Het geheim van een succesvolle webshop? Tevreden klanten! Bij bpost vind je logistieke oplossingen die het je klant, maar ook jezelf makkelijk maken. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen?

Bespreek het met een van onze experten
CULT
29 maart 2022 - 2 Minuten leestijd

Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs bundelen de krachten als CULT (Collaborative Urban Logistics & Transport). Samen met bpost willen ze het aantal kilometers en de uitstoot van hun stadsleveringen verminderen. In Antwerpen, waar het project startte, zorgt de samenwerking alvast voor 25% minder gereden kilometers en 90% minder uitstoot.

 

CULT

 

Volgens het World Economic Forum zal het aantal leveringen in steden tegen 2030 met 78% toenemen. Om het aantal kilometers en de uitstoot van stadsleveringen te verminderen, richtten Danone, Delhaize, Jacobs Douwe Egberts, Pro-Duo, Proximus, Telenet en Schoenen Torfs het CULT-samenwerkingsverband (Collaborative Urban Logistics & Transport) op. Concreet: voortaan bundelen ze hun goederen aan de stadsrand om ze vervolgens uitstootvrij te laten leveren in de stad. Het project startte in Antwerpen, met bpost als logistieke partner.

 

Green Deal Delivery

De zeven bedrijven achter CULT zetten in op wat ze zelf ‘Green Deal Delivery’ noemen: leveringen op vaste tijdstippen, volledig emissievrij en met koeriers die in sociaaleconomisch verantwoorde arbeidsomstandigheden werken. Ze willen zo actief tegemoet komen aan de belangrijke milieu- en mobiliteitsuitdagingen waarmee steden vandaag geconfronteerd worden.

 

Leveringen door bpost

Om alle goederen te bundelen en vervolgens uitstootvrij te leveren in Antwerpen, koos CULT voor bpost. Vanuit Antwerpen-X zal bpost niet enkel pakjes aan particulieren bezorgen, maar ook palletten met goederen naar winkelpunten verdelen. Pakjes worden met cargofietsen en elektrische bestelwagens geleverd. Het transport van de palletten gebeurt in eerste instantie nog met kleine vrachtwagens op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), maar ook daar is het de bedoeling om zo snel mogelijk op elektrische voertuigen over te schakelen.

 

“Dit project past volledig in onze Ecozone-filosofie: duurzame, innovatieve stadsdistributie waarbij we uitstootvrije leveringen combineren met een uitgebreid netwerk van Afhaalpunten en Pakjesautomaten.” 

Dirk Tirez, CEO van bpost

 

Veelbelovende start

De eerste resultaten van het project zijn alvast veelbelovend. Er wordt meer dan een kwart bespaard op het aantal gereden kilometers en de uitstoot wordt met maar liefst 90% teruggedrongen. Die positieve impact zal nóg toenemen naarmate er zich meer bedrijven bij CULT aansluiten. Want de ambitie van CULT reikt verder dan de huidige groep bedrijven. Er werd dan ook een kader gecreëerd waarin andere bedrijven en retailers snel en makkelijk kunnen instappen. Het stopt bovendien niet bij Antwerpen, de bedoeling is om het project ook in andere steden uit te rollen.

 

Voor meer info, surf naar www.cultcitylogistics.be

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en tricks.

Gerelateerde artikelen

Duurzaam, e-commerce
[ White Paper ] Ontdek hoe je emissievrij pakjes kan leveren?
How to deliver emission-free parcels in Belgium
19 oktober 2023
- 2 Minuten leestijd
How to deliver emission-free parcels in Belgium
Duurzaam, e-commerce
Nieuwe duurzaamheidslabels voor pakjes naar Frankrijk en Italië
Duurzaamheidslabels
3 mei 2023
- 3 Minuten leestijd
Duurzaamheidslabels
Duurzaam, e-commerce
[Podcast] Hoe rijmt bpost e-commerce met duurzaamheid?
Podcast Sustainability
9 maart 2023
- 3 Minuten leestijd
Podcast Sustainability
Duurzaam
bpost op nieuwe BEL ESG-index van Euronext
Bel ESG
9 maart 2023
- 3 Minuten leestijd
Bel ESG
Duurzaam, e-commerce, Webshop
[Whitepaper] Zo maak je e-commerce mee duurzamer
Sustainability
13 februari 2023
- 2 Minuten leestijd
Sustainability