Nummerplaten

Kom alles te weten van A tot Z
bpost, partner van de DIV voor het inschrijven en schrappen van uw voertuig

Nummerplaten

Elk motorvoertuig (en aanhangwagen waarvan de maximaal toegestane massa meer dan 750 kg is) moet, om te kunnen rijden op de openbare weg, voorafgaandelijk ingeschreven zijn in het voertuigen register dat beheerd wordt door de DIV. Deze laatste vormt een gegevensdatabank die de bepalingen van de wet van 8 december 1992 houdende bescherming van het privé leven eerbiedigt.

Voor de inschrijving van uw voertuig kan u terecht bij meer dan 8000 makelaars en verzekeringsagenten. Deze kunnen een voertuig op elk moment (24 uur op 24 en 7 dagen op 7) inschrijven dankzij de webapplicatie WebDIV. bpost is de concessiepartner van de DIV die ervoor zorgt dat u uw plaat en/of uw nieuwe inschrijvingsdocumenten thuis ontvangt binnen de termijn van één werkdag (voor normale inschrijvingen).

Daarnaast kan u bij bpost ook terecht voor de schrapping van uw nummerplaat. Door een integratie van de bpost systemen met de DIV, kan u in uw postkantoor ogenblikkelijk een afschrift van uw officiële bericht van schrapping bekomen. Hierdoor heeft u de garantie dat uw plaat geschrapt wordt op de dag van afgifte en vermijdt u additionele en onverwachte kosten.


Een nieuwe inschrijving

Voor de inschrijving van uw voertuig kan u terecht bij uw makelaar of verzekeringsagent. U kunt uw aanvraag tot inschrijving ook indienen aan de loketten van de D.I.V., of u kunt uw aanvraag tot inschrijving per post naar de D.I.V. sturen. U zult dan wel langer op uw inschrijving moeten wachten.

Sinds 16 november 2010 gebeuren alle inschrijvingen met een nummerplaat van het Europees formaat. Indien uw vorige inschrijving nog met een nummerplaat van het oude Belgische formaat was, zal uw inschrijving dus met een nieuwe nummerplaat gebeuren. Indien u reeds een nummerplaat van het Europese formaat had, kan u uw nummerplaat behouden. U zal dan enkel een nieuw inschrijvingsbewijs ontvangen, waarop de nieuwe voertuiggegevens bijgewerkt zijn.

Nadat de D.I.V. uw inschrijving ontvangen heeft, krijgt bpost de opdracht om uw plaat (indien het een nieuwe plaat betreft) en uw inschrijvingsdocumenten te drukken. Voor elke bestelling die vóór 17 uur via WebDIV wordt geplaatst, geldt dat de nummerplaat en/of de inschrijvingsdocumenten de dag erna worden geleverd. Indien gewenst, kan u tegen een meerprijs ook een spoedlevering vragen.

U kunt kiezen waar u de nieuwe nummerplaat en/of inschrijvingsdocumenten wil laten leveren: bij u thuis, op een ander adres naar keuze, in een postkantoor of een PostPunt. Als u niet aanwezig bent bij de levering, vindt u in uw postbus een boodschap waarmee u de nummerplaat en/of de inschrijvingsdocumenten in uw postkantoor of PostPunt kunt ophalen.

Bij een levering aan huis betaalt cash u aan de postbode. In een postkantoor of PostPunt kan u ook met bankcontact betalen. Een inschrijving met nieuwe plaat kost €30, een inschrijving zonder nieuwe plaat kost €26.


Bromfietsen

Een nummerplaat voor elke bromfiets

Alle bromfietsen en lichte vierwielers die sinds 31 maart 2014 in België nieuw in het verkeer gebracht werden, kregen al verplicht een nummerplaat. Nu zijn ook de voertuigen die vóór die datum in omloop waren aan de beurt.

Heeft u een nummerplaat nodig?

In principe moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers van een nummerplaat voorzien worden. Hieronder een overzicht van de voertuigen die onder deze regel vallen.

Tweewielige bromfietsen
Tweewielige bromfietsen met een maximumsnelheid van 45 km/u en elektrische fietsen met motorondersteuning boven 25 km/u (categorie L1e en L1e-B)1

Driewielige bromfietsen
Driewielige bromfietsen met een maximumsnelheid van 45 km/u (categorie L2e)2
Lichte vierwielers
Vierwielige motorvoertuigen van max. 350 kg met een maximumsnelheid van 45 km/u (categorie L6e)3

Uw nummerplaat in 5 stappen

Voor de identificatie van uw voertuig heeft u één van deze documenten (of een kopie) nodig:

  1. het Europees (CoC) of Belgisch gelijkvormigheidsattest
  2. een duplicaat van het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de constructeur of zijn vertegenwoordiger in België
  3. een attest afgeleverd door een oldtimerfederatie (voor voertuigen ouder dan 25 jaar)
  4. een attest met technische voertuiggegevens afgeleverd door de politie

Heeft u niet het juiste document?
Vraag indien mogelijk aan de constructeur om een duplicaat van uw gelijkvormigheidsattest. Indien dat niet mogelijk is, ga dan met uw voertuig langs bij de lokale politie. Zij zullen u een attest met technische voertuiggegevens afleveren. Voor voertuigen vanvóór 1975, gaat u langs bij een oldtimerfederatie.

