Pakje langs de douane

Verwacht je een pakje van buiten de EU? Dan gaat het eerst langs de douane en kan het zijn dat je extra kosten moet betalen. Ontdek hoe dit proces verloopt.

1. Veiligheidscontrole

De douane voert een veiligheidscontrole uit op alle goederen die van buiten de Europese Unie België binnenkomen. Voor al deze goederen kijkt de douane na of de invoering ervan in België is toegestaan. Indien niet, (bijvoorbeeld bij vermoedelijke namaakgoederen, wapens of medicijnen) houdt de douane je pakje tegen.

  2. Inklaring van je pakje

  Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douaneformaliteiten, invoerrechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Deze dien je als ontvanger bij de levering te betalen. Onderstaande tabel geeft aan wanneer dat het geval is en hoeveel de douaneformaliteiten kosten.

   3. Levering van je pakje

   Zodra de douane de goederen vrijgeeft, zorgt bpost voor de levering. De eventuele douanekosten dien je aan bpost te betalen. Dit kan op 2 manieren:

   • Het exacte bedrag in cash

   • Via de Payconiq by Bancontact app of een banking app die Payconiq by Bancontact ondersteunt

   Hou er rekening mee dat het volledige proces enkele dagen kan duren. Via Track & Trace kan je de status van je zending opvolgen. Daar krijg je ook melding als je nog formaliteiten moet vervullen en eventuele kosten bij levering moet betalen.

   Meer weten over de inklaring, de invoerrechten, de btw, de douaneformaliteiten, etc?

   Ontdek alle details 

    
    Soort zending Waarde van de zending Douaneformaliteiten btw * Invoerrechten **
    Commercieel Tot € 22 Nee* Nee Nee
    Commercieel Vanaf € 22 tot € 150 € 24 Ja Nee
    Commercieel Vanaf € 150 € 32 Ja Ja
    Cadeau Tot € 45 Nee Nee Nee
    Cadeau Vanaf € 45 tot € 150 € 24 Ja Nee
    Cadeau Vanaf € 150 € 32 Ja Ja
    * Met uitzondering van alcoholische producten, parfum, toiletwater, tabak en tabaksproducten.
    ** btw en invoerrechten verschillen naargelang het type goederen.

    Misschien heb je deze vragen nog

    Volgens de douane- en btw-wetgeving betaal je een bepaald bedrag aan belastingen (douanerechten, btw en accijns) voor pakjes afkomstig van buiten de EU. Deze kosten verschillen naargelang het type ingevoerde goederen.

    Daarnaast worden extra administratiekosten aangerekend voor volgende douaneformaliteiten:

    • 0 euro voor commerciële zendingen met een waarde van maximaal 22 euro en voor particuliere zendingen met een waarde van maximaal 45 euro. (Opgelet: alcoholische producten, parfum en tabaksproducten zijn niet vrijgesteld van kosten voor douaneformaliteiten)
    • 24 euro voor douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde tot 150 euro.
    • 32 euro voor douaneformaliteiten voor niet-vrijgestelde zendingen met een waarde boven 150 euro.
    • 45 euro bij fytosanitaire controle bij planten en plantaardige producten.
    • 85 euro bij een regularisatiedossier

    Deze kosten dien je cash of mobiel te betalen aan bpost. Als je de douanekosten niet wil betalen, wordt je zending teruggezonden of vernietigd.

    Als niet alle informatie bij het pakje aanwezig is, krijg je binnen de twee dagen bericht van bpost. De behandelingstermijn wordt dan verlengd tot je de aanvullende gegevens opstuurt. Als je niet antwoordt op dit verzoek voor bijkomende informatie, dan zenden we je pakje na 30 dagen terug naar de afzender.

    Bij de zogeheten inklaring van je pakje worden de douanerechten, btw en eventuele andere kosten (zoals anti-dumpingrechten en milieurechten) berekend. Deze dien je als ontvanger bij de levering te betalen.

    Komt je pakje van buiten de Europese Unie, dan gaat het standaard langs de douane. Daarnaast is de douane ook bevoegd om alle zendingen binnen de Europese Unie te controleren. Het gaat dan eerder over verdachte zendingen vanuit EU-lidstaten en zendingen met accijnsgoederen binnen de Europese Gemeenschap.

    De ‘kosten voor douaneformaliteiten’ is een administratieve kost die wordt aangerekend voor:

    • het vaststellen van de inhoud en de waarde van het pakje
    • het eventueel aanschrijven van de geadresseerde wanneer de inhoud, waarde en gegevens van het pakje niet overeenkomen of onvolledig zijn
    • het opmaken van de vereiste douane-aangifte
    • opslag- en bewaarkosten voor het innen en doorstorten van de douaneheffingen

    In dit geval komt je pakje van buiten de EU, ook al is het besteld via een Europese webshop. Sommige webshops verzenden hun producten rechtstreeks uit het land van herkomst. Als dit buiten de EU ligt, dien je rekening te houden met eventuele douanekosten. Kijk daarom steeds goed het afzendadres van je pakje na als je iets online bestelt.