18 vragen
 voor het trefwoord « Pakje voorbereiden »
Kan ik mijn retourzending afgeven in een Postkantoor of PostPunt, aan de postbode of achterlaten in een Pakjesautomaat?
De postbode kan je retourzending niet meenemen. Je kan ze afgeven in een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt. De langste zijde van je pakje mag dan maximaal 1,5 m lang zijn en de totale lengte (1 x lengte + 2 x breedte + 2 x hoogte) maximaal 3 m. Je kan ze ook in een pakjesautomaat achterlaten. In dat geval mag ze maximaal 42 x 31 x 58 cm meten. En als je dat wilt, komen we je retourzending ook bij je ophalen. Je pakje mag dan maximaal 30 kg wegen. Ook dan mag de langste zijde maximaal 1,5 m lang zijn en de totale lengte maximaal 3 m. Het tarief voor een afhaling hangt af van waar we je pakje moeten komen afhalen. Zo'n afhaling - een collect - vraag je online aan, of telefonisch op het nummer 02 278 50 44. Vraag je een afhaling online voor 11.30 uur aan of telefonisch voor 12 uur, dan komt de postbode je pakje(s) dezelfde dag nog ophalen tussen 12 en 17 uur. Contacteer je ons later op de dag, dan komt hij de volgende werkdag langs. Kleef op elk pakje een verzendetiket van bpost. Dat etiket is niet inbegrepen in de prijs van de afhaling op aanvraag. Vind een Afgiftepunt
Wat zijn de kosten om een pakje te retourneren?
Als de oorspronkelijke afzender je de mogelijkheid geeft om je pakje retour te sturen, heb je 2 mogelijkheden:
 • De retourzending is gratis.
 • De retourzending is niet gratis. Ofwel moet je een deel van de kosten zelf betalen in het Postkantoor of PostPunt waar je je retourzending afgeeft, ofwel verrekent de oorspronkelijke afzender een kleine retourkost in het bedrag dat hij je terugbetaalt.
Als de oorspronkelijke afzender geen retourmogelijkheden aanbiedt, moet je je pakje als een gewone zending verzenden. Het tarief van je pakje hangt dan af van het gewicht, het formaat en de bestemming. Gebruik onze online tool om het tarief van je pakje te berekenen.
Behandelt bpost ook mijn retour via koeriers als DHL, Mondial Relay en DPD?
bpost levert ook pakjes voor DHL in België. Op je retourzending moet je dan een geldig DHL-verzendetiket kleven. Je pakje wordt dan door DHL terug bij de oorspronkelijke afzender geleverd. Een pakje dat door een andere pakjesbezorger dan bpost is geleverd, kan je altijd via bpost terugsturen. Je moet dan zelf een verzendetiket kopen via onze website, in onze eShop of in een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt. Je verzendt je retourzending dan als een gewone zending. Het tarief hangt af van het gewicht, het formaat en de bestemming. Gebruik onze online tool om het tarief van je pakje te berekenen. In het buitenland is een van onze partners verantwoordelijk voor de levering van je retourzending.
Waar vind ik het retouretiket voor mijn retourzending?
Als de oorspronkelijke afzender je de mogelijkheid geeft om je pakje retour te sturen, zijn er 3 mogelijkheden:
 • Het retouretiket zit in het pakje.
 • Je downloadt het retouretiket in de webshop van de afzender en drukt het af bij je thuis.
 • Sommige oorspronkelijke afzenders geven je de mogelijkheid om het retouretiket te laten afdrukken in het Postkantoor of PostPunt waar je je pakje terugstuurt.
Als de oorspronkelijke afzender geen retourmogelijkheden voorziet, moet je zelf een verzendetiket maken en kopen.
Hoe moet ik een pakje retourneren?
Je hebt 2 mogelijkheden. De oorspronkelijke afzender heeft een retouretiket voorzien:
 • Plak het retouretiket op de doos.
 • Breng het pakje naar een Postkantoor, Postpunt, PakjesPunt of Pakjesautomaat van bpost of laat het afhalen.
De oorspronkelijke afzender heeft geen retouretiket voorzien:
 • Koop een verzendetiket online, via de eShop of in een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt. Het tarief hangt af van het gewicht en het formaat van je pakje en de bestemming.
 • Plak het op de doos en geef je pakje af bij bpost of laat het afhalen.
Als je voor de levering al weet dat je je pakje zal terugsturen, weiger het dan aan de deur. Wij retourneren het dan aan de oorspronkelijke afzender.
Wat zijn de maximumgrootte en het maximumgewicht van een retourzending?
Als je een pakje wilt terugsturen binnen België of naar het buitenland, dan:
 • Mag je pakje niet zwaarder zijn dan 30 kg
 • Mag de langste zijde niet langer zijn dan 1,5 m
 • Mag de totale afmeting niet groter zijn dan 3 m (1 x lengte + 2 x breedte + 2 x hoogte)
Om een pakje van maximaal 2 kg naar het buitenland terug te sturen, gelden er andere maximumafmetingen:
 • De langste zijde is dan maximaal 60 cm
 • Alle afmetingen samen zijn maximaal 90 cm
 • In geval van een rol: maximaal 60 cm lang en 20 cm diameter
Komt bpost mijn pakje ophalen?
