Naar een groenere e-commerce voor een betere planeet

Naar een groenere e-commerce voor een betere planeet

Duurzaamheid

Naar een groenere e-commerce voor een betere planeet

Ontdek wat bpost doet en hoe jij kan helpen om de CO₂-uitstoot tot een minimum te reduceren voor een beter klimaat en aantrekkelijke leefomgeving.

  Title NL

  Dit doet bpost voor het milieu

  Dit kan jij doen als shopper

  Dit kan jij doen als webshop

  Onze groene aanpak in cijfers

  100% CO₂-compensatie

  Nog in 2022 zullen we de uitstoot van onze pakjes binnen België voor de volle 100% compenseren.

  1160 elektrische bestelwagens

  Eind 2022 zal onze e-vloot uitgebreid zijn met meer dan 1000 elektrische bestelwagens.

  2025: ecozones in alle grootsteden

  CO₂-uitstootvrije zones voor de uitreiking van post en pakjes komen er in alle grootsteden

  Elke dag een stapje groener

  Volledig emissievrije vloot

  Volledig emissievrije vloot

  De turbo op onze vergroeningsplannen komt in 2022 helemaal op gang. Met een nieuwe investering in elektrische bestelwagens, e-bikes, LNG-trucks dragen we ons groene steentje bij. Tegen 2030 zullen al onze bestelwagens, zo'n 18.000 in totaal, volledig elektrisch leveren.

   Minder kilometers met MijnVoorkeuren

   De meesten kiezen om hun pakje thuis te laten leveren, met het risico dat de postbode voor een gesloten deur staat. Via MijnVoorkeuren kan je zelf kiezen waar je je pakje ontvangt, ook als niemand thuis is. Hierdoor is de kans groter dat de levering in één keer goed gaat. En verminderen we samen onnodige kilometers.

    Minder kilometers met MijnVoorkeuren
    Tot 90% CO₂-reductie via Afhaalpunten

    Tot 90% CO₂-reductie via Afhaalpunten

    Dankzij ons grootste netwerk van Afhaalpunten in België kan 1 op de 2 Belgen makkelijk te voet naar een Afhaalpunt in de buurt. Bovendien leggen postbodes minder kilometers af bij een rechtstreekse pakjeslevering in een Afhaalpunt. Goed voor gemiddeld 30 % minder CO₂-transportuitstoot in vergelijking met een pakje aan huis geleverd.* Wie te voet of per fiets zijn pakje komt afhalen, helpt de CO₂-uitstoot per pakje zelfs te reduceren tot 90%. Zo creëren we een duurzame afhaalcultuur.

    *Studie door de Vrije Universiteit Brussel

      

     Wist je dat…

     Je in België altijd een Afhaalpunt vindt op:

     • max. 6 min. reistijd
     • max. 400 m afstand in grootsteden
     • max 1,2 km afstand in kleinere steden

     Ecozones: duurzaam ontvangen en verzenden in de stad

     Door Pakjesautomaten, cargofietsen, innovatieve pakjesbussen en lokale handelaars op elkaar af te stemmen, zorgen we voor een CO₂-uitstootvrije uitreiking van post en pakjes in steden. In Mechelen werd dit proefproject met succes uitgerold waarvoor bpost de 'Milieuprestatie van het jaar'-award in 2021 ontving. Een geslaagd project dat we stapsgewijs in alle Belgische grootsteden aan het uitrollen zijn.

      Ecozones: duurzaam ontvangen en verzenden in de stad
      Milieuvriendelijke en herbruikbare verpakking

      Milieuvriendelijke en herbruikbare verpakking

      In 2021 onderging ons verpakkingsgamma een duurzame transformatie. Zo zijn ze vandaag op twee manieren goed voor het milieu. Ze zijn bijna volledig gemaakt van gerecycleerde vezels en je kan ze makkelijk hergebruiken. In onze eShop en Postkantoren zal je vanaf 2030 ook enkel nog 100% gerecycleerd verpakkingsmateriaal terugvinden.

       Klimaatneutrale levering binnen België

       Wat met de CO2 die we nog niet kunnen vermijden? Die compenseren we met onze steun aan het Gold Standard-gecertificeerd Ghana Cookstove Project . Een initiatief dat de levensstandaard van Ghanezen verbetert en hun bossen beschermt. Zo dragen we bij tot een klimaatneutrale levering binnen België. Met het CO2-neutraal-label tonen we met trots dit engagement.

       Ook jij kan ons CO2-neutraal-label gebruiken, zo laat je iedereen zien dat je verzending geen impact heeft op het klimaat.

        Gyapa

        Ontdek ook deze duurzame pijlers