| Masspost gids |
1 |
| De Masspost gids in een oogopslag |
4 |
| Bereid uw afgifte voor in 4 stappen |
4 |
| Overzicht |
5 |
| 1. Adressering en frankeer-methodes |
8 |
| Inhoudstafel |
9 |
| Adressering |
11 |
| 1. Correcte plaats van het adres (gedrukt en geschreven adres) |
12 |
| 2. Structuur van het adres |
13 |
| 2.1 De 3 onderdelen van het adres |
13 |
| 2.2 Structuur van de adresregels |
13 |
| 2.2.1 Voor particulieren (adres in België) |
14 |
| 2.2.2 Voor bedrijven (adres in België) |
15 |
| 2.3 Details van regels 5 en 6 (van belang voor de uitreiking en verzending van de zendingen) |
16 |
| 2.4 Adres via een postbus |
17 |
| 2.5 Adres in het buitenland |
18 |
| 2.6 Adresvalidatie en -opmaak |
18 |
| 2.6.1 Hoe controleer en formatteer ik een adres correct? |
18 |
| 2.6.2 Webdienst voor validatie van adresdatabases |
19 |
| 3. Formaat van een adres |
20 |
| 3.1 Kleurcontrast |
20 |
| 3.2 Lettertype |
20 |
| 3.3 Lettergrootte |
21 |
| 3.4 Overige formatteringsregels |
21 |
| 3.4.1 Spaties |
21 |
| 3.4.2 Uitlijning |
21 |
| 3.4.3 Inclinatie |
21 |
| 3.4.4 Interpunctie en speciale tekens |
21 |
| 3.4.5 Cijfers |
21 |
| 4. Afkortingen |
22 |
| 4.1 Overzichtstabel van de algemene afkortingen |
22 |
| 4.2 Samenvattingstabel voor de afkortingen van de wegtypes |
23 |
| 5. Bijzonderheden voor de huisnummers |
23 |
| 6. De verschillende adressen op een zending |
24 |
| 6.1 Adres van de geadresseerde |
24 |
| 6.2 Retouradres (verplicht te vermelden) |
24 |
| 6.2.1 Als het retouradres het enige adres is buiten het bestemmingsadres |
24 |
| 6.2.2 Als er een ander adres is dan het retour- en het bestemmingsadres |
26 |
| 7. Aanvaarde achtergrondkleuren (Pantone) |
27 |
| 8. Kleuren van de enveloppen |
27 |
| Frankeermethodes |
28 |
| 1. Frankeermachine |
28 |
| 1.1 Toegelaten zendingen |
28 |
| 1.2 Afgifte van de zendingen |
28 |
| 1.3 Gebruiksinstructies |
29 |
| 2. Port Betaald (PB) |
30 |
| 2.1 Toegelaten zendingen |
30 |
| 2.2 Welk frankeermerk moet u gebruiken? |
30 |
| 2.2.1 De verplichte vermeldingen en de afdrukopties |
30 |
| 2.2.2 Niet-contractuele klanten |
31 |
| 2.2.3 Contractuele klanten |
31 |
| 2.3 Fancy PB |
32 |
| 2.3.1 Instructies voor de lay-out |
32 |
| 2.3.2 Wettelijke voorwaarden voor de illustratie |
33 |
| 3. Uitgestelde Vergoeding (UV) |
34 |
| 3.1 Toelating en contract |
34 |
| 3.2 Toegelaten zendingen |
34 |
| 3.3 Verplichte vermeldingen en afdrukopties |
34 |
| 3.4 Afgifte van uw zendingen |
35 |
| 3.4.1 Afgiftemethoden |
35 |
| 3.4.2 De verschillende soorten afgifteborderellen |
35 |
| 3.4.3 Levering van het borderel |
35 |
| 3.4.4 Bestelling van borderellen |
35 |
| 4. Collect & Stamp |
36 |
| 2. De geadresseerde zendingen |
37 |
| Inhoudstafel |
38 |
| Creatie - Small Format |
43 |
| 1. Criteria en kenmerken |
43 |
| 1.1 Afmetingen, gewicht & dikte |
43 |
| 1.2 Kenmerken |
44 |
| 2. Lay-out van uw zendingen |
45 |
| 2.1 De voorzijde |
45 |
| 2.1.1 De verschillende zones op de voorzijde van een zending |
45 |
