Onze experten bieden ondersteuning en advies bij wijze van voorbereiding en evaluatie van uw campagnes, media expertise en inspiratie over In-Home Advertising.

Contacteer onze Media Experts
Voici comment les chaussures Torfs, Savencia et Whirlpool mesurent l’impact de leur Paper Mail.
17 december 2020 - 7 Minuten leestijd

Met de Impactbarometer brengt u aankoopintenties van uw klanten in kaart

Het lijkt vaak moeilijk om de impact van communicatie met cijfers te onderbouwen. Is uw reclameboodschap overgekomen? En weet u of klanten en prospecten na het zien of horen van uw advertentie of spot ook effectief van plan zijn om uw product te kopen? Met de Barometer van bpost krijgt u daar voor Direct Mail (of Paper Mail) een helder zicht op. Deze service vertelt u op welke vlakken uw campagne al dan niet goed scoort en of uw communicatie consumenten zin geeft om op uw aanbod in te gaan. Torfs, Savencia, Whirlpool en honderden andere merken vertrouwen voor impactmetingen op de Barometer. Dit is waarom.

De Impactbarometer van bpost helpt u op drie manieren.

Via deze service meet u de communicatie-impact van uw campagne op koopintentie. Consumenten die uw papieren communicatie hebben ontvangen, geven onder andere aan of ze een week na de campagne zich de actie herinneren, het geopend en/of gelezen hebben en hen dit enigszins getriggerd heeft om actie te ondernemen. Hetzij door online traffic te genereren, hetzij door er met anderen over te spreken, hetzij door effectief tot een aankoop over te gaan. De barometer is ook een benchmarktool. U weet namelijk of uw communicatie beter scoort op impact dan andere merken in uw sector. Ten slotte krijgt u een goed inzicht in de creatieve en communicatieve impact. De ondervraagde consumenten lichten toe welke emoties de campagne bij hen opwekte, wat dit met hun ‘brand image’ deed en als we een stap verder gaan kunnen we ook vergelijken hoe lezers en niet-lezers scoren op verschillende merkperceptie-elementen. Zo optimaliseert u de communicatie voor een volgende actie. Drie uitstekende redenen dus om de Impactbarometer van bpost eens nader te bekijken.

Een impactonderzoek specifiek voor uw campagne

Een impactbarometer is maatwerk en wordt volledig aangepast naar uw Paper Mail campagne. Tot 2 weken voor de bedeling kunt u de barometer aanvragen. - We personaliseren de vragenlijst op basis van onze standaardvragenlijst - We collecteren de antwoorden van minstens 200 personen die uw communicatie in de brievenbus hebben ontvangen, vlak na de campagne. - We analyseren de resultaten en vergelijken ze met resultaten uit uw sector. - U krijgt een onderbouwd rapport met inzichten en aanbevelingen. Meer informatie over de verschillende formules leest u hier.

De Impactbarometer in de praktijk: drie cases

Honderden merken deden al hun voordeel met de Barometer. Tot welke resultaten leidt dat? Drie merken delen graag hun ervaringen met u.

De Impactbarometer in de praktijk: Torfs

Schoenen Torfs behoeft geen voorstelling. Het bedrijf communiceert sterk datagedreven en weet onder meer wanneer de klant jarig is. Een belangrijk relatiemoment en een moment om merkondersteuning en storetraffic te combineren. Torfs zet daarvoor Paper Mail in. Rond de verjaardagsdatum valt er een leuke gepersonaliseerde postkaart in de bus. Met als aanbod: -10% korting op de hele collectie. De Barometer brengt vervolgens de effecten van deze actie haarfijn in kaart. Zo herinnert bijna iedereen van de 349 respondenten de verjaardagskaart (87%) en bij 86% roept deze actie warme emoties op. De actie werkt dus merkversterkend. Maar wérkt het aanbod ook? 79% van de mensen die de kaart gezien en gelezen hebben, was van plan de korting ook effectief te gebruiken. Een heel bijzonder effect van deze actie: 4 op de 10 respondenten heeft over deze actie verteld aan vrienden en familie.

De Impactbarometer in de praktijk: Savencia

Savencia is producent van zuivel- en kaasproducten zoals Passendale, Père Joseph en Balade. Savencia wilde het aanbod bio-producten nadrukkelijk in de kijker zetten en trial stimuleren. Daarvoor stuurde het een Paper Mail uit met 5 kortingsbonnen van elk 1 euro. Een mooi aanbod en daarom wilde Savencia weten of deze benadering communicatief de juiste was. 7 op de 10 ontvangers herinnerden zich de communicatie en 85% van hen deden de envelop open en bijna iedereen las de informatie. Uitgebreid zelfs: 2 minuten! Dat zorgde bij de onderzoeksgroep van 295 personen voor een stevige toename van de brand consideration: +27%. Bovendien gaf 50% van de ontvangers aan de kortingsbonnen te zullen gebruiken.

De Impactbarometer in de praktijk: Whirlpool

Whirlpool ondersteunde zijn verkoop van elektrotoestellen met een cashback-strategie. De ROI van de actie kan het merk dus makkelijk meten. De Barometer schept duidelijkheid welke invloed de communicatie daarop heeft gehad. Informatie over de productvoordelen is uiteraard zeer belangrijk voor iemand die de aankoop van witgoed of bruingoed overweegt. De Paper Mail van Whirlpool scoorde dan ook opmerkelijk op leesduur: gemiddeld ruim 3 minuten. In de testgroep van 411 personen verklaarde 45% Whirlpool te overwegen bij de aankoop en 12% had sterke interesse in het cashback-aanbod. Zoals uit veel Impactbarometers blijkt, is er ook bij Whirlpool een duidelijk ‘online’effect waarneembaar. 28% gaat na ontvangst van de Paper Mail een kijkje nemen op de website. Een papieren drager kan dus zeker webtraffic stimuleren.

Tips voor een Impactbarometer: A/B-testing, doelgroeptests en creatieve tests

Veel merken gebruiken de Impactbarometer als ‘live-test’ voor hun creatie, aanbod en mediamix. Zij willen zo te weten komen of ze de juiste doelgroep met het juiste medium aanspreken. Naast deze toetssteen voor de strategie kan de Impactbarometer ook verhelderend werken voor creatieven. Spreken de visuals voldoende aan? Is de call to action aantrekkelijk en duidelijk genoeg geformuleerd? Is het gebruikte formaat prettig om te bekijken en om te lezen? Al deze vragen krijgen een duidelijk en onderbouwd antwoord met de Impactbarometer. Zo kunt u makkelijker een bestaande campagne optimaliseren of een nieuwe actie beter stofferen. Ook A/B-testing kan eenvoudig met de Impactbarometer. Zo hebt u een solide basis voor het uitrollen van een uitgebreide campagne Wilt u weten hoe u een Impactbarometer voor uw Paper Mail opzet? Neem contact op met de DM Experts van bpost. Zij tonen u met concrete cases hoe u de impact van In-Home Advertising meet én aankoopintenties in kaart brengt.

"