Postzegels en Filatelie

Postzegels en Filatelie

Tabs

Intro

Verzamel postzegels en ontdek de wereld

Welkom in de wereld van de filatelie

Filatelie is veel meer dan een simpel tijdverdrijf. Het is een passionele hobby voor nieuwsgierige geesten die hun algemene kennis willen uitbreiden en daar nog eens plezier aan willen beleven ook. Naast de specifieke interesse in een onderwerp, opent het verzamelen van postzegels een origineel venster op de wereld. Het is ook een leuke oefening in geduld, orde en organisatie. Filatelie biedt een heleboel voordelen op het vlak van:

Een postzegel is de ambassadeur van een land, een evenement, een tijdperk... Verzamelaars dompelen zich helemaal onder in hun onderwerp. Ze verkennen de vele facetten van mens en maatschappij. Zo stellen ze geïllustreerde pagina's samen, met de postzegel als middelpunt - Bruggen (Collectie 2018).

Er staat geen leeftijd op de kunst van het verzamelen.
U kan deze leerrijke hobby het hele jaar door beoefenen, met heel weinig materiaal. Een afgerond pincet, een vergrootglas en u bent er klaar voor! Oog in oog met prehistorische dieren (Collectie 2018).

Postzegels verzamelen een eenzame hobby? Helemaal niet!
Via honderden clubs, verenigingen en gespecialiseerde websites ontmoet u miljoenen andere filatelisten, overal ter wereld. De Belgische biercultuur (Collectie 2018).

De postzegels hebben niet alleen een verzamelwaarde, maar ook een frankeerwaarde. Hier vindt u meer informatie over hoe uw brief te frankeren.

Ik begin te verzamelen

Abo Thematische Postzegels

Alle sets van 10 postzegels die tijdens het jaar uitkomen, heel leuke populaire thema's. Betaling per uitgifte. GRATIS thuis geleverd. Extra : geschenkje wordt u toegestuurd in de loop van het jaar. Schrijf nu in met de downloadbare bestelbon onderaan de pagina!

MAAK MEE DE POSTZEGELCOLLECTIE VAN 2021!

Verjaardagen, herdenkingen, evenementen, historische of culturele gebeurtenissen ? Stuur uw voorstellen voor de thema's van 2021 voor 31 oktober 2019 naar bpost - Philately & Stamps Printing, Uitgiften, Egide Walschaertsstraat 1b, 2800 Mechelen, of via e-mail naar peter.defre@bpost.be. Wie weet pronkt uw idee binnenkort op een postzegel!

"Een postzegel voert u naar overal. Doorheen tijd en ruimte. Hij opent deuren, laat u mensen, plaatsen en evenementen ontdekken. Het is een fascinerende, kleurrijke, slimme, regionale en universele wereld". Jean-Michel Billioud - Le monde des timbres pour les philatélistes en herbe.

Details

De nieuwe "Jaarlijkse Collectie" 2019.

Ontdek elk jaar nieuwe thema's, vormen, technieken en kleuren voor uw verzameling.
Voor een snelle blik op de postzegeluitgiften Collectie van 2019, klik op de afbeelding hieronder.

Deze postzegeluitgiften staan ook in ons Collectieboekje 2019.

Generaties smeden banden

Elk jaar opnieuw doorloopt onze postzegelcollectie de tijdsgeest van vroeger en nu. We bouwen op het sterke verleden, waaruit we een hoopvol zicht op de toekomst puren. In deze collectie reizen we doorheen de verschillende generaties die de wereld maakten én maken zoals ze nu is. De vele generaties zorgen voor een wisselwerking. Het verleden dient als inspiratiebron voor de jonge generaties. Maar omgekeerd geldt ook dat de oudere generaties steeds weer de afstand overbruggen naar nieuwe evoluties.

In 2019 viert de filatelistische wereld een speciale verjaardag, 150 jaar ‘Zegeldrukkerij te Mechelen. Want dan is het 150 jaar geleden dat de eerste postzegel volledig gedrukt en afgewerkt werd in de ‘Zegeldrukkerij’ te Mechelen. Naast de locatie, van Vaartdijk tot Mechelen-Zuid, evolueerden ook de druktechnieken grondig. Onze postcodes zijn voor velen vanzelfsprekend. Toch bestaan dit jaar postcodes nog maar 50 jaar. Dankzij microtekst prijken ze alle 1192 op één postzegel.

Ook krijgen Brussel en Leuven alle aandacht. Manneken Pis, de meeste gekende Brusselaar ter wereld, wordt 400 jaar. Doorheen zijn lange geschiedenis blijft het beeldje nog steeds vele generaties aanspreken. Ook in Brussel opende 150 jaar geleden de eerste paardentramlijn in België. De uitgifte Pleinen van Leuven krijgt dan weer alle aandacht in de reeks rond de mooiste markten en pleinen van België.

