15 vragen
 voor het trefwoord « Hoe werkt het? »
Wat is het verschil tussen een normale zending en een aangetekende zending?
Een aangetekende zending biedt je extra zekerheid. Onderstaande tabel geeft je de verschillen tussen beide soorten zendingen weer.Het verschil tussen een normale zending en een Aangetekende Zending 
Wanneer gebruik ik een aangetekende zending?
Kies voor een aangetekende zending als je wil kunnen bewijzen dat je zending of brief verstuurd werd, zonder dat er enige betwisting van de bestemmeling mogelijk is. In sommige gevallen is een Aangetekende Zending zelfs verplicht bij wet. Gebruik een Aangetekende Zending voor: • officiële, vertrouwelijke, originele documenten • opzegging van huur-, verzekerings-, energiecontract ... • zendingen voor verzekerings-, telefooncontracten ... • officiële briefwisseling met je werkgever • documenten over je gezondheid of waaraan je waarde hecht • een geschil • kleine cadeaus
Hoeveel kost een internationale aangetekende zending?
De prijs van een internationale aangetekende zending hangt af van verschillende factoren (gewicht, formaat, type aangetekende zending, etc.). Bereken eenvoudig de prijs voor jouw zending met onze prijscalculator
Wie levert mijn aangetekende zending met verzekering op maat?
In België levert bpost deze zending. In het buitenland is dit een lokale postoperator.
Wat is een aangetekende zending met verzekering op maat?
Met de optie verzekering op maat verzeker je de waarde van je zending (tot € 7500 binnen België). Bij verlies, diefstal of beschadiging van je zending krijg je in dit geval een schadevergoeding van bpost.
Wanneer wordt mijn internationale aangetekende zending geleverd?
  Je internationale aangetekende zending verwerken wij als een priorzending. Daarna ben je aangewezen op de leveringstermijn van de buitenlandse postoperator die je zending behandelt. De leveringstermijn in het buitenland verschilt dus van land tot land.
Wat is de maximale grootte en het maximumgewicht voor een internationale aangetekende zending?
Maximale grootte en het maximumgewicht voor een Internationale Aangetekende Zending
Wanneer voeg ik een ontvangstbewijs toe aan mijn aangetekende zending?
Voeg het toe wanneer je een formeel en schriftelijk bewijs wil dat de geadresseerde je zending heeft ontvangen. De bestemmeling moet dit document bij ontvangst aftekenen met zijn naam, handtekening en de datum. Daarna krijg je het teruggestuurd. In geval van betwisting is dit document rechtsgeldig. Je kan een ontvangstbewijs toevoegen bij: • officiële, vertrouwelijke, originele documenten • opzegging van huur-, verzekerings-, energiecontract ... • zendingen voor verzekerings-, telefooncontracten ... • officiële briefwisseling met je werkgever; • een geschil, documenten over je gezondheid of waaraan je waarde hecht In sommige gevallen is een Ontvangstbewijs verplicht bij wet. Vraag ernaar in je Postkantoor of PostPunt.
Naar welke landen kan ik een internationale aangetekende zending verzenden?
Met bpost kan je wereldwijd een aangetekende zending verzenden. Voor landen waar de noodtoestand is uitgeroepen kunnen we de levering helaas niet garanderen.
Volstaat een aangetekende zending om mij juridisch te beschermen?
Een aangetekende zending biedt je inderdaad juridische bescherming, tenzij de wet het anders oplegt. (bijv. procedure met gerechtsdeurwaarder)
Is mijn internationale aangetekende zending verzekerd?
Ja, je internationale aangetekende zending is standaard verzekerd tegen diefstal, verlies en schade voor een bedrag ter waarde van maximaal 30 SDR per aangetekende zending. Het SDR is een rekeneenheid van het internationale Monetaire Fonds. (Ontdek de huidige koers van 1 SDR). Wil je de waarde van je aangetekende zending op maat verzekeren, kies dan voor een aangetekende zending met verzekering op maat.
Welke documenten heb ik nodig voor een internationale aangetekende zending?
Voor een internationale aangetekende zending heb je enkel een afgiftebewijs nodig. Vraag ernaar in een Postkantoor of PostPunt. .
Wie behandelt mijn aangetekende zending in het buitenland?
Afhankelijk van het land van bestemming wordt je zending behandeld door een lokale postoperator.
Waar geef ik mijn internationale aangetekende zending af?
Je kan je internationale aangetekende zending op 3 manieren afgeven:
  • in een Postkantoor
  • in een PostPunt
  • aan de postbode (voor € 1 extra)
Waarom registreert bpost de gegevens van mijn internationale pakje digitaal?
Sinds 1 januari 2021 is bpost verplicht om de gegevens van internationale pakjes elektronisch te registreren. De gevraagde informatie hangt af van het type zending en de bestemming ervan. Deze informatie werd voordien via papieren formulieren opgevraagd. Nu gebeurt dit digitaal, met als voordeel:
  • een verhoogde distributiekwaliteit van de zendingen
  • eenvoudigere douaneformaliteiten