Pakje langs de douane

Verwacht je een pakje van buiten de EU? Dan gaat het eerst langs de douane en kan het zijn dat je extra kosten moet betalen. Ontdek hoe dit proces verloopt.

1. Verzoek om de invoerkosten te betalen

Als de btw niet op voorhand aan de webshop (Hoe herken ik een IOSS geregistreerde webshop?) werd betaald, moet bpost de invoerkosten voor de zending innen voordat je zending kan worden aangeboden aan de Belgische douane. Deze kosten bestaan uit:

 • btw
 • douanerechten
 • kosten voor douaneformaliteiten

Onderstaande tabellen geven aan hoeveel de douaneformaliteiten bedragen.

Deze kosten dien je als ontvanger op voorhand te betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Je krijgt hiervoor een e-mail, sms of brief met een betalingsuitnodiging. bpost zal de douanerechten en de btw overdragen aan de Belgische overheid.

  2. Veiligheidscontrole

  De douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die van buiten de Europese Unie België binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in België is toegestaan. Indien niet, (bijvoorbeeld bij vermoedelijke namaakgoederen, wapens of medicijnen) houdt de douane je pakje tegen.

   3. Levering van je pakje

   Zodra de douane de goederen vrijgeeft, zorgt bpost voor de levering.

   Hou er rekening mee dat het volledige proces enkele dagen kan duren. Via de My bpost app en Track & Trace kan je de status van je zending opvolgen. Daar krijg je ook melding als je nog formaliteiten moet vervullen en invoerkosten moet betalen.

    
    Sinds 1 juli 2021 gelden nieuwe regels en tarieven voor alle zendingen die in België aankomen.
    Meer info over de nieuwe douaneregels.
    Soort zending Waarde van de zending Douaneformaliteiten btw * Douanerechten **
    Commercieel Tot € 150 € 15*** Ja Ja
    Commercieel Vanaf € 150 € 32 Ja Ja
    Geschenk Tot € 45 Nee Nee Nee
    Geschenk Vanaf € 45 tot € 150 € 15 Ja Nee
    Geschenk Vanaf € 150 € 32 Ja Ja
    * Met uitzondering van alcoholische producten, parfum, toiletwater, tabak en tabaksproducten.
    ** btw en invoerrechten verschillen naargelang het type goederen.
    *** De douaneformaliteiten bedragen € 0 wanneer de btw op voorhand aan de webshop werd betaald.

    Misschien heb je deze vragen nog

    Als niet alle informatie over de waarde van de inhoud bij het pakje aanwezig is, krijg je binnen de twee dagen een brief van bpost. Je kan dit ook meteen zien in de My bpost app of op onze Track & Trace. Daar kan je de ontbrekende documenten opladen. Hoe sneller je dit doet, hoe sneller je pakje kan ingeklaard worden. De behandelingstermijn wordt dan verlengd tot je de aanvullende gegevens opstuurt. Als je niet antwoordt op dit verzoek voor bijkomende informatie, dan zenden we je pakje na 14 dagen terug naar de afzender.

    Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Deze dien je als ontvanger op voorhand te betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Je krijgt hiervoor een e-mail, sms of brief met een betalingsuitnodiging.

    ‘Kosten voor douaneformaliteiten’ zijn administratieve kosten die worden aangerekend voor:

    • het vaststellen van de inhoud en de waarde van het pakje
    • het eventueel aanschrijven van de geadresseerde wanneer de inhoud, waarde en gegevens van het pakje niet overeenkomen of onvolledig zijn
    • het opmaken van de vereiste douane-aangifte
    • opslag- en bewaarkosten voor het innen en doorstorten van de douaneheffingen

    Deze kosten gelden enkel voor zendingen van buiten de Europese Unie (+ Verenigd Koninkrijk). Sinds 1 juli 2021 gelden deze kosten voor alle zendingen van buiten de EU, ook als de zending minder dan € 22 waard is.

    Bestel je bij een geregistreerde webshop (Import One-Stop Shop of IOSS) die op voorhand btw aanrekent, dan moet je geen bijkomende belastingen, douanerechten en administratieve kosten betalen aan bpost.

    Let op: zendingen met een waarde van € 150 of meer zijn altijd onderworpen aan douanerechten en administratieve verwerkingskosten.

    Komt je pakje van buiten de Europese Unie (+ Verenigd Koninkrijk), dan gaat het standaard langs de douane. Daarnaast is de douane ook bevoegd om alle zendingen binnen de Europese Unie te controleren. Het gaat dan eerder over verdachte zendingen vanuit EU-lidstaten en zendingen met accijnsgoederen binnen de Europese Gemeenschap.

    In dit geval komt je pakje van buiten de EU, ook al is het besteld via een Europese webshop. Sommige webshops verzenden hun producten rechtstreeks uit het land van herkomst. Als dit buiten de EU ligt (bv. het Verenigd Koninkrijk), dien je rekening te houden met eventuele douanekosten. Kijk daarom steeds goed het afzendadres van je pakje na als je iets online bestelt. Je kan je pakje altijd weigeren wanneer de postbode het aanbiedt aan je deur.

    Eventuele douanekosten moet je op voorhand betalen, zodra het pakje België binnenkomt. Je kan deze kosten online betalen via de My bpost app of via Track & Trace. Ook daar kan je de zending weigeren als je dat wil. Als je weigert, wordt je pakje automatisch teruggestuurd naar de afzender.

    Sinds 1 juli 2021 gelden invoerkosten op alle zendingen van buiten de Europese Unie en is de vrijstelling voor zendingen met waarde onder € 22 vervallen.

    Dit hangt af van waar je pakje wordt verzonden.

    Mijn pakje komt van binnen de Europese Unie

    De douane is bevoegd om alle zendingen binnen de Europese Unie te controleren. Het gaat dan eerder over verdachte zendingen vanuit EU-lidstaten en zendingen met accijnsgoederen binnen de Europese Gemeenschap. Doorgaans loopt je pakje hier geen extra vertraging op.

    Mijn pakje komt van buiten de Europese Unie

    Deze pakjes ondergaan standaard een douaneproces. De behandelingstermijn hangt af van de volgende 2 factoren: 

    • Of je pakje al dan niet beschikt over voldoende informatie, zoals de waarde en aard van de goederen. (Is dat niet het geval, dan ontvang je enkele dagen later een brief. De behandelingstermijn wordt dan verlengd tot je de aanvullende gegevens opstuurt). De douane gaat vervolgens na of er btw, douanerechten of andere heffingen op je pakje betaald moeten worden.
    • Of de douane of andere officiële instanties je pakje al dan niet moeten controleren. Dat is het geval bij geneesmiddelen, planten en voedsel, wapens, vermoedelijke namaak, etc. Je kan de status van je pakje online volgen via Track & Trace en de My bpost app.