Je inschrijvingsbewijs en nummerplaat aanvragen en laten leveren

bpost partner van de DIV voor de levering en schrapping van uw nummerplaat

DIV

bpost, partner van de DIV voor de levering en schrapping van uw nummerplaat, en het herinschrijven van uw tweedehands voertuig.

  Hoe kan ik de herinschrijving van een tweedehands motorfiets, bromfiets of lichte vierwieler voorbereiden?

  Alle informatie betreffende de herinschrijving van een voertuig:

  Bij de verkoop van een motor, een bromfiets of een lichte quad moeten de gegevens van het oude inschrijvingsbewijs worden vergeleken met de gegevens in het informaticasysteem van de DIV zodat de koper een herinschrijving via WebDIV kan aanvragen.

  Je kan je tweedehandsvoertuig in een aantal Postkantoren laten herinschrijven. Dit zijn ze:

  Aarlen centrum

  Rue de la poste 3
  6700 Aarlen

  Aalst De Werf

  Vaartstraat 10
  9300 Aalst

  Berchem Station

  Stationsplein 5
  2600 Berchem

  Brugge

  Smedenstraat 57-59
  8000 Brugge

  Charleroi Ville Basse

  Petite Rue 6
  6000 Charleroi

  Dilbeek

  Ninoofsesteenweg 144
  1700 Dilbeek

  Eupen Oberstadt

  Schulstrasse 2
  4700 Eupen

  Genk Centrum

  Dieplaan 10
  3600 Genk

  Gent Nieuwevaart

  Nieuwevaart 184
  9000 Gent

  Herstal

  Rue Large Voie 32
  4040 Herstal

  Kermt

  Diestersteenweg 190
  3510 Hasselt - Kermt

  Kontich

  Mechelsesteenweg 85
  2550 Kontich

  Kortrijk Centrum

  Koning Albertstraat 24
  8500 Kortrijk

  La Louvière

  Rue Kéramis 28
  7100 La Louvière

  Mechelen Grote markt

  Grote Markt 1
  2800 Mechelen

  Bergen

  Rue de la clef 25-27
  7000 Bergen

  Namen

  Avenue Fernand Golenvaux 43
  5000 Namen

  Neufchâteau

  Rue Albert Clément 12
  6840 Neufchâteau

  Oostende Centrum

  Van Iseghemlaan 52
  8400 Oostende

  Schaarbeek St-Maria

  Koninklijke Sinte-Mariastraat 98
  1030 Schaarbeek

  Sint-Niklaas Driekoningen

  Driekoningenstraat 6
  9100 Sint-Niklaas

  Bij de verkoop van een motor, bromfiets of lichte vierwieler. De gegevens van het oude inschrijvingsbewijs moeten worden vergeleken met de gegevens in het systeem van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Zo kan de koper via WebDIV een herinschrijving aanvragen.

  Je kan in een Postkantoor een herinschrijving aanvragen voor volgende lichte voertuigen van categorieën L en M2 (code CIM J) met een Belgisch inschrijvingsbewijs:

  • Voertuigen met een benzine-, diesel- of andere verbrandingsmotor en een cilinderinhoud van maximaal 125 cm³ (code CIM P1).
  • Elektrische of hybride voertuigen met een vermogen van hooguit 11 kW (code CIM P2) of een snelheid van hooguit 45 km/uur (code CIM T).

  Hoe volg ik mijn nummerplaat en/of inschrijvingsbewijs?

  Om de status van de levering van je nummerplaat te volgen via Track & Trace heb je de barcode nodig van de zending. Druk op een van bovenstaande knoppen en zoek de barcode op via het refertenummer van je aanvraag tot inschrijving of je plaatnummer.

  Indien je de aanvraag hebt ingediend via het Internet (WebDIV), de referte - beginnend met de letter W gevolgd door zeven cijfers - staat op het bewijs van inschrijving dat je van je verzekeraar hebt gekregen.

  Indien je aanvraag gebeurde op papier, staat de referte - bestaande uit 9 cijfers - bij de barcode op het aanvraagformulier in vak V5 of X12.

