Onze experten bieden ondersteuning en advies bij wijze van voorbereiding en evaluatie van uw campagnes, media expertise en inspiratie over In-Home Advertising.

Contacteer onze Media Experts
Magazine-Colora
25 januari 2019 - 7 Minuten leestijd

Als u een magazine opneemt in uw contentmarketingstrategie, dan versterkt u het imago van betrouwbaarheid van uw merk en creëert u een hechtere band met de lezers. Maar dan moet de inhoud wel relevant zijn en moet het magazine op een intelligente manier worden verdeeld. We geven u hier vier tips en een heleboel inspiratie om dit voor elkaar te krijgen.

 

Een papieren magazine. Kan dat nog wel, in deze tijden van Facebook, Uber en Airbnb? En als we u nu eens vertelden dat het net deze drie merken zijn die in “print” geloven om het verschil te maken?
• Facebook heeft Grow by Facebook in het leven geroepen om de marketeers te inspireren.
• Uber laat de gebruikers van zijn diensten hun stadsmagazine Vehicle ontdekken terwijl ze op de achterbank zitten.
• En Airbnb wil, met Airbnbmag, zijn lezers inspireren om de wereld te ontdekken.

 

Facebook - Grow magazine

Uber - Vehicle magazine

Airbnb - airbnb mag

 

Dus zelfs voor deze zinnebeelden van de digitale sector vormt “print” een belangrijk onderdeel van de mediamix, dat ten dienste staat van hun contentmarketingstrategie. Want het meer duurzame karakter van een magazine zorgt ervoor dat het een waardevolle aanvulling vormt op de digitale informatie, die in wezen vluchtig is. Als zelfs de internetreuzen dit begrepen hebben, waar wacht u dan nog op om met uw eigen magazine te beginnen? Hieronder vindt u onze tips voor een geslaagd klantenmagazine:

 

1. Storytelling: vertel een verhaal dat de mensen raakt

U heeft ongetwijfeld fantastische producten, maar daarmee alleen zal u de mensen niet raken. Volg liever het voorbeeld van Away, een fabrikant van reiskoffers. Die vertelt zijn klanten net wat ze willen horen: “Uw koffer, dat is meer dan een last die u met u meezeult, het is uw tweede thuis als u ver van huis bent, uw kleerkast wanneer u ver van uw echte kleerkast vandaan bent.” Dit creëert een meer emotionele band met het concept bagage, en bijgevolg ook met het merk.

Het is dus van het allergrootste belang dat u rond uw merk of product een positief verhaal bouwt, dat de mensen raakt en dat inspeelt op hun bekommernissen, of het nu gaat om hun kinderen, hun gezondheid of hun hond.

 

2. Zorg ervoor dat de inhoud relevant is

Om de aandacht te trekken, is het van essentieel belang dat de inhoud relevant is. Dat gaat veel verder dan het creëren van “interessante” inhoud. Relevant zijn, dat wil zeggen:

  • Een gepersonaliseerde inhoud aanbieden: Er zijn alsmaar meer bedrijven die voor deze aanpak kiezen, en dat is met name dankzij de digitalisering van het drukprocedé, waardoor er een hele waaier aan mogelijkheden is ontstaan. Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteiten, stuurt hypergepersonaliseerde folders naar zijn leden, met bijvoorbeeld een groepsfoto van de reis die de jongere het jaar ervoor maakte en die fijne herinneringen bij hem of haar oproept. Elk van de 270 000 verstuurde exemplaren is uniek. Deze aanpak is een schot in de roos in een tijd waarin het vooral schermen zijn die de aandacht van deze digital natives weten te trekken. Een ander merk dat gericht weet te communiceren is Mercedes. Eén vrouw op twee voelt zich niet aangesproken door de reclame van autobouwers. Bij reclame voor auto’s spat de testosteron er over het algemeen vanaf, terwijl het meestal de vrouw is die bij de keuze van de auto het vetorecht heeft. Mercedes heeft deze vaststelling aangegrepen om de vrouwen voor zich te winnen met het magazine “She’s Mercedes”, een tijdschrift dat zich richt tot alle sterke, dynamische, geïnspireerde en onafhankelijke vrouwen en waarin een heleboel verhalen staan over vrouwelijke bedrijfsleiders, hun carrièrepad en hun dagelijkse leven.

 

 

 

  • Inspelen op het lokale: Colora, de keten van verfwinkels, verspreidt zijn magazine binnen een welbepaalde straal rond elke vestiging. Door deze nabijheid zijn de bestemmelingen sneller geneigd om naar de winkel te gaan.