| A. Bij een zending zonder adresvenster |
45 |
| B. Bij een zending met adresvenster |
48 |
| 2.2 De achterzijde |
49 |
| 2.3 Reclamevensters |
49 |
| 2.3.1 Op de voorzijde |
49 |
| 2.3.2 Op de achterzijde |
50 |
| 3. Sluiting van de zendingen |
51 |
| 4. Kenmerken van het papier |
51 |
| 5. Kenmerken voor de losse zendingen |
52 |
| 5.1 De selfmailer |
52 |
| 5.1.1 Algemeenheden voor de sluiting |
52 |
| 5.1.2 Sluiting van de zendingen - voorbeelden |
52 |
| 5.2 De postkaart |
54 |
| Creatie - Large Format |
56 |
| 1. Criteria en kenmerken |
56 |
| 1.1 Afmetingen, gewicht & dikte |
56 |
| 1.2 Kenmerken |
57 |
| 2. Lay-out van uw zendingen |
59 |
| 2.1 De voorzijde |
59 |
| 2.1.1 De verschillende zones van een zending |
59 |
| A. Bij een zending zonder adresvenster |
59 |
| B. Bij een zending met adresvenster |
62 |
| 2.2 De achterzijde |
64 |
| 2.3 Reclamevensters |
64 |
| 2.3.1 Op de voorzijde |
64 |
| 2.3.2 Op de achterzijde |
65 |
| 3. Sluiting van de zendingen |
66 |
| 4. Kenmerken van het papier |
67 |
| 5. Kenmerken voor de losse zendingen (selfmailer, postkaart en zendingen met zichtbare binding) |
67 |
| 5.1 De selfmailer |
67 |
| 5.1.1 Voorbeelden van sluitingen van zendingen |
68 |
| 5.2 De postkaart |
69 |
| 5.3 De zendingen met zichtbare binding |
70 |
| 5.3.1 Gebruik van een wit etiket voor het adres van de geadresseerde |
71 |
| 5.3.2 Adres van de geadresseerde op de achterkant van de zending |
72 |
| 6. Bijzonderheden van de zendingen onder plasticfolie |
73 |
| 6.1 Afdrukken van het adres van de geadresseerde |
73 |
| 6.1.1 Afdrukken van het adres OP de plasticfolie |
73 |
| 6.1.2 Afdrukken ONDER de plasticfolie |
74 |
| 6.2 Plaatsing van het adres van de geadresseerde, het retouradres en het frankeermerk |
75 |
| 6.2.1 Algemeen |
75 |
| 6.2.2 Bij een witte ondoorzichtige strook op de folie |
75 |
| 6.2.3 Bij een schutblad onder plasticfolie |
77 |
| 6.2.4 Adres van de geadresseerde op de achterkant van de zending |
78 |
| 6.3 Technische bijzonderheden van de plasticfolie |
78 |
| Creatie - Large+ Format |
80 |
| 1. Soorten zendingen |
80 |
| 1.1 Vierkant of rechthoekig |
80 |
| 1.1.1 Afmetingen, gewicht & dikte |
80 |
| 1.2 Andere vormen dan vierkant of rechthoekig |
81 |
| 1.2.1 Afmetingen, gewicht & dikte |
81 |
| 1.2.2 In geval van een zending met afgeronde vormen en hoeken |
81 |
| 1.2.3 Voorbeelden |
82 |
| 2. Kenmerken |
83 |
| 3. Lay-out van uw zendingen |
83 |
| 4. Sluiting van de zendingen |
84 |
| 5. Kenmerken van het papier |
84 |
| 6. Kenmerken voor de losse zendingen (selfmailer, postkaart of zendingen met zichtbare binding) |
85 |
| 6.1 De selfmailer |
85 |
| 6.1.1 Voorbeelden van sluitingen van zendingen |
85 |
| 6.2 De postkaart |
85 |
| 6.3 De zendingen met zichtbare binding |
85 |
| 6.3.1 Gebruik van een wit etiket voor het adres van de geadresseerde |
86 |
| 6.3.2 Adres van de geadresseerde op de achterkant van de zending |
86 |
| 7. Bijzonderheden van de zendingen onder plasticfolie |
86 |
| 7.1 Plaatsing van het adres van de geadresseerde, het retouradres en het frankeermerk |
