7 vragen
 voor het trefwoord « Douane »
Welke douanedocumenten vul ik in voor een pakje naar het buitenland?
Als u een pakje verzendt naar een bestemming buiten de Europese Unie, moet u een CN23-formulier invullen, de factuur of pro-formafactuur erbij steken en eventueel een Enig Administratief Document toevoegen. U steekt die documenten in een plastic hoesje en plakt ze op het pakje.
  • Op het CN23-document vult u in detail in wat er in uw pakje zit. U plakt het etiket op de doos.
  • Voeg de originele factuur of pro-formafactuur toe en 3 kopieën.
  • Als de zending meer dan € 1000 waard is, is ook een Enig Administratief Document verplicht.
Voor welke landen heb ik geen douanedocumenten nodig als ik een pakje wil verzenden?
Voor de volgende landen van de Europese Unie heeft u geen douanedocumenten nodig: België Bulgarije Cyprus Denemarken Duitsland Estland Finland Frankrijk Griekenland Hongarije Ierland Italië Kroatië Letland Litouwen Luxemburg Malta Nederland Oostenrijk Polen Portugal Roemenië Slovenië Slowakije Spanje Tsjechië Zweden       Sinds 1 janauri 2021 zijn er voor het Verenigd Koninkrijk wel douanedocumenten verplicht.  Uitzonderingsgebieden binnen Europa Er zijn enkele gebieden die binnen het grondgebied van de Europese Unie liggen, maar niet tot het fiscale gebied van de EU behoren. Als u een pakje naar een van deze uitzonderingsgebieden verzendt, dan dient u ook douanedocumenten toe te voegen. Uitzonderingsgebieden: Äland Ceuta Livigno Andorra DOM (Departements d'Outre-Mer) Meer van Lugano Berg Athos Eiland Man Melilla Büsingen Gibraltar Monaco Campione D'italia Helgoland San Marino Canarische eilanden Kanaaleilanden
Wat als de douane mijn pakje tegenhoudt?
Als de douane uw pakje tegenhoudt, ontvangt u daar een melding van. Wellicht ontbreekt er dan informatie. Om ervoor te zorgen dat de bestemmeling uw pakje ontvangt, zal hij die informatie moeten bezorgen en de kosten betalen.
Hoe weet ik of mijn pakje succesvol door de douane is gegaan?
U kan de status van uw pakje steeds volgen in de My bpost app of via onze Track & Trace. Als uw pakje door de douane is goedgekeurd, verschijnt de status "Vrijgegeven door de douane". Daarna zorgt bpost voor de levering. Hou er rekening mee dat dit proces meerdere dagen kan duren. Verzendt u een pakje naar het buitenland, dan hangt het af van de lokale douane of u een nieuwe status ontvangt. Zodra de douane het pakje vrijgeeft, wordt het door de lokale post bij de bestemmeling geleverd.
In welk geval zal de douane mijn pakje opendoen voor controle?
De douane heeft het recht om uw pakje te openen voor een inklaring of bij een vermoeden van misdrijf of fraude.
Wat is een HS-code?
HS staat voor Harmonized System. In het Nederlands wordt ook over GS-code (Geharmoniseerd Systeem) gesproken. Dit is een uniform systeem van codes dat douanes wereldwijd hanteren om goederen te identificeren. Elk type goederen heeft een eigen HS-code. Variërend van dieren, planten, textiel, machines, wapens, stenen en metalen tot meubels, speelgoed, kunst, drank en chemische producten. Wanneer een zending over de grenzen van de Europese Unie gaat, komt hij langs de douane in het land van bestemming. Voor deze douaneplichtige zendingen is de 6-cijferige HS-code noodzakelijk op het verplichte CN23-formulier. Op basis van de code berekent de douane de invoerrechten waarna de zending kan worden vrijgegeven. Je kan de juiste HS-code voor je producten vinden op de website van FOD Financiën:
  • Zoek op productnaam
  • Navigeer in de productencataloog
Hoe vermijd ik dat de ontvanger invoerkosten moet betalen?
Als u een pakje verzendt naar een land buiten de Europese Unie dan moet de bestemmeling invoerkosten betalen volgens de lokale douaneregelgeving. Deze kosten kan u als verzender niet op u nemen.