Onze experten bieden ondersteuning en advies bij wijze van voorbereiding en evaluatie van uw campagnes, media expertise en inspiratie over In-Home Advertising.

Contacteer onze Media Experts
adtitude-tracker-1
21 maart 2018 - 7 Minuten leestijd

In zijn groeiende zoektocht naar controle, gebruikt de Belgische consument een veelvoud aan technieken om reclame te vermijden op de voornaamste media. 9 op de 10 Belgen beoordeelt reclame als storend, overdadig en niet aangepast aan zijn behoeften. Doelstelling van de Ad’titude tracker: deze ad avoidance technieken oplijsten en meten, maar vooral begrijpen welke redenen aan de basis van dit massale vermijdingsgedrag liggen, om aldus oplossingen te vinden voor effectievere reclame die gerespecteerd wordt door de consument.   

Vermijding van reclame, als gevolg van verlies van controle

  De Ad’titude tracker toont dat de meerderheid van de Belgen bewust ad avoidance technieken gebruikt. En geen enkel medium ontsnapt hieraan. Adtitude tracker ad avoidance techniques De reden voor deze gedragingen? Een gevoel van verlies aan controle, waardoor de consument aanzienlijk minder open staat voor reclameboodschappen:

  • 89% van de Belgen verklaart niet langer reclame te ondersteunen die hem/haar onderbreekt tijdens het lezen, luisteren of kijken
  • 85% bevestigt te worden overrompeld door de overdadigheid aan reclame op de voornaamste media
  • 90% verwijt reclame niet aangepast te zijn aan zijn/haar specifieke behoeften

Deze cijfers tonen dat de reclamesector niet ontsnapt aan de ‘on-demand’ behoefte van de consument die steeds meer controle wilt en meer respect verwacht van reclame.  

Advertising reach: nieuw begrip gebaseerd op ad avoidance technieken 

  Als we voor elke media de personen uitsluiten die systematisch (altijd) minimum één ad avoidance techniek gebruiken, verkrijgen we een overzicht van de potentiële ‘advertising reach’ per media.

Online media en telemarketing lijden het sterkst onder deze vermijdingstechnieken van reclame. Hun consumentenpotentieel is aanzienlijk kleiner dan bij andere media. In de top 5 van media met het hoogste potentieel vinden we In-Home Advertising (Direct Mail en Door to door), radio, magazines en outdoor affichage.

Gelukkig stellen de Belgen reclame ook op prijs

  Ook al wordt reclame door veel consumenten afgeschilderd als storend, overdadig en irrelevant; gelukkig waarderen de Belgen ook verschillende positieve elementen:

  • 72% geeft toe dat reclame toelaat zich te informeren over nieuwe producten
  • 67% zegt dat reclame overtuigend kan zijn (vooral dankzij promoties)
  • 41% vindt reclame aangenaam
  • 89% van de Belgen zou niet willen dat reclame volledig verdwijnt

 

In-Home Advertising is welkom in het hart van het huis

  Via deze Ad’titude tracker, is In-Home Advertising (IHA) erin geslaagd te bewijzen dat het toch vaak welkom is in het hart van het huis. Waarom? Het wordt gezien als een respectvolle media die de controle bij de consument laat. De consument leest IHA waar en wanneer hij het wil, zonder hierbij onderbroken te worden in zijn activiteiten. Het is een volwaardige activiteit, ‘een moment van rust’ of ‘een persoonlijk moment’, zoals eerder werd aangetoond in onze IHA studie door GFK vorig jaar. IHA wordt voorts niet beschouwd als overdadig. En bovenal, beantwoord het aan de specifieke behoeften van de consument. Zo is Door-to-door een populair kanaal dankzij de informatie over nieuwe producten, nuttige promoties en vergelijkingsmogelijkheden. Direct Mail laat dan weer toe een gerichte doelgroep te bereiken, om zo te beantwoorden aan de reële behoeften van de consument.

Adtitude tracker overview per media

Gesteund door een stevig methodologisch kader

  De Ad’titude tracker werd aangestuurd door Deepblue (Aegis media) en bpost media, het nieuwe competentiecenter rond In-Home Advertising van bpost. De studie bestond uit twee etappes. Een kwalitatieve fase in juni 2017 door ‘Think to the point’, bestaande uit vier discussiegroepen over heel België. Een kwantitatieve fase in oktober-november 2017 door ‘AQ-rate’, bij een steekproef van 2008 Belgen tussen 18 en 64 jaar.  


Ps: u las net slechts een beperkt gedeelte van de insights in de Ad’titude studie. Meer resultaten? Bezoek www.adtitude.be. Wij komen ook graag bij u langs om de studie in detail toe te lichten. Contacteer uw Account Manager of stuur ons een bericht.