Je pakjes duurzaam geleverd met bpost

sustainabilty

Je pakjes duurzaam geleverd met bpost

Online shoppen boomt waardoor meer en meer bestellingen aan huis worden geleverd. Goed voor de economie, maar de grote pakjesstromen zetten het milieu en onze planeet ook onder druk. Door het groeiend aantal bestelwagens op onze wegen klinkt de roep naar duurzame verzendoplossingen steeds luider.

  Ontdek wat bpost doet en hoe jij kan helpen om de CO2-uitstoot te verlagen voor een beter klimaat en gezondere leefomgeving.

  Elke dag een stapje groener

  Van 30% naar 90 % CO2-reductie

  Dankzij ons netwerk van Afhaalpunten in België, Nederland en Frankrijk kunnen we de klok rond efficiënt en gespreid leveren. Hierdoor vermindert de CO2-transportuitstoot gemiddeld met 30%.* Wie te voet of per fiets zijn pakje komt afhalen, helpt de CO2-uitstoot per pakje zelfs te reduceren tot 90%. 

  *Studie door de Vrije Universiteit Brussel

   pick up point
   lockers

   Dicht netwerk van Afhaalpunten

   Bij bpost zetten we sterk in op een uitgebreid netwerk, met tegen eind 2021 meer dan 2400 Afhaalpunten en Pakjesautomaten in België. Zo is er altijd een dichtbij, en kies je makkelijk waar en wanneer je je pakje ontvangt: onderweg naar de supermarkt, je werk of gewoon om de hoek als het jou uitkomt. Op die manier reduceren we het aantal gemiste leveringen, is je pakje in alle veiligheid en hoef je niet per se thuis te wachten op je pakje. Dit zorgt dat we minder kilometers hoeven te rijden. Hiermee dragen we ons steentje bij aan een beter milieu en leefbaardere stad.

    Wist je dat…

    je in België altijd een Afhaalpunt vindt op:

    • max. 6 minuten reistijd  
    • max. 400 meter afstand in grootsteden
    • max. 1,2 km afstand in kleinere steden

    bpost gaat elektrisch

    Over heel België zullen er tegen 2022 zo’n 600 nieuwe elektrische bestelwagens ingezet worden. Dieselmotoren zullen tegen 2030 al voor de helft omgeruild zijn door een elektrisch alternatief. Dan zullen er meer dan 3.500 elektrische bestelwagens rondrijden.

     electric
     green

     Ecozones: duurzaam ontvangen en verzenden in de stad

     Wist je dat Mechelen de eerste Belgische stad is waar we alle pakjes, brieven en kranten 100% uitstootvrij leveren? Door Pakjesautomaten, cargofietsen, innovatieve pakjesbussen en lokale handelaars op elkaar af te stemmen, helpen we er mee aan een duurzame stadsdistributie. Het resultaat? 0,6 ton minder CO2-uitstoot en een dagelijkse trajectbesparing van 164 km. Bovendien komt meer dan 80% van de inwoners te voet of per fiets hun pakje afhalen of verzenden. Een geslaagd project dat we in 2022 en 2023 in minstens 25 Belgische steden zullen uitrollen. 

      ecozone

      Zo verlaag je mee de CO2 van jouw pakjes

      lockers

      Kies voor een Afhaalpunt of Pakjesautomaat

      Leveringen in Afhaalpunten en Pakjesautomaten zorgen gemiddeld voor 30% minder CO2-uitstoot per pakje dan thuisleveringen. Dat komt omdat we minder kilometers afleggen en we alle pakjes bij de eerste poging kunnen leveren. Als jij je pakje vervolgens te voet of met de fiets afhaalt, daalt de CO2-uitstoot zelfs met 90%. Goed voor het milieu en je stappenteller.

       Wist je dat…

       je in België altijd een Afhaalpunt vindt op:

       • max. 6 minuten reistijd  
       • max. 400 meter afstand in grootsteden
       • max. 1,2 km afstand in kleinere steden

       Stel je leveringsvoorkeuren in

       Via de My bpost app en MijnVoorkeuren kan je zelf kiezen waar we je pakje leveren. Vaak niet thuis overdag? Stel dan in om je pakje rechtstreeks in een Afhaalpunt of Pakjesautomaat te laten leveren. Zo komt de postbode niet onnodig bij je langs en verminderen we samen het aantal gereden kilometers per pakje.

        preference
        locker-green

        Goed om weten

        Zelfs als de webshop het niet aanbiedt, kun je je pakje in een Pakjesautomaat laten leveren.

        • Kies bij de check-out voor thuislevering.
        • Ga naar MijnVoorkeuren of selecteer het menu Leveringsvoorkeuren in de My bpost app.
        • Kies als voorkeur 'Rechtstreeks in een Afhaalpunt of Pakjesautomaat'.
        • Selecteer een Pakjesautomaat in je buurt.
        • Wij leveren je pakje direct in die Pakjesautomaat.

        Bezin eer je bestelt en recycleer

        Bijna 10 % van alle bestellingen gaat retour. Dat betekent een dubbele CO2-uitstoot. Bezin dus eer je bestelt. Moet er toch iets retour? Hergebruik dan een verpakking die zo klein mogelijk is. Zo passen er meer pakjes in een bestelwagen. Heb je geen oude doos liggen, kies dan voor een ecologische verpakking. Of ga bijvoorbeeld voor deFashion Bagom je kledij te verzenden.

         return

         Win klanten met duurzaam verzenden en verpakken

         Bied verschillende leveringsopties aan

         Gemiste leveringsmomenten zorgen niet enkel voor frustratie, maar ook voor extra gereden kilometers en dus meer CO2-uitstoot. Zelfs een geslaagde thuislevering heeft een extra CO2-impact. Voorkom dit door verschillende leveringsopties aan te bieden. Zo kiezen je klanten waar ze je pakje kunnen ontvangen: in een Afhaalpunt of Pakjesautomaat, je eigen fysieke winkel, of als ze dit toch willen: aan de deur. Het resultaat? Een tevreden klant die zijn bestelling op tijd ontvangt.

          webshop-delivery-option
          pickup point

          Zet Afhaalpunten in de etalage

          Stimuleer je klanten om te kiezen voor een Afhaalpunt of Pakjesautomaat in de checkout van je webshop. Vink deze leveringsoptie bijvoorbeeld standaard aan voor je klanten. Maak hen duidelijk dat ze zo de CO2-uitstoot meehelpen reduceren en toon waar ze hun pakje kunnen afhalen in hun buurt. Of maak thuislevering minder aantrekkelijk door een extra kost aan te rekenen.

           Pak uit met duurzame verpakking

           Kies allereerst voor het juiste verpakkingsformaat. Vermijd te grote dozen volgepropt met opvulmateriaal. Hoe kleiner je pakjes, hoe meer we er in een keer kunnen vervoeren en zo besparen we opnieuw CO2. Je klanten en het milieu zullen je dankbaar zijn. Kies recycleerbare of herbruikbare verpakkingen en laat je groene inspanningen zien. Een duurzaamheidskeurmerk op je verpakking zoals op onze Fashion Bag geeft je merkbeleving een extra duwtje in de rug.

            fashion-bag
            retour

            Beperk retours tot een minimum

            Een duidelijke productomschrijving, maattabellen, gedetailleerde foto’s, reviews … Hoe tastbaarder je product, hoe kleiner de kans dat het wordt teruggestuurd. Zo beperk je een dubbele CO2-uitstoot tot een minimum. Toch retours over de vloer? Ga dan na bij je klanten wat de reden is zodat je hierop kan inspelen.