Het geheim van een succesvolle webshop? Tevreden klanten! Bij bpost vind je logistieke oplossingen die het je klant, maar ook jezelf makkelijk maken. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?

Bespreek het met een van onze experten
Headers_15_Online_Offline_720x552px.jpg
29 november 2018 - 2 Minuten leestijd

Webshop of fysieke winkel? Wij bekijken waarom consumenten on- of offline shoppen en staan stil bij het feit dat ze beide kanalen steeds meer combineren.

 

 

E-commerce heeft ons consumentengedrag helemaal veranderd. We winkelen voortaan on- én offline, gebruiken de twee kanalen zelfs steeds vaker door elkaar. Maar wanneer kiezen consumenten nu precies voor de webshop, wanneer voor de fysieke winkel? Wij gingen het na. Gebruiksgemak, prijs, aanbod, beleving, snelheid, ... Er zijn verschillende redenen waarom we in bepaalde gevallen online shoppen, en in andere gevallen liever naar de winkel gaan. Beide kanalen hebben hun eigen aantrekkingskracht. Opvallend: we gaan de voordelen van de kanalen steeds vaker combineren, wat ons consumentengedrag aanzienlijk verandert.

 

Waarom we naar de winkel gaan

Beleving

We trekken naar de winkel voor alles wat we online niet kunnen: om producten te bekijken, vast te nemen, uit te proberen, te proeven, te ruiken. Als we luidsprekers willen kopen, ervaren we graag eerst de geluidskwaliteit. Online is dat uiteraard niet mogelijk.

 
Service en advies

Service en advies zijn ook redenen waarom voor de winkel en niet de websjop kiezen. Veel consumenten horen nog graag van een verkoper wat voor hen de beste keuze is. De fysieke winkel biedt daarnaast de mogelijkheid tot extra service, zoals toestellen installeren or repareren.

 
Snelheid

Ook hoe snel we onze aankoop ontvangen speelt een rol. Voor veel van onze online aankopen kunnen we een of meerdere dagen wachten op de levering, maar pakweg boodschappen hebben we vaak direct of dezelfde dag nog nodig. In dit geval kiezen we dan ook vooe de fysieke winkel.

 

Waarom we voor e-commerce kiezen

Gemak

We winkelen online omdat het makkelijker is dan naar een winkel te gaan. Vooral het feit dat we 24/7 kunnen shoppen, dat we het huis niet uit moeten en dat onze aankoop thuis geleverd wordt zijn doorslaggevende factoren om iets online aan te kopen.

 
Prijs

Zoekmachines en vergelijkingssites maken het gemakkelijk om snel producten te vinden, te vergelijken en het voor de laagste prijs aan te kopen. Willen we producten van fysieke winkels met elkaar vergelijken, kost ons dat heel wat meer tijd en werk.

 
Aanbod

Het aantal vierkante meter in een winkel is beperkt. Gevolg: ook het aanbod is dat. Online geldt die beperking niet. We kunnen dus producten aankopen die we in een fysieke winkel in de buurt niet vinden. Meer zelfs, we kunnen die producten van de andere kant van de wereld laten komen.

 

Iedereen flexshopper

Wat we vandaag zien, is dat on- en offline steeds vaker door elkaar lopen. Dé e-shopper en dé winkelganger bestaan niet meer, vandaag zij we allemaal flexshoppers. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘showrooming’: we zien iets online, gaan naar de winkel om het te zien of te proberen, maar kopen het nadien toch online – vaak bij de (goedkoopste) concurrent.

Omnichannel dringt zich op

Voor retailers is het niet alleen belangrijk te weten waarom consumenten online of in de winkel kopen, het is ook zaak om de twee kanalen te integreren en klanten alle mogelijkheden te bieden. Anders gezegd: een omnichannelaanpak dringt zich op. U leest er alles over in onze whitepaper.

 

Download nu de White Paper "De kracht van omnichannel" >

 

Heb je nog vragen over dit artikel of andere? Dan kan je terecht bij onze e-commerce expert en ontvang je advies op maat van je zaak. Plan een gratis videogesprek van 1 uur via elkezaakonline.be

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en tricks.

Gerelateerde artikelen

Winkelervaring, Online, Webshop
Online shoppers persoonlijker aanspreken? Zo pak je het aan!
Headers_E-news_0221_Shopervaring_A_720x552px.jpg
25 februari 2021
- 1 Minuten leestijd
Headers_E-news_0221_Shopervaring_A_720x552px.jpg
Verzendtool, Pakjes, Online
Maak een account aan en beheer uw pakjes nog efficiënter
Headers_E-news_0220_OnlineVerzendtool_1_A_720x552px.jpg
27 februari 2020
- 1 Minuten leestijd
Headers_E-news_0220_OnlineVerzendtool_1_A_720x552px.jpg
Online, Tips, e-commerce
Zet uw webshop in de kijker: 5 tips voor een goede online promotie
Headers_E-news_2018_Online_Promotie_A_720x552px.jpg
27 september 2018
- 2 Minuten leestijd
Headers_E-news_2018_Online_Promotie_A_720x552px.jpg
Vertrouwen, Safeshops, Online
SafeShops.be: straks ook uw kwaliteitslabel ?
Greet - safeshops bpost blog.png
26 juli 2018
- 1 Minuten leestijd
Greet - safeshops bpost blog.png
Online, Verkopen, Whitepaper
Wat weerhoudt consumenten ervan om online te kopen?
Headers_22_Weerhoudt_Online_Kopen_720x552px.jpg
31 mei 2018
- 2 Minuten leestijd
Headers_22_Weerhoudt_Online_Kopen_720x552px.jpg