86 |
| 7.2 Technische bijzonderheden van de plasticfolie |
86 |
| Overzicht formaten |
87 |
| 1. Tabel met samenvatting van verschillende formaten |
87 |
| Mail ID-technologie |
89 |
| 1. Definitie van de Mail ID-technologie en toepassingsgebied |
89 |
| 2. Certificering |
89 |
| 3. Systeem voor de uitwisseling van elektronische adresbestanden |
90 |
| 3.1 Het antwoordbestand |
90 |
| 3.1.1 Sorteerplan Small V2 |
91 |
| 3.1.2 Ronde en sequentie V3 |
91 |
| A. De notie sorteerplan Large of Large+ Format |
91 |
| B. De sequentiereferentiecode |
91 |
| 4. De Mail ID-barcode en de sequentiereferentiecode afdrukken |
92 |
| 4.1 De Mail ID-barcode |
92 |
| 4.1.1 Zendingen onder plasticfolie |
93 |
| 4.1.2. Zendingen met venster |
93 |
| 4.2 De Data Matrix code |
94 |
| 4.3 De sequentierefentie RSV3 |
95 |
| 5. Adresseringsregels voor het Mail ID-bestand |
96 |
| Voorbereiding van uw zendingen - Conditionering |
97 |
| 1. De conditionering van uw zendingen |
97 |
| 1.1 Blauwe bak |
97 |
| 1.1.1 Hoe schikt u de zendingen in de blauwe bakken? |
98 |
| A. Voor de zendingen Small Format |
98 |
| B. Voor de zendingen Large en Large+ Format |
98 |
| 1.1.2 Bakkencontainer |
99 |
| 1.2 Restmailcontainer |
100 |
| 1.2.1 Zendingen bundelen - Kenmerken van een bundel |
100 |
| 1.2.2 De twee soorten bundels |
101 |
| A. Directe bundel |
101 |
| B. Directe bundel per Ronde en sequentie V3 |
101 |
| 1.3 Palletbox Mail |
102 |
| 1.4 De pallet |
105 |
| 1.5 Alternatieve containers voor buitenlandse routeurs |
106 |
| 1.5.1 Gesloten kartonnen doos |
106 |
| 1.5.2 De gesloten kartonnen Palletbox (of wegwerppalletbox) |
106 |
| 2. De overflow |
107 |
| 3. Welk etiket hoort bij welke conditionering? |
108 |
| 3.1 Afmetingen van de etiketten |
108 |
| 3.1.1 Blauwe bakken en kartonnen dozen |
108 |
| 3.1.2 Containers en palletten |
108 |
| 3.2 Inhoud en kleur van de etiketten |
109 |
| 4. Specifiek geval van de overflow |
110 |
| 5. Procedure voor de uitwisseling van conditioneringsmiddelen |
112 |
| 5.1 Palletten |
112 |
| 5.2 Containers, blauwe bakken en Palletboxes Mail |
113 |
| 5.3 Zakken |
113 |
| Voorbereiding van uw zendingen - Sorteeropties |
114 |
| 1. Belangrijke definities |
115 |
| 2. De verschillende sorteeropties |
117 |
| 3. Minimum aantal zendingen per sorteertype |
117 |
| 4. Niet-gesorteerde zendingen |
118 |
| 4.1 Maximum- en minimumvolume per afgifte |
118 |
| 4.2 Conditionering en etikettering |
118 |
| 5. Per sorteerplan V2 gesorteerde zendingen (voor Small Format) |
119 |
| 5.1 Maximum- en minimumvolume per afgifte |
119 |
| 5.2 Conditionering en etikettering |
120 |
| 5.2.1 In containers / op palletten per sorteerplan |
120 |
| 5.2.2 In containers / op palletten per wave |
121 |
| 5.2.3 In containers / op palletten per sorteercentrum met één zone (a of b) |
122 |
| 5.2.4 In containers/op palletten met 2 uitreikingszones voor éénzelfde sorteercentrum |
124 |
| 5.2.5 In containers / op overflowpalletten |
125 |
