Pakje ontvangen uit het buitenland

receive_parcel

Pakje

Pakje uit het buitenland ontvangen

  Volg je pakje

  Loader not found
  Postcode is niet nodig

  Download de My bpost app

  En beheer al je pakjes in één handige app

  • Volg al je pakjes, ook die van andere pakjesbezorgers
  • Stel je leveringsvoorkeuren in
  • Duik digitaal in je brievenbus, verzend pakjes & Aangetekende Zendingen, en nog veel meer
  my-bpost-app
  Mijn pakje langs de douane

  Mijn pakje langs de douane

  Alles over het invoerproces en douanekosten

  meer info
  Kosten verbonden aan je pakje?

  Kosten verbonden aan je pakje?

  Betaal mobiel of cash

  meer info

  Niet thuis als je buitenlandse pakje wordt geleverd?

  1.

  Je ontvangt een Afwezigheidsbericht met daarop de nodige info over waar je pakje naar toe is.

  Het is op dat moment nog niet meteen beschikbaar.

  2.

  Zodra je pakje in een Afhaalpunt ligt, ontvang je een e-mail en wijzigt de status van je zending op Track & Trace en in de My bpost app.

  Je kan je pakje dan vanaf 11 uur de volgende werkdag afhalen in het vermelde Afhaalpunt.

  3.

  Jij of iemand anders kan je pakje afhalen op vertoon van ofwel:

  • Je Afwezigheidsbericht
  • Je bevestigingsmail
  • Je bevestiging in de My bpost app
  • Komt niemand je pakje binnen 14 dagen afhalen, dan gaat het terug naar de afzender

  Misschien heb je deze vragen nog

  Volgens de douane- en btw-wetgeving betaal je een bepaald bedrag aan belastingen (douanerechten, btw en accijns) voor pakjes afkomstig van buiten de EU. Deze kosten verschillen naargelang het type ingevoerde goederen.

  Daarnaast worden kosten voor douaneformaliteiten aangerekend. Dit zijn administratieve kosten verbonden aan de invoerprocedure:

  • 0 euro voor commerciële zendingen met een waarde van maximaal 22 euro en voor particuliere zendingen met een waarde van maximaal 45 euro. (Opgelet: alcoholische producten, parfum en tabaksproducten zijn niet vrijgesteld van kosten voor douaneformaliteiten)
  • 24 euro voor douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde tot 150 euro.
  • 32 euro voor douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde boven 150 euro.
  • 45 euro bij fytosanitaire controle bij planten en plantaardige producten.
  • 85 euro bij een regularisatiedossier

  Hou er rekening mee dat vanaf 1 juli 2021 invoerkosten gelden op alle zendingen van buiten de Europese Unie. Ook voor zendingen met een waarde onder € 22. Meer info over de nieuwe douaneregels.

  Deze kosten dien je cash of mobiel te betalen aan bpost. Vanaf 31 mei 2021 betaal je deze op voorhand via de My bpost app of via Track & Trace, en niet langer aan de postbode. Als je de douanekosten niet wil betalen, wordt je zending teruggezonden of vernietigd.

  Je kan je pakje in het buitenland volgen via Track & Trace. bpost is voor de Track & Trace-gegevens aangewezen op zijn internationale partners. Zij zijn niet altijd in staat om deze (tijdig) door te geven waardoor je het misschien niet meteen kan volgen. Vanaf het moment dat je pakje in België bij bpost terechtkomt, kan je het volgen via onze Track & Trace en de My bpost app

  Tip: Je kan eventueel ook je pakje volgen via de Track & Trace van het lokale buitenlandse postbedrijf die je pakje behandelt. Gebruik hiervoor het barcodenummer dat je van de afzender ontving en voer deze code in via de Track & Trace van het buitenlandse postbedrijf.

  Wanneer een zending van buiten de Europese Unie in België aankomt, wordt het pakje aan de douane overgemaakt. Het proces gaat als volgt:

  Veiligheidscontrole
  De douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die van buiten de Europese Unie België binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in België is toegestaan. Indien niet, (bijvoorbeeld vermoedelijke namaakgoederen, wapens of medicijnen) houdt de douane je pakje tegen.

  Inklaring van het pakje
  Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Momenteel geldt dit voor alle zendingen met een waarde tot € 22 . Vanaf 1 juli 2021 geldt dit voor alle zendingen, ongeacht de waarde. Meer info over de nieuwe douaneregels.

  Deze invoerkosten dien je als ontvanger bij de levering te betalen aan de postbode. Vanaf 31 mei 2021 zal je deze kosten enkel op voorhand kunnen betalen via de My bpost app of via Track & Trace.

  Levering van het pakje
  Zodra de douane de goederen vrijgeeft, zorgt bpost voor de levering. De eventuele douanekosten dien je aan bpost te betalen. Dit kan op 2 manieren: 

  • Het exacte bedrag in cash
  • Via de Payconiq by Bancontact app of een banking app die Payconiq by Bancontact ondersteunt

  Vanaf 31 mei 2021 kan je de betaling enkel op voorhand uitvoeren via de My bpost app of via Track & Trace, en wordt de zending pas geleverd na de betaling.

  Hou er rekening mee dat het volledige proces enkele dagen kan duren. Via Track & Trace kan je de status van je zending opvolgen. Daar krijg je ook melding als je nog formaliteiten moet vervullen en eventuele kosten bij levering moet betalen.

  De ‘kosten voor douaneformaliteiten’ is een administratieve kost die wordt aangerekend voor:

  • het vaststellen van de inhoud en de waarde van het pakje
  • het eventueel aanschrijven van de geadresseerde wanneer de inhoud, waarde en gegevens van het pakje niet overeenkomen of onvolledig zijn
  • het opmaken van de vereiste douane-aangifte
  • opslag- en bewaarkosten voor het innen en doorstorten van de douaneheffingen

  Deze kosten gelden enkel voor zendingen van buiten de Europese Unie (+ Verenigd Koninkrijk) en met een waarde boven € 22. Vanaf 1 juli 2021 gelden deze kosten voor alle zendingen van buiten de Europese Unie.

  In dit geval komt je pakje van buiten de EU, ook al is het besteld via een Europese webshop. Sommige webshops verzenden hun producten rechtstreeks uit het land van herkomst. Als dit buiten de EU ligt (bv. het Verenigd Koninkrijk), dien je rekening te houden met eventuele douanekosten. Kijk daarom steeds goed het afzendadres van je pakje na als je iets online bestelt. Je kan je pakje altijd weigeren wanneer de postbode het aanbiedt aan je deur.

  Vanaf 31 mei zal je de eventuele kosten op voorhand moeten betalen zodra het pakje België binnenkomt. Je kan deze kosten online betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Ook daar kan je de zending weigeren als je dat wil. Als je weigert, wordt je pakje automatisch teruggestuurd naar de afzender.

  Hou er rekening mee dat vanaf 1 juli 2021 invoerkosten gelden op alle zendingen van buiten de Europese Unie. Ook voor zendingen met een waarde onder € 22.