Onze experten bieden ondersteuning en advies bij wijze van voorbereiding en evaluatie van uw campagnes, media expertise en inspiratie over In-Home Advertising.

Contacteer onze Media Experts
Inspelen op de verwachtingen van uw klanten: zo doet u dat
3 mei 2019 - 7 Minuten leestijd

Merken scoren over het algemeen niet goed als het gaat om het onderhouden van de klantenrelatie. Wanneer moeten alarmsignalen afgaan? En vooral: hoe kan het beter?

43 %

Dat is de mate waarin merken over sectoren heen in staat zijn om de relatie met hun klanten te onderhouden. Zo blijkt uit de Pulse-studie van Ipsos en bpost media. Niet echt een cijfer om over naar huis te schrijven. En dat is nog een understatement. Uiteraard is dit een gemiddelde. Bepaalde sectoren doen het beter dan andere. Maar ook binnen sectoren zijn de verschillen tussen merken groot. Dat levert soms een verschil op groter dan 25% tussen de beste en de slechtste leerlingen van de klas.

De Pulse-studie ging de mate van tevredenheid over de klantenrelatie na voor de sectoren supermarkets, retail DIY, retail home, retail fashion, banking, insurance, telecom, energy en cars.

Mind the ‘Pulse gap’

Er gaapt dus een duidelijke kloof tussen het belang dat consumenten hechten aan de emotionele drivers in hun klantenrelatie en de manier waarop ze de verschillende sectoren en merken op deze drivers evalueren. We kunnen spreken van een ‘Pulse gap’. In de studie wordt dit gedefinieerd als het verschil tussen de evaluatiescore en belangrijkheidsscore van elke driver. Hoe hoger de ‘Pulse gap’ score, hoe groter het verschil tussen realiteit en verwachtingen.

Zoals in de Londense metro weerklinkt: ‘Mind the gap’. Wie die kloof kan dichten of in ieder geval gevoelig verkleinen, die staat een hele stap dichter bij een hechte relatie met zijn klant. En moet dat niet de bedoeling zijn? Wie weet waar het schort, is al een stap dichter bij de oplossing. Laten we een aantal sectoren in detail bekijken.

Lees ook: uw consumenten verrassen op een moment dat hij het niet verwacht, dat is waar ‘the magic’ happens. Lees hier hoe u het best aanpakt.

Thank me, I’m loyal

De grootste challenge in banking, insurance, energy en retail home? Dat blijkt - volgens Pulse - klanten belonen voor hun trouw. Maar wat is het ideale communicatiemoment voor zo’n beloning?

Een attentie voor de verjaardag van de relatie van de klant met het merk komt er als sterkste uit! Denk aan: een verjaardagskaart voor wie een speciaal ‘klantenjubileum’ heeft te vieren, of voor wie x jaar geleden uw product aankocht. Suzuki en Telenet geven alvast het goede voorbeeld:

Thank me, I’m loyal

Thank me, I’m loyal

Promises are your consumers’ best friend

Uit de Pulse-studie blijkt verder dat klanten verwachten dat merken in de sectoren automotive, telecom, retail DIY en supermarkets meer laten zien dat ze hun beloften nakomen met betrekking tot hun verkochte producten en services. Hoe pakt u het aan?

De meest effectieve manier is extra informatie te sturen over een aangekocht product, zonder dat de klant hierachter vroeg. Kijk bijvoorbeeld naar dit succesvoorbeeld van Corona Direct:

Promises are your consumers’ best friend

In fashion we trust, toch?

Tot slot de fashion-sector. Daar willen klanten meer bevestigd worden dat ze het merk waarbij ze kopen kunnen vertrouwen. Maar hoe straalt u dit uit?

Door slim in te spelen op een klacht over een aangekocht product of dienst, bijvoorbeeld. Zo’n klacht kan het einde van de klantenrelatie betekenen. Maar goed behandeld biedt die klacht ook een enorme opportuniteit.

In retail, heeft Bol.com deze strategie goed begrepen. Loopt er bij hen iets fout, dan maken ze het niet alleen goed, ze bezorgen de gedupeerde klant ook een kaartje om zich te excuseren, inclusief een reep chocolade. Of hoe een klacht leidt tot een nóg meer tevreden klant dan een klachtenloze klant.

In fashion we trust

Benieuwd op welke communicatie momentums u nog kan inspelen? Of de Pulse gap raadplegen voor uw eigen merk? Raadpleeg de resultaten van de Pulse-studie.

Vraag uw persoonlijke login

Gerelateerde artikelen

# Webshop, # Retail, # FMCG, # Automobiel, # Health & Beauty
Planner Top Days 2023
Planner Top Days
9 januari 2023
- 1 Minuten leestijd
Planner Top Days
# Automobiel
Land Rover verkoopt 246 New Defenders met een heel creatieve high-tech Paper Mail
Paper mail Land Rover
11 oktober 2022
- 5 Minuten leestijd
Paper mail Land Rover
# Automobiel
Dealertraffic en relatiemarketing via Paper Mail
Vermant-Volvo
23 maart 2022
- 5 Minuten leestijd
Vermant-Volvo
# Automobiel
Nieuwe prospecten voor elektrisch rijden: de slimme segmentatie van Audi voor Paper Mail
AUDI
4 februari 2022
- 5 Minuten leestijd
AUDI
# Automobiel
Caples Award – Paper Mail
suzuki
30 juni 2021
- 3 Minuten leestijd
suzuki