| 6. Per Ronde en sequentie gesorteerde zendingen V3 |
126 |
| 6.1 Minimum- en maximumvolume per afgifte |
127 |
| 6.2 Afgifte NIET in bundels (in Palletbox Mail) |
127 |
| 6.2.1 In Palletbox Mail per sorteerplan |
128 |
| 6.2.2 In Palletbox Mail per sorteermachine |
129 |
| 6.2.3 In Palletbox Mail van dezelfde uitreikingszone voor éénzelfde sorteercentrum |
130 |
| 6.2.4 In Palletbox Mail met 2 uitreikingszones voor éénzelfde sorteercentrum |
131 |
| 6.3 Afgifte MET bundels |
132 |
| 6.3.1 In Restmailcontainers / op palletten per sorteerplan |
133 |
| 6.3.2 In Restmailcontainers / op palletten per sorteermachine |
134 |
| 6.3.3 In restmailcontainers / op palletten voor dezelfde uitreikingszone van éénzelfde ... |
135 |
| 6.3.4 In restmailcontainers / op palletten met 2 uitreikingszones voor éénzelfde sorteercentrum |
136 |
| 6.4 Op palletten / in containers met overflowbakken |
138 |
| 7. Samenvatting van sorteeropties en identificatie |
140 |
| Afgifte van uw zendingen |
141 |
| 1. Definitie van een afgifte |
141 |
| 1.1 Kenmerken van een afgifte |
141 |
| 1.2 De stappen van een afgifte (volgens het gekozen product) |
142 |
| 2. e-Masspost, de onlinetoepassing om uw afgifte te plannen en aan te kondigen |
143 |
| 2.1 De mogelijke verrichtingen via e-Masspost |
143 |
| 3. Planningsprocedure van een afgifte |
144 |
| 3.1 Wat is een AfgiftePlanning? |
144 |
| 3.2 Wanneer is de Planning verplicht? |
144 |
| 3.3 Welke informatie moet u tijdens de Planning/Booking bezorgen? |
145 |
| 4. Aankondigingsprocedure van een afgifte |
146 |
| 4.1 Afspraak maken |
146 |
| 4.2 Uw afgiftetoelating verkrijgen |
147 |
| 4.2.1 via e-Masspost |
147 |
| 4.2.2 via het Masspost-loket |
147 |
| 4.3 Bijzonder geval van een gespreide afgifte |
148 |
| 4.3.1 Voorwaarden van de gespreide afgifte |
148 |
| 4.3.2 Te volgen procedure voor een gespreide afgifte |
149 |
| 4.3.3 Identificatie van de containers/palletten |
150 |
| 4.4 Bijzonder geval van gesplitste afgifte |
151 |
| 4.4.1 Voorwaarden van de overeengekomen gesplitste afgifte |
151 |
| A. DM Easy en DM Boost |
151 |
| B. DM Intense |
152 |
| 4.4.2 Identificatie van de containers/palletten |
152 |
| 4.5 De Mix-Weight |
153 |
| 5. Afgifte en tijdstippen van afgifte |
154 |
| 6. Controle van de afgifte op de kade |
154 |
| 7. Afgiftesamenstelling |
154 |
| 8. Betaling |
154 |
| 3. De aangetekende zendingen |
155 |
| Inhoudstafel |
156 |
| De aangetekende zendingen |
157 |
| 1. (Binnenlandse) aangetekende zendingen aanmaken |
157 |
| 1.1 Definitie & kenmerken van een aangetekende zending |
157 |
| 1. Klassiek voorbereidingsproces met papieren afgiftelijsten |
158 |
| 2. Voorbereidingsproces via de API van het Sender Platform |
158 |
| 3. Voorbereidingsproces via My bpost-app |
163 |
| 1.2 Afmetingen, gewicht & dikte |
164 |
| 1.2.1 Aangetekende zendingen die zijn afgegeven krachtens een overeenkomst |
164 |
| A. Small Format |
164 |
| B. Large Format (voorbeeld van een liggende zending) |
165 |
| 1.2.2 Aangetekende zendingen afgegeven tegen het standaardtarief |