Zorg ook dat u weet op welke datum het voertuig voor het eerst gebruikt werd. Dat kunt u eventueel afleiden uit de aankoopfactuur, de gebruikershandleiding, technische documenten van het voertuig of de originele verklaring van de invoerder, verdeler of oldtimerfederatie.

Ga met dit document naar een postkantoor. De bediende zal een administratieve controle uitvoeren en de technische voertuiggegevens registreren. Na de registratie ontvangt u een aanvraagformulier tot inschrijving van uw voertuig, waarop de technische gegevens al ingevuld zijn.

Vul het aanvraagformulier verder aan en onderteken het. Als u twijfelt, kunt u ook wachten en het document samen met uw verzekeraar verder aanvullen.

Wilt u een oldtimernummerplaat?
Als uw voertuig ouder dan 25 jaar is, komt het in aanmerking voor een oldtimernummerplaat. Wilt u zo'n nummerplaat, dan moet u de vervolledigde aanvraag tot inschrijving opsturen naar de DIV. Uw verzekeraar kan het voertuig dan niet zelf inschrijven. Vergeet in elk geval niet om aan te duiden op het aanvraagformulier dat het een aanvraag tot oldtimerplaat betreft.

Zodra het is ingevuld en ondertekend, moet u het aanvraagformulier aan uw verzekeraar bezorgen. Uw verzekeraar zal uw aanvraag vervolledigen met de verzekeringsgegevens, en uw vervolledigde aanvraag doorsturen naar de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Één dag na de inschrijving door uw verzekeraar komt de postbode bij u thuis langs om uw nummerplaat en kentekenbewijs te overhandigen. Zorg ervoor dat u 42 euro cash heeft en gepast kunt betalen aan de postbode. Daarna hoeft u alleen nog de nummerplaat aan uw voertuig te bevestigen. U kunt ook steeds kiezen voor een alternatief afleveradres, en indien u niet thuis bent, kunt u vanaf de dag erna uw nummerplaat gaan oppikken in het postkantoor of postpunt vermeld op het briefje dat de postbode zal achterlaten.

Wat als de voorinschrijving niet gelukt is in het postkantoor?

In sommige gevallen kan bpost de voorinschrijving helaas niet uitvoeren. Mogelijks staat het voertuig al geregistreerd in de databank bij DIV, of verhindert een validatieregel in het systeem dat bpost de voorinschrijving kan uitvoeren.

In dat geval zal de bpost kantoormedewerker een bewijs afdrukken waarmee u naar de verzekeraar kan gaan. Deze zal dan een inschrijving op papier doen bij DIV.

Meer info nodig?

  1. Mobilit.belgium.be
  2. 0800/96 005

(1) (2) (3) zie voor verdere details type voertuig in bijgevoegd document


Een nummerplaat schrappen

Om uw nummerplaat te laten schrappen, kan u terecht in alle Belgische postkantoren. U komt hiervoor met uw officiële plaat (de achterplaat, met het officiële D.I.V. logo) naar het postkantoor. U geeft uw plaat af aan de loketbediende en deze zal de plaat onmiddellijk schrappen. Dankzij een integratie van de systemen van bpost en de D.I.V., krijgt u dan ook onmiddellijk een afschrift van uw bericht van schrapping. Op dit afschrift staat uw inschrijvingsnummer en de datum van schrapping. Voor deze directe schrapping van een nummerplaat in uw postkantoor betaalt u €9,75. U heeft hiervoor echter de garantie dat uw plaat geschrapt wordt op de dag van afgifte en u vermijdt additionele en onverwachte kosten.

U kan uw nummerplaat ook nog steeds binnenbrengen in een brievenbus van DIV (in Brussel of in één van de antennes). De datum van schrapping is dan afhankelijk van de lichting van de bus door DIV.

Waarom een ‘afschrift’?

De D.I.V. is nog steeds de enige instantie die het officiële bericht van schrapping mag uitreiken. Dit is met name van belang omwille van privacy redenen. Op het ‘afschrift’ dat bpost u direct kan meegeven, staan dan ook geen titularis gegevens. Voor de rest heeft u evenwel de zekerheid dat uw nummerplaat uit het register geschrapt is.

Wat als mijn plaat niet kan geschrapt worden?

In sommige gevallen kan bpost uw plaat niet direct schrappen. Hierbij dienen we onderscheid te maken tussen 2 gevallen. In het eerste geval, kan het zijn dat er een technische fout optreedt. Dit kan zijn omwille van bvb. een informatica probleem, of bvb. een blokkering van de schrapping door D.I.V.. In de meeste van deze gevallen zal uw plaat alsnog automatisch geschrapt worden, en zal u binnen de 5 dagen een officieel bericht van schrapping in de bus krijgen. bpost zal uw plaat dan ook in ontvangst nemen en u zal een bewijs van afgifte krijgen. Op dit bewijs staat ook de afgifte datum. Indien uw plaat dan alsnog geschrapt wordt, wordt deze datum aangehouden als schrappingsdatum. Zo vermijdt u potentiële additionele kosten. Een tweede geval is wanneer de plaat onvolledig of onleesbaar is. In dat geval mag bpost uw plaat niet in ontvangst nemen en dient u zich direct naar de D.I.V. te richten.