18 vragen
 voor het trefwoord « Hoe werkt het? »
Moet ik een bpaid-profiel aanmaken om de bpaidkaart te kunnen gebruiken?
Je kan je bpaidkaart meteen na aankoop overal ter wereld gebruiken. Om je saldo en je transacties te checken, raden we je aan om een profiel aan te maken op de beveiligde My bpaid-website of in de My bpaid-app die je downloadt op Google Play of in de App Store. Klik op 'Nieuwe klant? Creëer mijn My bpaid-profiel'. 

Om online te betalen op sterk beveiligde websites moet je je kaart registreren in de My bpaid-app of op de My bpaid-website.
Moet ik mijn bpaidkaart activeren voor ik ze kan gebruiken?
Activeren is niet nodig. Je bpaidkaart werkt overal ter wereld zodra je ze in handen krijgt. Om online aankopen te doen op sterk beveiligde websites moet je je kaart registreren in de My bpaid-app of op de My bpaid-website.
Zijn alle verrichtingen met mijn bpaidkaart gratis?
 • Betalingen: In België en de SEPA-zone zijn betalingen in euro gratis. Voor betalingen in andere munteenheden betaal je 1,75% extra op het bedrag van de transactie, als wisselkosten voor verrichtingen in vreemde valuta.
 • Geld afhalen aan de automaat: je betaalt € 4 aan de geldautomaten, zowel in België als in het buitenland. Voor betalingen in andere munteenheden betaal je 1,75% extra op het bedrag van de transactie. Voor de wisselkoers volgen we de tarieven van Mastercard International.
Bewaart bpost de historiek van mijn uitgaven met de bpaidkaart?
Om wettelijke redenen bewaart bpost de volledige historiek van al je uitgaven met de bpaidkaart. Je vindt de lijst van uitgaven snel en makkelijk in de My bpaid app of op de website.
Bestaat er een lijst van winkels/sites waar een bpaidkaart niet kan worden gebruikt?
De bpaid prepaidkaart kan worden gebruikt op het volledige MasterCard-netwerk, behalve bij:
 • bepaalde automatische apparaten (bv. tolgeld op autosnelwegen en parkings)
 • bepaalde benzinestations  
 • bepaalde taxfree winkels en cruiseschepen
 • casino’s
Er bestaat geen volledige lijst van winkels waar je je kaart niet kan gebruiken. In de volgende landen wordt ze sowieso niet aanvaard: Noord-Korea, Iran, Soedan en Syrië.
Waarom ontvang ik een sms na een aankoop, geldafhaling of overschrijving?
Je ontvangt een gratis sms zodra je een bedrag overschrijft, afhaalt of betaalt in een andere munteenheid (valuta) dan de euro. In dat geval betaal je 1,75% extra op het bedrag van de transactie, als wisselkosten voor verrichtingen in vreemde valuta. De omrekening in euro gebeurt volgens de wisselkoers van Mastercard International, gebaseerd op die van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze sms toont je het verschil (in %) tussen het referentietarief van de ECB en dat van Mastercard (kosten inbegrepen). Voor transacties uitgevoerd in de volgende valuta’s zal je een sms ontvangen:
 • Bulgarije (BGN)
 • Kroatië (HRK)
 • Tsjechië (CZK)
 • Denemarken (DKK)
 • Hongarije (HUF)
 • IJsland (ISK)
 • Liechtenstein (CHF)
 • Noorwegen (NOK)
 • Polen (PLN)
 • Roemenië (RON)
 • Zweden (SEK)
Je kan deze sms’en eenvoudig in- of uitschakelen via het onderstaande formulier.
Ik ben verhuisd. Moet ik dat melden?
Het is belangrijk dat we altijd het juiste thuisadres hebben, bijvoorbeeld om een nieuwe pincode op te sturen. Kom naar een Postkantoor om je nieuwe adres door te geven. Neem je bpaidkaart mee, je identiteitskaart en een document dat je nieuwe adres bewijst.
Waar staan de algemene voorwaarden van bpaid?
Raadpleeg de algemene voorwaarden van bpaid.
