Onze experten bieden ondersteuning en advies bij wijze van voorbereiding en evaluatie van uw campagnes, media expertise en inspiratie over In-Home Advertising.

Contacteer onze Media Experts
blur-close-up-conceptual-1194775-1
15 maart 2019 - 7 Minuten leestijd

‘Een insight legt een vaak onuitgesproken waarheid bloot. Door het uit te spreken of vorm te geven in een idee, wordt het plots ook als een inzicht ervaren. Een aha-erlebenis, waarbij je als mens denkt: verdekke da’s waar, … en dat geldt voor mij ook.’ Een recap van de insights van enkele vakgenoten in ons Sparkle magazine over insights. Vandaag actueler dan ooit.

 

Een insight als wapen om reclame-aversie te doorbreken

‘Er is vandaag zo veel aversie tegenover reclame. Mensen spoelen tv-reclame door, skippen online spots, installeren ad-blockers, kleven een no-pub sticker op hun brievenbus… een insight is een krachtig wapen voor adverteerder en bureau om die aversie te doorbreken’, aldus Dieter De Ridder, Creative Director bij Air Brussels.

 

Sterke insights vertrekken bij de mens. Of zoals Dries De Wilde, Associate Creative Director bij Duval Guillaume, het beeldend verwoordde in Sparkle:

“Heel veel merken zijn nog te veel als een bakker die alleen maar roept hoeveel gist, meel, spelt of zemelen er in zijn pistolets zit. Ik hou veel meer van een bakker die begrijpt dat ik ’s zondags samen met het gezin ontbijt. Ik wil iets dat mij boeit, dat mij als mens raakt, dat mijn leven rijker maakt.” Een juist inzicht maakt je communicatie menselijk, en creëert spontaan herkenning. Die herkenning is een ingang om je boodschap binnen te laten komen.

 

De Duitse kindsoldaten case van Jung von Matt uit 2010 is zo’n sterke case waarbij ze een insight hebben gebruikt om awareness rond een problematiek te creëren. Duitse ouders met jonge kinderen ontvingen een oproepingsbrief voor hun eigen kind. Het probleem van kindsoldaten komt zo wel heel tastbaar dichtbij. ‘Als je kind elders geboren was zat het nu in het leger’. Het is dat soort universele insight dat op de Cannes Lions ook bij elke jury scoort.

Child soldiers-targeting-DirectMail

 


Het volledige dossier rond insights lezen? Doorblader onze vorige Sparkle edities hier.


 

Dove weet welke dromen mensen hebben, wat hen dagelijks bezig houdt

Dove-targeting-DirectMail-2

Waarom zet Dove vrouwen in reclamecampagnes op weg naar een beter zelfbeeld in plaats van te focussen op een zachte huid? Omdat ze bij Unilever onderzoek hebben gedaan. Er gaat geen enkele communicatiecampagne of productlancering naar buiten zonder grondige research. Dé rode draad van het merk Dove? Echtheid. Het merk speelt in op de echte vrouw met echte vormen en echte levens, en daarom trok communicatiebureau HeadOffice deze rode draad ook doorheen hun Moederdagcampagne met authentieke postkaarten. Dochters konden een gepersonaliseerd kaartje sturen naar hun moeder met een complimentje recht uit hun hart.

 

De resultaten? In een online tijdsspanne van amper 14 dagen kreeg de campagnewebsite maar liefst 72 104 bezoekers, verstuurden 6740 vrouwen een Moederdagkaartje en deden 3715 vrouwen mee met de bijhorende wedstrijd. Wat er op wijst dat het wedstrijdelement niet de belangrijkste trigger was, wel het fysieke postkaartje zelf. Zelfs in hoogtechnologische tijden van Whatsapp en Facetime blijft communicatie via print dus nog een belangrijke rol te spelen, en heeft een klassieke wenskaart vandaag nog een groot effect, zeker via social media-triggers.

 


Sterke insights liggen ook aan de basis van een sterk print magazine. Lees er alles over in onze Content Marketing whitepaper.

Download de Content Marketing Whitepaper