Als je dat wilt, komen we je retourzending bij je thuis ophalen. De prijs voor de dienst ‘Afhaling op aanvraag’ hangt af van waar we je pakje moet komen afhalen. Zo'n afhaling - een collect - vraag je best online aan. Vraag je een afhaling online voor 11.30 u. aan of telefonisch voor 12.00 u., dan komt de postbode je pakje(s) dezelfde dag nog ophalen tussen 12.00 u. en 17.00 u. Contacteer je ons later, dan komt hij de volgende werkdag langs. Kleef op elk pakje een bpost-verzendetiket. Dat etiket is niet inbegrepen in de prijs van de afhaling op aanvraag. Je kan verschillende pakjes in 1 keer laten ophalen: maximaal 1,5 m³ en 500 kg per ophaling. Elke pakje mag maximaal 30 kg wegen.
Ik heb een pakje van UPS ontvangen. Kan bpost mij helpen bij mijn retourzending?
Je kan je pakje altijd via bpost terugsturen, ook als het door een andere pakjesbezorger dan bpost is geleverd. Je moet dan zelf een verzendetiket kopen via onze website, in onze eShop of in een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt. Je verzendt je retourzending dan als een gewone zending. Het tarief hangt af van het gewicht, het formaat en de bestemming. Gebruik onze online tool om het tarief van je pakje te berekenen.
Op de website waar ik mijn pakje heb besteld, staat 'gratis retour'. Toch vraag bpost nog verzendingskosten. Hoe kan dat?
Als de loketbediende van je Postkantoor of PostPunt je vraagt om te betalen, wil dat zeggen dat de retourzending toch niet gratis is. Kijk op de website van de webshop de voorwaarden over pakjes retouneren na. Waarschijnlijk is jouw retourzending een uitzondering op die gratis retour.
Hoe maak ik een verzendetiket aan? Hoelang blijft het geldig? Waar moet ik het kleven?
Als de oorspronkelijke afzender geen retourmogelijkheden aanbiedt, moet je je pakje zelf terugsturen en op onze website, in de eShop of in een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt een verzendetiket kopen. Dat is 3 maanden geldig, maar je vraagt het best aan de oorspronkelijke afzender hoeveel tijd je hebt om je pakje terug te sturen. Het verzendetiket plak je stevig met plakband op je pakje. Het mag niet loskomen. Zorg dat het volledige verzendetiket leesbaar is. De barcode moet meteen zichtbaar zijn. Als je de originele verpakking opnieuw gebruikt, moet je het verzendetiket over het oorspronkelijke verzendetiket plakken. De oorspronkelijke barcode mag niet meer zichtbaar zijn.
Er zit al een retouretiket bij het pakje dat ik wil terugsturen. Moet ik dat gebruiken?
Als er een retouretiket in je pakje zit, gebruik je dat het best. Meestal wil dat zeggen dat je je retourzending gratis kan terugsturen. Als je dat zeker wil weten, kijk je dat best na op de website van de oorspronkelijke afzender.
Hoe moet ik mijn retourzending inpakken?
Net zoals een gewone zending:
 • Bescherm de inhoud op de correcte manier.
 • Zorg voor een geschikte en stevige verpakking met de juiste afmetingen.
Je kan een doos van bpost gebruiken of een eigen exemplaar. Als de doos van je pakje nog in goede staat is, kan je die hergebruiken om je pakje terug te sturen. Verwijder dan wel het originele verzendetiket, of plak je retouretiket over het originele verzendetiket.
Koop ik een verzendetiket het best in het Postkantoor of online?
Een verzendetiket kan je op onze website, in onze eShop of in een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt kopen. Op onze website kan je zelf je verzendetiket maken en afdrukken. Dat is het goedkoopst. Ook als je meer dan 1 verzendetiket nodig hebt, is de aankoop via onze website het voordeligst.
Is een retouretiket hetzelfde als een verzendetiket?
Als de webshop zelf een etiket voorziet om je bestelling terug te sturen, spreken we van een retouretiket. Als je zelf een etiket moet kopen op onze website of in onze eShop, een Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt, spreken we van een verzendetiket.
Kan ik dezelfde verpakking gebruiken of moet ik een nieuwe verpakking kopen?
Als de originele verpakking van je pakje nog in goede staat is, mag je die opnieuw gebruiken om je pakje terug te sturen. Verwijder wel het originele verzendetiket, of plak je retouretiket erover.
Hoe bereid ik mijn retourzending voor?
Net zoals je een pakje verzendt. Als de doos van je pakje nog in goede staat is, kan je die gebruiken om je pakje terug te sturen. Verwijder wel het originele verzendetiket, of plak je retouretiket erover. Check altijd eerst de instructies van de oorspronkelijke afzender of je nog iets moet doen voor je je retourzending in je Postkantoor, PostPunt of PakjesPunt afgeeft of in een Pakjesautomaat achterlaat.
Kan ik ergens een verpakking kopen voor mijn retourzending?
Je kan een verpakking kopen in:
 • Postkantoor
 • PostPunt
 • PakjesPunt (afhankelijk van de beschikbaarheid in de winkel)
 • eShop
Mag ik verschillende retourzendingen voor dezelfde webshop in 1 pakje steken?
Dat kan. Maar om de status van je retourzendingen te kunnen volgen en de kwaliteit van je retourzendingen te garanderen, doe je dat beter niet.