   
  DIV

  Info over de levering van je nummerplaat

  De tarieven voor levering:

  • normale of gepersonaliseerde nummerplaat: € 30
  • duplicaat: € 30
  • spoedlevering: € 110
  • transitnummerplaten: € 75
  • inschrijvingsbewijs: € 26

  Je betaalt je nummerplaat op het moment dat je ze van de postbode krijgt of afhaalt in een Postkantoor of PostPunt.

  Kies je voor thuislevering, dan betaal je je nummerplaat cash en gepast aan de postbode of koerier die ze levert. Kan je op dat moment niet betalen, dan krijg je van hem of haar een Afwezigheidsbericht. Daarmee kan je je nummerplaat vanaf de volgende werkdag afhalen in het Postkantoor of PostPunt dat op het document staat.

  In een Postkantoor of PostPunt dat op zaterdag open is, kan je ze - met het Afwezigheidsbericht - ook op zaterdag afhalen. In het Postkantoor of PostPunt kan je cash, met Bancontact en met je krediet- of bpaidkaart betalen.

  Het bedrag dat je voor de aanmaak en levering van je nummerplaat betaalt, is vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op met de DIV op help.div@mobilit.fgov.be.

  Ja, er bestaat een spoedlevering om je nummerplaat sneller geleverd te krijgen. Op de aanvraag tot inschrijving duid je aan dat je een spoedlevering wil. Je verzekeraar moet je aanvraag dan wel vóór 13 uur indienen. Je nummerplaat wordt dan dezelfde werkdag nog vóór 22 uur geleverd. Voor zo’n spoedlevering betaal je € 80 extra. Het totale bedrag komt dan neer op € 110. Je betaalt dit cash en gepast aan de koerier.

  Als je niet thuis bent, wordt je nummerplaat dezelfde dag nog vóór 22 uur een 2de keer aangeboden.

  Vermeld voor een spoedlevering zeker je gsm- of telefoonnummer op het aanvraagformulier. Dan informeren we je om je het vermoedelijke tijdstip van de levering door te geven.

  Je nummerplaat wordt alleen op werkdagen geleverd. Als je verzekeraar ze vóór 18 uur in WebDIV bestelt, is dat de volgende werkdag. Bestelt hij ze na 18 uur, dan is dat 2 werkdagen erna.

  Hoe volg ik de status van mijn schrapping?

  Info over de schrapping van je nummerplaat

  Om uw nummerplaat te laten schrappen, moet je jouw officiële kenteken (achterplaat met het DIV-logo) , zonder verpakking, bij bpost binnen brengen. Hier wordt het oude kenteken gratis geschrapt.

  Er bestaan twee manieren om een nummerplaat te laten schrappen bij bpost

  • Aan het loket van alle Belgische postkantoren en postpunten. Klik hier voor een postkantoor of postpunt bij u in de buurt. Je krijgt onmiddellijk een schrappingsattest mee met je inschrijvingsnummer en de datum van schrapping.
  • Via de inzamelbus specifiek hiervoor bestemd in bepaalde postkantoren. Klik hieronder om de lijst van die postkantoren terug te vinden. Deponeer je officiële nummerplaat, zonder verpakking en zonder document, in de inzamelbus.

  Wij sturen je na enkele dagen steeds een nominatief schrappingsbericht per post.

  De nummerplaten worden dagelijks opgehaald, behalve op week-end en feestdagen. Het datum van schrapping is de eerste werkdag na het lichten van de bus. Gelieve op te letten op de dag van lichting en dus van de schrapping : dit heeft een impact op uw belastingen.

  Indien u beslist om uw nummerplaat in één van de inzamelbussen te deponeren, zal u, enkele dagen na de schrapping, een nominatief schrappingsattest per post ontvangen. Het is dus in dit geval niet mogelijk een schrappingsattest aan het loket te verkrijgen.

  Het verdient aanbeveling om ze zo snel mogelijk terug te sturen, want je zal inschrijvingstaks moeten betalen zolang de nummerplaat in omloop blijft.