166 |
| A. Afmetingen en gewicht |
166 |
| B. Genormaliseerd en niet-genormaliseerd formaat |
166 |
| 2. Lay-out van uw aangetekende zendingen |
167 |
| 2.1 De voorzijde |
167 |
| 2.1.1 De verschillende zones op de voorzijde van een zending |
167 |
| A. Bij een zending zonder adresvenster |
167 |
| B. Bij een zending met adresvenster |
170 |
| 2.2 De achterzijde |
173 |
| 2.3 Retouradres |
173 |
| 2.4 Sluiting van de zendingen |
173 |
| 2.5 Kenmerken van het papier |
173 |
| 2.6 Frankering van uw aangetekende zendingen |
174 |
| 3. Voorbereiding van uw aangetekende zendingen voor afgifte in een Masspost Center |
175 |
| 3.1 Conditionering & etikettering van afgiftes in een (Hyper) Masspost Center |
175 |
| 3.2 Sorteeropties in het (Hyper) Masspost Center |
176 |
| 4. Afgifte van uw aangetekende zendingen in een (Hyper) Masspost Center |
177 |
| 5. Voorbereiding van de afgifte van uw aangetekende zendingen elders dan in een Masspost Center |
178 |
| 6. Bijlage: afgiftebewijzen |
180 |
| 6.1 Papieren formulier 201 POD |
180 |
| 6.2 Door bpost geleverde lijst 208 BC - beschikbaar in de postkantoren of online |
181 |
| 6.3 Te personaliseren lijst 208 BC (template) |
182 |
| 6.4 Lijst 203 POD |
183 |
| 6.5 Voorbeelden van digitale afgiftebewijzen en AR |
184 |
| 4. De pakjes |
185 |
| Inhoudstafel |
186 |
| De pakjesdienst (bpack) |
188 |
| 1. Producten en diensten |
188 |
| 1.1 Contractuele klanten |
189 |
| 1.1.1 Verzendformules - nationaal |
189 |
| 1.1.2 Verzendformules - internationaal |
190 |
| 1.1.3 Retourformules - nationaal |
191 |
| 1.1.4 Retourformules - internationaal |
191 |
| 1.2 Niet-contractuele klanten |
192 |
| 1.2.1 Aanbod voor kmo's |
192 |
| 1.2.2 Verzendformules - nationaal |
192 |
| 1.2.3 Verzendformules - internationaal |
193 |
| 1.3 bpack XL |
194 |
| 1.3.1 Productkenmerken |
194 |
| 1.3.2 Afgifte plaatsen en tijdsvensters |
195 |
| 1.3.3 Bijzonderheden aankondigingsbestand bpack XL |
195 |
| 2. Dienst MijnVoorkeuren: pakjes ontvangen bij afwezigheid |
196 |
| 2.1 Levering bij (opgegeven of willekeurige) buren |
196 |
| 2.2 Levering op een veilige plaats |
196 |
| 2.3 Rechtstreekse levering in een Afhaalpunt |
196 |
| 2.4 Bij afwezigheid, levering in voorkeur Afhaalpunt |
196 |
| Pakjes: inhoud, gewicht
& afmetingen |
197 |
| 1. Verboden, niet-conforme of onbestelbare zendingen |
197 |
| 1.1. Uitgesloten Goederen |
197 |
| 1.1.1 Verboden goederen |
197 |
| 1.1.2 Gevaarlijke goederen |
198 |
| 1.1.3 Niet-conforme Pakketten |
199 |
| 2. Afmetingen, gewicht en dikte |
200 |
| 2.1 Binnenlandse pakjes |
200 |
| 2.1.1 Standaardpakje |
200 |
| 2.1.2 Pakjes in rolvorm |
201 |
| 2.1.3 Bpack XL |
201 |
| 2.2 Internationale pakjes |
202 |
| 2.2.1 Standard pakjes |
202 |
| 2.2.2 Pakjes in rolvorm |
202 |
| 2.2.3 bpack@bpost international |
203 |
| 2.2.4 Internationale pakjes ECONOMY |
204 |
| Pakjes klaarmaken |
205 |
| 1. Pakjes verpakken |
205 |
| 2. Etiketten en benodigde informatie op pakjes |
206 |
| 2.1 Pakjes etiketteren |
