle nodige informatie en documenten bezorgen om je dossier te behandelen. Hou het nummer van de barcode of de referentie bij de hand.
Enkel jij als afzender kan hiervoor een dossier laten openen bij ons.
  Mijn bestemmeling heeft het pakje van bpost geweigerd. Wat nu?
  Als de bestemmeling het pakje weigert, bezorgt de postbode het terug aan bpost en wordt het naar jou teruggestuurd.
  Wat gebeurt er als blijkt dat de bestemmeling is verhuisd?
  bpost levert je pakje op basis van het vermelde adres. Als je bestemmeling daar niet (meer) woont, registreren wij dat het adres niet correct is of dat de bestemmeling er niet meer woont. bpost stuurt het pakje terug naar jou. Als je vindt dat je pakje onterecht naar jouw werd teruggestuurd, kan je dit melden via het online formulier onderaan deze pagina.
  Kan mijn pakje de dag zelf geleverd worden?
  Je pakje wordt de volgende werkdag in België geleverd als je het pakje:
  • voor de laatste lichting in de Rode Brievenbus steekt – zorg ervoor dat je pakje door de opening kan
  • afgeeft binnen de openingsuren van je Postkantoor, PostPunt, PakjesPunt of Pakjesbus
  • voor 16 uur dropt in een Pakjesautomaat
  Als je een snellere levering wil, schakel je het best Euro-Sprinters in, de koerierdienst van bpost.
  Naar welke landen kan ik mijn pakje verzenden en hoelang is het onderweg?
  Je kan een pakje verzenden naar meer dan 220 landen:
  • Gewone zending: de levertijd varieert tussen de 2 en de 10 werkdagen.
  • Expreszending: de levertijd varieert tussen 1 werkdag en 5 werkdagen.
  Wanneer betaal ik invoerkosten voor een pakje?
  Je betaalt geen douanekosten als verzender. Als je een pakje stuurt naar een land buiten de Europese Unie dan moet de bestemmeling invoerrechten, btw, eventuele andere kosten en kosten voor de douaneformaliteiten betalen. Deze kosten zijn afhankelijk van de lokale douaneregelgeving.
  Wat als de douane mijn pakje tegenhoudt?
  Als de douane je pakje tegenhoudt, ontvang je daar een melding van. Wellicht ontbreekt er dan informatie. Om ervoor te zorgen dat de bestemmeling je pakje ontvangt, zal hij die informatie moeten bezorgen en de kosten betalen.
  Kan ik de plaats of het tijdstip van een levering aanpassen?
  Zodra je je verzendetiket op je pakje hebt geplakt en het in een van de Afgiftepunten van bpost hebt gedeponeerd, kan je de verzendgegevens niet meer aanpassen. Je bestemmeling kan wel online of via de My bpost app zijn leveringsvoorkeuren (voor alle pakjes of per pakje) wijzigen.
  Mag bpost mijn pakje openmaken?
  bpost heeft het recht om zendingen te openen:
  • als die niet kunnen worden afgeleverd bij de bestemmeling;
  • en als het adres van de afzender niet op de zending staat.
  Als we de zending na het openen nog niet kunnen afleveren op het adres van de bestemmeling, dan kan het pakje worden vernietigd vanaf een bepaalde periode na het verzenden:
  • na 6 maanden voor aangetekende zendingen en zendingen met garantie
  • na 3 maanden voor andere zendingen
  Na verloop van voornoemde termijn worden kostbaarheden en waardevolle documenten die deze zendingen bevatten eigendom van de Belgische Schatkist.
  Wie is verantwoordelijk voor de levering: bpost of een externe postpartner?
  Onze partner in het buitenland is verantwoordelijk voor de levering van je pakje in het buitenland. Voor vragen neem je contact op met de klantendienst
  Kan ik mijn pakje in om het even welk land volgen?
  Je kan internationale zendingen in principe traceren, op voorwaarde dat we de Track & Trace-informatie krijgen van onze buitenlandse collega's. Volg ze in Track & Trace of via de My bpost app.
  Hoe weet ik of mijn pakje succesvol door de douane is gegaan?
  Je kan de status van je pakje steeds volgen in de My bpost app of via onze Track & Trace. Als je pakje door de douane is goedgekeurd,  verschijnt de status "Vrijgegeven door de douane". Daarna zorgt bpost voor de levering. Hou er rekening mee dat dit proces meerdere dagen kan duren. Verzend je een pakje naar het buitenland, dan hangt het af van de lokale douane of je  een nieuwe status ontvangt. Zodra de douane het pakje vrijgeeft, wordt het door de lokale post bij de bestemmeling geleverd.
  In welk geval zal de douane mijn pakje opendoen voor controle?
  De douane heeft het recht om je pakje te openen voor een inklaring of bij een vermoeden van misdrijf of fraude.
  Krijg ik een melding zodra mijn pakje in het buitenland zit?
    Je volgt je pakje via Track & Trace of de My bpost app. In de app heb je de mogelijkheid om statusmeldingen in te stellen. Vanaf het moment dat je pakje in het buitenland zit, zijn we afhankelijk van informatie van onze buitenlandse collega's.
  Hoelang is mijn pakje onderweg naar het buitenland?
  De leveringstermijnen voor pakjes naar het buitenland variëren per land. Er zijn enkel vast afspraken over leveringstermijnen voor Express-zendingen van pakjes (bpack World Express). Voor Standard-zendingen (bpack World) zijn de leveringstermijnen indicatief. Ontdek de leveringstermijn voor Standard-zendingen (bpack World)
  Ontdek de leveringstermijn voor Express-zendingen (bpack World Express)