Pakje ontvangen uit het buitenland

receive_parcel

Pakje

Pakje uit het buitenland ontvangen

  Volg je pakje

  Loader not found
  Postcode is niet nodig

  Download de My bpost app

  En beheer al je pakjes in één handige app

  • Volg al je pakjes, ook die van andere pakjesbezorgers
  • Stel je leveringsvoorkeuren in
  • Duik digitaal in je brievenbus, verzend pakjes & Aangetekende Zendingen, en nog veel meer
  my-bpost-app
  Mijn pakje langs de douane

  Mijn pakje langs de douane

  Alles over het invoerproces en douanekosten

  meer info
  Kosten verbonden aan je pakje?

  Kosten verbonden aan je pakje?

  Betaal mobiel of cash

  meer info

  Niet thuis als je buitenlandse pakje wordt geleverd?

  1.

  Je ontvangt een Afwezigheidsbericht met daarop de nodige info over waar je pakje naar toe is.

  Het is op dat moment nog niet meteen beschikbaar.

  2.

  Zodra je pakje in een Afhaalpunt ligt, ontvang je een e-mail en wijzigt de status van je zending op Track & Trace en in de My bpost app.

  Je kan je pakje dan vanaf 11 uur de volgende werkdag afhalen in het vermelde Afhaalpunt.

  3.

  Jij of iemand anders kan je pakje afhalen op vertoon van ofwel:

  • Je Afwezigheidsbericht
  • Je bevestigingsmail
  • Je bevestiging in de My bpost app
  • Komt niemand je pakje binnen 14 dagen afhalen, dan gaat het terug naar de afzender

  Misschien heb je deze vragen nog

  Je kan je pakje in het buitenland volgen via Track & Trace. bpost is voor de Track & Trace-gegevens aangewezen op zijn internationale partners. Zij zijn niet altijd in staat om deze (tijdig) door te geven waardoor je het misschien niet meteen kan volgen. Vanaf het moment dat je pakje in België bij bpost terechtkomt, kan je het volgen via onze Track & Trace en de My bpost app

  Tip: Je kan eventueel ook je pakje volgen via de Track & Trace van het lokale buitenlandse postbedrijf die je pakje behandelt. Gebruik hiervoor het barcodenummer dat je van de afzender ontving en voer deze code in via de Track & Trace van het buitenlandse postbedrijf.

  Wanneer een zending van buiten de Europese Unie in België aankomt, wordt het pakje aan de douane overgemaakt. Het proces gaat als volgt:

  Veiligheidscontrole
  De douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die van buiten de Europese Unie België binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in België is toegestaan. Indien niet, (bijvoorbeeld vermoedelijke namaakgoederen, wapens of medicijnen) houdt de douane je pakje tegen.

  Inklaring van het pakje
  Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Sinds 1 juli 2021 geldt dit voor alle zendingen, ongeacht de waarde. Meer info over de nieuwe douaneregels.

  Deze invoerkosten dien je als ontvanger op voorhand te betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Je krijgt hiervoor een e-mail, sms of brief met een betalingsuitnodiging.

  Levering van het pakje
  Zodra de douane de goederen vrijgeeft, zorgt bpost voor de levering. Hou er rekening mee dat het volledige proces enkele dagen kan duren. Via Track & Trace kan je de status van je zending opvolgen. Daar krijg je ook melding als je nog formaliteiten moet vervullen.

  ‘Kosten voor douaneformaliteiten’ zijn administratieve kosten die worden aangerekend voor:

  • het vaststellen van de inhoud en de waarde van het pakje
  • het eventueel aanschrijven van de geadresseerde wanneer de inhoud, waarde en gegevens van het pakje niet overeenkomen of onvolledig zijn
  • het opmaken van de vereiste douane-aangifte
  • opslag- en bewaarkosten voor het innen en doorstorten van de douaneheffingen

  Deze kosten gelden enkel voor zendingen van buiten de Europese Unie (+ Verenigd Koninkrijk). Sinds 1 juli 2021 gelden deze kosten voor alle zendingen van buiten de EU, ook als de zending minder dan € 22 waard is.

  Bestel je bij een geregistreerde webshop (Import One-Stop Shop of IOSS) die op voorhand btw aanrekent, dan moet je geen bijkomende belastingen, douanerechten en administratieve kosten betalen aan bpost.

  Let op: zendingen met een waarde van € 150 of meer zijn altijd onderworpen aan douanerechten en administratieve verwerkingskosten.

  In dit geval komt je pakje van buiten de EU, ook al is het besteld via een Europese webshop. Sommige webshops verzenden hun producten rechtstreeks uit het land van herkomst. Als dit buiten de EU ligt (bv. het Verenigd Koninkrijk), dien je rekening te houden met eventuele douanekosten. Kijk daarom steeds goed het afzendadres van je pakje na als je iets online bestelt. Je kan je pakje altijd weigeren wanneer de postbode het aanbiedt aan je deur.

  Eventuele douanekosten moet je op voorhand betalen, zodra het pakje België binnenkomt. Je kan deze kosten online betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Ook daar kan je de zending weigeren als je dat wil. Als je weigert, wordt je pakje automatisch teruggestuurd naar de afzender.

  Sinds 1 juli 2021 gelden invoerkosten op alle zendingen van buiten de Europese Unie en is de vrijstelling voor zendingen met waarde onder € 22 vervallen.

  Dit hangt af van waar je pakje wordt verzonden.

  Mijn pakje komt van binnen de Europese Unie

  De douane is bevoegd om alle zendingen binnen de Europese Unie te controleren. Het gaat dan eerder over verdachte zendingen vanuit EU-lidstaten en zendingen met accijnsgoederen binnen de Europese Gemeenschap. Doorgaans loopt je pakje hier geen extra vertraging op.

  Mijn pakje komt van buiten de Europese Unie

  Deze pakjes ondergaan standaard een douaneproces. De behandelingstermijn hangt af van de volgende 2 factoren: 

  • Of je pakje al dan niet beschikt over voldoende informatie, zoals de waarde en aard van de goederen. (Is dat niet het geval, dan ontvang je enkele dagen later een brief. De behandelingstermijn wordt dan verlengd tot je de aanvullende gegevens opstuurt). De douane gaat vervolgens na of er btw, douanerechten of andere heffingen op je pakje betaald moeten worden.
  • Of de douane of andere officiële instanties je pakje al dan niet moeten controleren. Dat is het geval bij geneesmiddelen, planten en voedsel, wapens, vermoedelijke namaak, etc. Je kan de status van je pakje online volgen via Track & Trace en de My bpost app.