Onze experten bieden ondersteuning en advies bij wijze van voorbereiding en evaluatie van uw campagnes, media expertise en inspiratie over In-Home Advertising.

Contacteer onze Media Experts
La personnalisation ne se limite pas au nom : 7 façons de personnaliser votre Direct Mail
20 maart 2020 - 7 Minuten leestijd

‘Hey [jouw naam]’ zien prijken bovenaan een brief, magazine of folder: het blijft een eenvoudige en effectieve manier om je aandacht te trekken. 10 punten op stopping power. Maar staying power? Daarvoor moeten adverteerders diepgaander personaliseren. Een pleidooi over personalisatie in Direct Mail via 3 effectieve cases en 7 inspirerende tips.  

De Gazet. Zeer geliefd bij bpost … maar ook ver daarbuiten

Geliefd zijn tot in de ruimte, wie droomt er als bedrijf niet van? Voor veel Belgische zaakvoerders werd het een tijdje geleden werkelijkheid. Of zo leek het toch even, toen ze een hypergepersonaliseerde gazet in de bus kregen met hun zaak als ster van de campagne.

Zeer geliefd bij bpost … maar ook ver daarbuiten

Zeer geliefd bij bpost … maar ook ver daarbuiten

Even schrikken denk je? Wel dat verrassingseffect is exact waar bpost op doelde bij het sturen van een Direct Mail gazet naar zijn KMO prospecten. De ideale gelegenheid om hun doelgroep de kracht van het medium dat ze verkopen, namelijk In-Home Advertising (Direct Mail en Door to door) aan de levende lijve te laten ondervinden en tegelijkertijd de belangrijkste productkenmerken en cijfers ervan in de spotlight te zetten.  

Want wist je dat je al een huis-aan-huisfolder getarget op geografische- en socio-demografische kenmerken, of lifestyle- en productvoorkeuren kan verzenden aan 9 eurocent per folder? Het merendeel van de Belgische zaakvoerders weet dat ondertussen wel. Doel bereikt dus en dit dankzij een slimme personalisatie op vijf niveaus:

(1) Personalisatie op regio.

bpost koos ervoor de gazet te personaliseren rond de streek waarin de zaak het meest actief was, vertrekkend vanuit de insight dat je je als KMO voornamelijk richt op consumenten in een bepaalde straal rondom je winkelpunt.

Personalisatie op regio

(2) Personalisatie op bedrijfsnaam.

De bedrijfsnaam kwam op vier plaatsen terug in de folder. Met als ultieme aandachtstrekker het ‘I love ...’ bord in de handen van de astronaut.

Personalisatie op bedrijfsnaam

(3) Personalisatie op naam of functietitel.

Het introductieartikel werd zodanig opgebouwd dat het leek alsof het woorden waren die de ontvanger zelf had gezegd. Bij bekende prospecten kwam zo meermaals ‘zegt [naam ontvanger]’ voor in de tekst. Bij prospecten van wie ze niet over de naam beschikten, gebruikte bpost de functietitels, zoals ‘zegt de zaakvoerder’.

Personalisatie op naam of functietitel

(4) Personalisatie op naam Account Manager.

De drempel voor een reactie op je call to action nog verlagen? Afhankelijk van het type klant koost bpost voor een andere call-to-action. Aan sommige exemplaren werd onmiddellijk de naam en het e-mailadres van de verantwoordelijke Account Manager toegevoegd. Want een lokale aanpak werkt.

Personalisatie op naam Account Manager

(5) Personalisatie voortzetten online.

De ontvangers waarvan bpost over het e-mailadres beschikte, ontvingen in het verlengde van het fysieke exemplaar nog een e-Direct Mail als reminder. De header van de e-mail en de landingpage waarop je vervolgens terechtkwam waren op dezelfde manier gepersonaliseerd. Ja, ook voor B2B bewijst In-Home Advertising zijn kracht. De campagne belandde via de brievenbus, in het hart van de zaak, daar waar de beslissingen worden genomen. Leuk weetje: een van de ontvangers was zelfs zo blij verrast dat hij prompt de Gazet op posterformaat liet drukken voor in zijn etalage. Daarnaast leefde de campagne ook duchtig verder op sociale media:

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Personalisatie voortzetten online

Met slim gebruik van data in Direct Mail, scoor je gegarandeerd. Check deze 4 straffe campagnes.

Maak je nog geliefder met gepersonaliseerde foto’s

Personaliseren met foto’s of afbeeldingen. Risky business? Niet als je het goed aanpakt, zoals Colruyt en Mercedes die de kneepjes van het personaliseren duidelijk al goed onder de knie hebben:

(6) Personalisatie met foto’s van reeds gekochte producten.

Colruyt mag zich gerust een professional noemen op dit vlak. Met hun ‘Selectie voor u’ folder sturen ze naar elke klant met klantenkaart een volledig gepersonaliseerd aanbod op basis van hun koopgedrag met kortingen op maat. De hoogtechnologische printers van Symeta produceren zo twee miljoen unieke folders die de ROI van Colruyt gevoelig de hoogte injagen.

(7) Personalisatie met persoonlijke foto’s.

Om fleetmanagers warm te maken voor de presentatie van de nieuwe Mercedes C-klasse, kwam BBDO met het idee van een gepersonaliseerde voorpagina van De Standaard en La Libre Belgique. Op de plaats waar in de normale editie van de kranten een advertentie zou staan, stond die dag een gepersonaliseerd artikel op naam, vergezeld van een foto van de ontvanger, gevonden op zijn/haar LinkedInprofiel. De bijna 1000 gepersonaliseerde kranten vormden zo een uitnodiging die desbetreffende fleetmanagers niet konden weigeren.

Meer tips & tricks om de impact van jouw Direct Mail campagnes te verhogen? 

Vraag uw inspiratiesessie op maat

Gerelateerde artikelen

# Webshop, # Retail, # FMCG, # Automobiel, # Health & Beauty
Planner Top Days 2023
Planner Top Days
9 januari 2023
- 1 Minuten leestijd
Planner Top Days
# Automobiel
Land Rover verkoopt 246 New Defenders met een heel creatieve high-tech Paper Mail
Paper mail Land Rover
11 oktober 2022
- 5 Minuten leestijd
Paper mail Land Rover
# Automobiel
Dealertraffic en relatiemarketing via Paper Mail
Vermant-Volvo
23 maart 2022
- 5 Minuten leestijd
Vermant-Volvo
# Automobiel
Nieuwe prospecten voor elektrisch rijden: de slimme segmentatie van Audi voor Paper Mail
AUDI
4 februari 2022
- 5 Minuten leestijd
AUDI
# Automobiel
Caples Award – Paper Mail
suzuki
30 juni 2021
- 3 Minuten leestijd
suzuki
"