 

 

  •  Inspelen op het moment: Via 16 pagina’s recepten, tips, uitneembare boodschappenlijstjes en kortingsbonnen rond een seizoensgebonden thema (Pasen, eindejaarsfeesten ...) zet Alpro, het Belgische merk van plantaardige producten, zijn lezers ertoe aan om lekkere gerechtjes te bereiden met Alpro en om fijne momenten te vieren. Alpro richt zich via een huis-aan-huisdistributie op basis van lifestylecriteria tot de echte “Alpronista’s”, de aficionada’s van het Belgische merk.

 

Alpro Magazine

 


Relevante content? Dat is inzetten op een meaningful domein. Auteur Bart Lombaerts zet u snel op weg met content marketing in 6 stappen 


 

3. Zorg ervoor dat uw magazine tot in de huiskamer geraakt

“Content is king, but distribution is queen” Jonathan Perelman

Als u uw magazine verspreidt via uw vestigingen en andere eigen kanalen, dan is dat prima. Maar het is nog veel beter om ze tot in de huiskamer te brengen, daar waar het gelezen zal worden. Vooral als u nieuwe klanten wil aantrekken. Wie dat goed begrepen heeft, is Lidl: zij geven rond de eindejaarsfeesten een magazine uit dat in de brievenbussen wordt uitgereikt. Zo ligt hun magazine op de keukentafel op het ogenblik dat de feestmenu’s worden besproken. Naast een huis-aan-huiscampagne kunt u ook relevanter worden via geadresseerde zendingen en/of door u te richten tot een specifiek doelpubliek, zoals Delhaize dat tijdens het afgelopen eindejaar heeft gedaan door zijn magazine, samen met zijn Feestgids, naar zijn beste klanten te sturen.

 

Delhaize maakte van zijn papieren folder de blikvanger van zijn eindejaarscommunicatie

Uiteraard mogen we ook de eindejaarsreclame in de bushokjes en de tv-spot van Delhaize niet vergeten. Delhaize plaatst hier zijn magazine werkelijk in het middelpunt van zijn eindejaarscampagne, en dat zowel in figuurlijke als in letterlijke zin. De boodschap van het billboard is duidelijk: “Beste klant, wij bieden u niet enkel een ruim gamma aan kwaliteitsproducten, maar ook een goede kennis van deze fijne producten en een maximum aan inspiratie.” Het magazine en de Feestgids van Delhaize bieden originele en relevante content die het verschil vormt tussen een saaie opsomming van producten en inspiratie die u het water in de mond doet komen omdat u zich persoonlijk aangesproken voelt.

Delhaize - tv spot - End of year magazine

Delhaize - website - End of year magazine

 

4. Meet de impact van uw marketingcontent met goede KPI's

Propaganda, het agentschap dat instaat voor het ontwerp en de verspreiding van Belisol Magazine, won de Gold Award in de categorie “Highest Conversion response” van Best of Content 2018 voor het bijzonder hoge conversiepercentage van leads van het magazine. Door te meten wat het magazine opleverde op het vlak van inzameling van adressen, leads, bezoeken van de website en van de winkels, verkoop en omzet, kent Belisol de ROI van zijn magazine perfect.

Dat contentmarketing leidt tot verkoop, dat is zeker, maar het is meestal een werk van lange adem. En het gaat nog verder: contentmarketing is goed voor het imago en voor de sensibilisering voor het merk, en om vorm te geven aan de vraag naar een bepaalde productcategorie. Daarom nog een laatste tip: vooraleer u begint, legt u best goede indicatoren (KPI’s) vast en zorgt u voor middelen om de resultaten ervan te kunnen meten. Zo weet u wat er werkte en waar u eventueel moet bijsturen.

 

Welke rol kan bpost media spelen in mijn contentmarketingstrategie?

Als expertisecentrum van bpost rond In-Home Advertising (Direct Mail en Door to door), hebben we alle expertise in huis om agentschappen en adverteerders te adviseren en inspireren. Aldus beschikken wij over een groot aantal cijfergegevens die afkomstig zijn van onze barometers en die wij kunnen delen. En dankzij onze databases kan een adverteerder zijn relevantie vergroten en het verschil maken. Wij weten wanneer iemand verhuist, of een gezin jonge kinderen heeft, wat hun levensstijl is enz. Deze informatie kan het succes van een contentmarketingproject sterk beïnvloeden.


Graag wat meer informatie?

Contacteer ons