Wat betekent het percentage in de sms die ik ontvang na een transactie in vreemde valuta?
Bij een transactie in vreemde valuta ontvang je een sms die je het verschil (in %) toont tussen het referentietarief van de Europese Centrale Bank (ECB) en dat van Mastercard (kosten inbegrepen). Het volgende voorbeeld toont hoe dit percentage wordt berekend. Je kan deze sms’en eenvoudig in- of uitschakelen via het onderstaande formulier. Land van transactie: Zweden
Bedrag: 100 SEK (Zweedse Kroon)
Bedrag in euro: 9,67989 EUR (1SEK= 0,096799 EUR)
Wisselkosten: 1,75% van bedrag omgerekend in euro
Wisselkoers Mastercard: 1SEK= 0,096799 EUR Tarief (wisselkosten inbegrepen) = 0,096799 EUR + 1,75% =0,0984928 EUR (= 1 SEK) Wisselkosten voor 1 SEK = 0,0016938 EUR (= 0,0984928 EUR – 0,096799 EUR) Totaalbedrag inclusief kosten (Mastercard-tarief) voor 100 SEK = 9,67989 EUR + 0,16939 EUR = 9,8492 EUR Wisselkoers ECB: 1SEK = 0,09648 EUR Wisselkoers ECB voor 100 SEK = 9,648 EUR Afwijkingspercentage zonder kosten = (9,67989 EUR - 9,648 EUR)/9,648 EUR = 0,33% Afwijkingspercentage met kosten = (9,8492 EUR - 9,648 EUR)/9,648 EUR = 2,08%  
Kan ik in het rood gaan met mijn bpaidkaart?
Je kan alleen in het rood gaan als bpaid de jaarlijkse bijdrage int en er onvoldoende op je kaart staat. We verwittigen je daarvan per brief een maand op voorhand. Zo heb je tijd genoeg om extra geld op je kaart te zetten als dat nodig is.
Wat is het voordeel van een bpaidkaart tegenover andere kaarten?
Met een bpaidkaart heb je alle voordelen van een kredietkaart, zonder het risico om in het rood te gaan. Want je laadt je kaart op voor gebruik. Je bpaidkaart is niet gelinkt aan je bankrekening. En ze is perfect beveiligd. Je betaalt snel en gemakkelijk in het hele Mastercardnetwerk, online en offline.
Is bpaid gratis?
Voor je bpaidkaart betaal je alleen € 15 jaarlijkse kosten. Die worden automatisch van je kaart gehaald. Je krijgt daar per brief een bericht van, een maand voor de inning. Zorg er zeker voor dat er op dat moment genoeg op je kaart staat.
Heeft bpaid een verzekeringsgarantie?
Met de bpaidkaart heb je geen verzekerings- en bijstandsgarantie.
Wat is de cvc-code?
De cvc-code is de veiligheidscode op een kredietkaart. Hij bestaat uit 3 cijfers en je vindt de code op de achterkant van je bpaidkaart. Je moet hem ingeven als je een online aankoop doet.
Wat is NFC?
NFC staat voor near field communication. Dat is een technologie om contactloos te betalen, zonder dat je je kaart in een betaalterminal hoeft te steken.
Wat is BIC?
BIC is de bankidentificatiecode. Hij bestaat uit 12 cijfers, beginnend met 100/, en je vindt hem op de achterkant van je bpaidkaart.
Hoe zet ik mijn contract met bpaid stop?
Je kan je bpaidkaart op elk moment stopzetten. Ga naar een Postkantoor, en neem je bpaidkaart en je identiteitskaart mee. bpost betaalt je binnen de maand het resterende saldo terug, plus – pro rata – een deel van de jaarlijkse beheerskosten.
Een familielid is overleden. Wat doe ik mijn zijn bpaidkaart? Wordt het saldo nog terugbetaald?
Bij een overlijden moet de erfgenaam ons verwittigen. Ga daarvoor langs in een Postkantoor. Het saldo dat nog op de bpaidkaart staat, maakt deel uit van het successiedossier.