  Bepaalde Postkantoren zijn uitgerust met een inzamelbus voor nummerplaten waarin je je te schrappen nummerplaat kan deponeren. Je vindt ze terug in de volgende Postkantoren:

  Aarlen centrum

  Rue de la poste 3
  6700 Aarlen

  Aalst De Werf

  Vaartstraat 10
  9300 Aalst

  Berchem Station

  Stationsplein 5
  2600 Berchem

  Brugge

  Smedenstraat 57-59
  8000 Brugge

  Brussel Sation Noord

  Vooruitgangstraat 76-80
  1030 Schaarbeek

  Charleroi Ville Basse

  Petite Rue 6
  6000 Charleroi

  Dilbeek

  Ninoofsesteenweg 144
  1700 Dilbeek

  Eupen Oberstadt

  Schulstrasse 2
  4700 Eupen

  Genk Centrum

  Dieplaan 10
  3600 Genk

  Gent Nieuwevaart

  Nieuwevaart 43
  9000 Gent

  Herstal

  Rue Large Voie 32
  4040 Herstal

  Kermt

  Diestersteenweg 190
  3510 Hasselt - Kermt

  Kontich

  Mechelsesteenweg 85
  2550 Kontich

  Kortrijk Centrum

  Koning Albertstraat 24
  8500 Kortrijk

  La Louvière

  Rue Kéramis 28
  7100 La Louvière

  Mechelen Grote markt

  Grote Markt 1
  2800 Mechelen

  Bergen

  Rue de la clef 25-27
  7000 Bergen

  Namen

  Avenue Fenand Golenvaux 43
  5000 Namen

  Neufchâteau

  Rue Albert Clément 12
  6840 Neufchâteau

  Oostende Centrum

  Van Iseghemlaan 52
  8400 Oostende

  Schaarbeek St-Maria

  Koninklijke Sinte-Mariastraat 98
  1030 Schaarbeek

  Sint-Niklaas Driekoningen

  Driekoningenstraat 6
  9100 Sint-Niklaas

  De schrapping van je nummerplaat is gratis. In het PostPunt of Postkantoor krijg je aan het loket meteen een bewijs van schrapping. Daarop staat het inschrijvingsnummer van je voertuig en de datum waarop je je nummerplaat hebt laten schrappen. Enkele dagen later krijg je per post een schrappingsattest op naam. Dat attest is het bewijs dat je nummerplaat effectief is geschrapt.

  Bij bepaalde Postkantoren kan je je te schrappen nummerplaat ook onverpakt en zonder documenten achterlaten in een inzamelbus voor nummerplaten. Aan het loket krijg je dan geen schrappingsattest. De inzamelbus wordt elke werkdag leeggemaakt. De datum van schrapping is in dat geval de eerste werkdag na de lichting van de bus. Enkele dagen later krijg je per post het officiële schrappingsattest op naam.

  Op de website van de DIV kan je de officiële status van je schrapping controleren. Ook daar zie je op welke datum je nummerplaat is geschrapt.

  • Ga naar www.mobilit.belgium.be.
  • Klik op ‘Mijn voertuig, mijn plaat’.
  • Vul bij ‘Status van uw kentekenplaat’ je nummerplaat in, zonder spaties of streepjes.
  • Klik op ‘Opvragen'.

  Je brengt je officiële nummerplaat – de achterste nummerplaat met het logo van de DIV – onverpakt naar een Postkantoor of PostPunt om ze te laten schrappen.

  De voordelen van je nummerplaat inleveren: de schrapping is gratis, en we schrappen je nummerplaat meteen, terwijl je aan het loket van je Postkantoor of PostPunt staat. Zo kan je de verkeersbelasting en de verzekering van je oude wagen onmiddellijk laten stoppen.

  Als bewijs krijg je meteen een schrappingsattest met het inschrijvingsnummer van je voertuig en de datum van de schrapping. Na enkele dagen krijg je per post een schrappingsattest op naam. Dat attest is het bewijs dat je nummerplaat officieel is geschrapt.

  Bij bepaalde Postkantoren kan je je te schrappen nummerplaat ook onverpakt en zonder documenten achterlaten in een inzamelbus voor nummerplaten. Aan het loket krijg je dan geen schrappingsattest. De inzamelbus wordt elke werkdag leeggemaakt. De datum van schrapping is in dat geval de eerste werkdag na de lichting van de bus. Enkele dagen later krijg je per post het schrappingsattest op naam.