België werd in 1919 hertekend toen Neutraal Moresnet binnen onze landsgrenzen kwam na de Eerste Wereldoorlog. Vanuit deze gebeurtenis zetten we een stap vooruit in de geschiedenis en komen we bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Bevrijding begon 75 jaar geleden en kende twee facetten: naast de intense vreugde werd er op andere plaatsen nog een heftige strijd uitgevochten.

De natuur en haar pracht zijn tijdloos en dit willen we dan ook weergeven in onze postzegels. In de reeks ‘Geometrie in de natuur’ gaan we op zoek naar de stervorm. De Europa-uitgifte focust dit jaar op de nationale vogels. Wij zetten vooral de nesten van de Wielewaal en de Vlaamse Gaai voorop. Planten en bestuivers, zonder deze relatie is er geen leven mogelijk. We zetten vijf exceptionele bestuivers in de kijker die ervoor zorgen dat heel wat plantensoorten kunnen overleven. Dieren speelden en spelen nog steeds een belangrijke rol in het werkleven. In vijf postzegels ‘Dieren aan het werk’ geven we deze samenwerking tussen mens en dier weer.

Vanuit de vroegere generaties kijken we nu naar de nieuwe generaties die staan te popelen om de toekomst te kleuren. We vinden deze verbinding in onze kunstuitgiftes met oude Meester Pieter Bruegel de Oude en het jonge talent Rinus Van de Velde. De intense kleuren van de oude meester staan fel in contrast met de monumentale houtskoolwerken van Rinus Van de Velde.

We leggen ook de vinger aan de pols van de samenleving. Voor Jeugdfilatelie zochten we naar wat het nu betekent om Millennial te zijn, de grootste en meest diverse generatie van dit moment. Diversiteit verandert een samenleving : door migratie, door de manier waarop we ons kleden, hoe we omgaan met ons lichaam, de openheid over gender,… Hoop van de toekomstige generaties, dit draagt de jonge en zelfverzekerde Prinses Elisabeth uit. Zij viert haar 18e verjaardag.

Alle generaties steunen op technologische vooruitgang. In 1969 stond er voor het eerst een man op de maan. Ook België draagt bij aan ruimtevaart met haar unieke know how, dit o.a. in aardobservatie en het observeren van ruimteweer. Een ander knap staaltje van technologie komen we in de motorsport tegen. Vijf Belgen behaalden de overwinning in de 24 uren van Le Mans. Deze legendarische race vond z’n weg naar een kleurrijke uitgifte.

Tot slot zorgen we voor een warme eindejaarsuitgifte, die de essentie van het kerstverhaal naar boven brengt. Deze postzegel luidt een nieuw jaar in, en ook wij blikken dan alweer vooruit naar een nieuwe collectie voor 2020.

Welke filatelistische producten worden gelanceerd in 2019?

Deze genummerde kaart wordt bij elke gelimiteerde uitgifte van de Jaarlijkse collectie gedrukt op een beperkte oplage van +/- 3.000 exemplaren. Op de voorzijde: de postzegels opgekleefd en afgestempeld met de stempel van de eerste dag van uitgifte. Op de achterzijde: de technische gegevens en gedetailleerde informatie over het thema van de zegel.

Het Collectieboekje geeft u een overzicht van alle gelimiteerde en alle nieuwe, permanente uitgiftes. Ideaal voor een perfect overzicht van het volledige postzegeljaar.

De Jaarmap bevat de volledige collectie van het postzegeljaar.


U kunt al deze filatelistische producten bestellen in onze webshop.
Op de website van bephila kunt u de filatelistische producten van voorgaande jaren bekijken

Dit zijn de uitgiftedata (PDF) die absoluut op uw kalender moeten staan om niets te missen van de vele versies van deze filatelistische caleidoscoop!

De gelimiteerde postzegels in 2019!

De gegraveerde zegels:

  • 150 jaar Zegeldrukkerij Mechelen
  • Pleinen van Leuven (Promotie van de Filatelie)
  • Meesterlijke schilders : Pieter Bruegel de Oude (portret van Bruegel)
  • De vijf Belgische winnaars van de 24 uur van Le Mans
Alle stempels vindt u op de site van bephila > Galerij
https://www.bephila.be/

Een van de designers van het programma in de kijker...

Marijke MEERSMAN toont in dit filmpje hoe ze het blaadje 'Plant of dier' maakte.

MAAK MEE DE POSTZEGELCOLLECTIE VAN 2021!
 
Verjaardagen, herdenkingen, evenementen, historische of culturele gebeurtenissen ? Stuur uw voorstellen voor de thema's van 2021 voor 31 oktober 2019 naar bpost - Philately & Stamps Printing, Uitgiften, Egide Walschaertsstraat 1b, 2800 Mechelen, of via e-mail naar peter.defre@bpost.be. Wie weet pronkt uw idee binnenkort op een postzegel!

Opties

Philanews

Philanews is het magazine voor iedereen met een passie voor postzegels. Het bevat informatie over onze jaarlijkse collectie en filatelistische producten, en reportages over onze activiteiten en verzamelaars. De gedrukte versie wordt 4 keer per jaar naar onze klanten verstuurd. U kunt Philanews ook online ontdekken en doorbladeren.

Hier vindt u de laatste nummers. U vindt hier alle Philanews magazines vanaf 2010.

Lees de laatste Philanews-nummers:

2019


PN2019-4

PN2019-3

PN2019-2

PN2019-1

2018


PN2018-4

PN2018-3

PN2018-2

PN2018-1

2017


PN2017-4

PN2017-3

PN2017-2

PN2017-1

2016


PN2016-4

PN2016-3

PN2016-2

PN2016-1

2015


PN2015-4

PN2015-3
Tarieven

Abonneer u en mis geen enkele uitgifte!

Geniet van thema's als geschiedenis, kunst, cultuur, sport, natuur, evenementen in België en het koningshuis.

U hebt de keuze uit verschillende abonnementsformules voor niet-afgestempelde postzegels of zegels met een voorverkoopstempel:

Abo Thematische Postzegels

Alle sets van 10 postzegels die tijdens het jaar uitkomen, heel leuke populaire thema's. Betaling per uitgifte. GRATIS thuis geleverd. Extra : geschenkje wordt u toegestuurd in de loop van het jaar. Schrijf nu in met de downloadbare bestelbon onderaan de pagina!

Collectie

1 exemplaar van elke zegel van elke voorziene uitgifte tijdens het jaar (gelimiteerde series).

Onvoorziene 1 exemplaar van elke onvoorziene uitgifte tijdens het jaar, per verkoopseenheid.Voordelen: u krijgt deze zegels zonder ze apart te moeten bestellen. Zo blijft uw collectie volledig. U krijgt een aparte factuur per uitgifte.
Collectie gegomd 1 exemplaar van elk volledig vel van gegomde zegels (inclusief de vellen met dezelfde afbeeldingen) van alle gelimiteerde uitgiftes. Deze formule omvat niet de permanente series (postzegels voor dagelijks gebruik)
Collectie gegomd light 1 exemplaar van elk volledig vel van gegomde postzegels met verschillende afbeeldingen van alle gelimiteerde uitgiftes. Deze formule omvat niet de permanente series (postzegels voor dagelijks gebruik) noch vellen met dezelfde afbeeldingen.
Collectie zelfklevend 1 exemplaar van elk volledig vel van zelfklevende zegels van elke voorziene uitgifte tijdens het jaar (gelimiteerde series).
Collectie FDS 1 exemplaar van elke FDS van elke voorziene uitgifte tijdens het jaar (gelimiteerde series).
U betaalt 3% minder dan wanneer u ze apart aankoopt.
Collectie Onvoorziene FDS 1 exemplaar van elke onvoorziene FDS tijdens het jaar, per verkoopseenheid.Voordelen: u krijgt deze FDS zonder ze apart te moeten bestellen. Zo blijft uw collectie volledig. U krijgt een aparte factuur per uitgifte.
Collectie Jaarmap Alle gelimiteerde en permanente postzegeluitgiften

Uw voordelen als abonnee?

  • In januari krijgt u het nieuwe Postzegelcollectieboekje voor het hele jaar. Daarin ontdekt u de thema's en uitgiftedata.
  • 4 nummers van de Philanews, zodat u als eerste op de hoogte bent van alle informatie over de thema's en de technische details van elke zegel.
  • Een prachtig ongetand blaadje en een zwart-witblaadje, naargelang uw abonnementsformule. Met een potentiële waarde op de filateliemarkt.
  • En niet te vergeten, onze wenskaart met eindejaarszegel en prachtige afstempeling!
  • Als u kiest voor een jaarlijkse betaling (uitgezonderd onvoorziene uitgiftes), dan geniet u bovendien van 2% extra korting, ongeacht uw betaalwijze (domiciliëring, kredietkaart of overschrijving).
Bestellen

Een abonnement nemen

Contacteer ons :
philately@bpost.be

bpost - Philately & Stamps Printing

Egide Walschaertsstraat 1b

2800 Mechelen

Koop uw postzegels en andere filatelistische producten online of ga naar
Filaboetiek Brussel,
Anspachlaan 1,
1000 Brussel
.
Open op maandag, dinsdag en vrijdag.
Openingsuren vindt u op pagina 2 in Philanews.

U kan in één keer of gespreid betalen (voor elke zending, dus 4 keer per jaar), ongeacht uw betaalwijze (overschrijving, domiciliëring of kredietkaart).

Vergeet niet dat u met een jaarlijkse betaling geniet van 2% korting!

Bekijk de korte, didactische video die op eenvoudige wijze wegwijs maakt hoe u on line via e-shop kunt bestellen