206 |
| 2.2 Benodigde informatie op pakje - nationaal |
206 |
| 2.3 Streepjescode-etiketten verkrijgen - nationaal |
207 |
| 2.3.1 Voor de contractuele klanten |
207 |
| 2.3.2 Voor de niet-contractuele klanten (aanbod voor KMO's) |
208 |
| 2.3.3 Met de frankeermachine |
208 |
| 2.4 Benodigde informatie op pakje - internationaal |
209 |
| 2.5 Streepjescode-etiketten verkrijgen - internationaal |
210 |
| 2.5.1 Voor de contractuele klanten |
210 |
| 2.5.2 Voor de niet-contractuele klanten (aanbod voor KMO's) |
210 |
| 2.5.3 Via de frankeermachine |
210 |
| 3. Internationale pakjes - Douaneformaliteiten |
211 |
| 3.1 Algemeen overzicht van de douanedocumenten |
212 |
| 3.2 In praktijk |
213 |
| 3.2.1 Douanedocumenten - voor zendingen buiten fiscaal EU |
213 |
| 3.2.2 Instructies voor alle commerciële zendingen (“Commercial senders”) naar landen buiten ... |
214 |
| 3.2.3 Commerciële of pro forma factuur? |
215 |
| De afgifte van pakjes |
216 |
| 1. Mogelijke aanleverwijzen voor uw pakjes |
216 |
| 2. Aankondigingsbestand |
217 |
| 3. Afgifteplaatsen en -uren |
217 |
| 4. Voorsortering van de afgifte |
219 |
| 5. Nazicht van de kwaliteit van de streepjescodes (verwerking van niet-conforme pakjes) |
221 |
| 6. Speciale opties voor de Zaterdag/Zondag/Evening |
222 |
| 7. Afhaling aan huis |
223 |
| 7.1 Contractuele klanten |
223 |
| 7.1.1 Dienst Recurrent Collect (= vroegere Collect & Send) |
223 |
| 7.1.2 Collect On Demand |
224 |
| 7.1.3 Recurrent Collect All-In |
225 |
| 7.2 Niet-contractuele klanten (aanbod voor KMO's) |
227 |
| 7.2.1 Flex Collect |
227 |
| 7.2.2 Collect On Demand |
227 |
| 8. Grote afgiftes en piekperiode |
227 |
| 8.1 Planning van omvangrijke afgiftes |
227 |
| 8.2 Afgiftes in piekperiodes |
227 |
| 5. MaxiResponse (Antwoord met port betaald door de afzender) |
228 |
| Inhoudsopgave |
229 |
| MaxiResponse (Antwoord met port betaald door de afzender) |
230 |
| 1. Definitie en formules |
230 |
| 2. Webtool |
230 |
| 3. Technische kenmerken en lay-out |
231 |
| 3.1 MaxiResponse ECO |
231 |
| 3.2 MaxiResponse FLEX |
233 |
| 3.3 Verzending van biologische stoffen, zoals bloedmonsters, via MaxiResponse |
236 |
| 3.3.1 Niet-Besmettelijke Substanties |
236 |
| 3.3.2 Besmettelijke Substanties |
236 |
| 4. Member Gets Member |
237 |
| 6. Distripost (De niet-geadresseerde zendingen) |
238 |
| Inhoudstafel |
239 |
| Distripost (De niet-geadresseerde zendingen) |
241 |
| 1. Definitie van het product Distripost (zendingen zonder adres) |
241 |
| 1.1 Kenmerken van de zendingen voor commerciële doeleinden (Distripost Boost, Intense, Press) |
242 |
| 1.2 Kenmerken van de zendingen voor informatieve doeleinden (Distripost Public) |
242 |
| 1.3 Geldende reglementering |
242 |
| 1.3.1 Wallonië |
242 |
| 1.3.2 Brussel |
242 |
| 1.3.3 Vlaanderen |
242 |
| 1.4. Aanmaken van een Distripost-zending |
243 |
| 1.4.1 Kenmerken van het product |
243 |
| 1.4.2 Formaten |
244 |
| 1.4.3 Mogelijke opties |
246 |
| 2. Reservatie van een Distripost-zending |
247 |
| 2.1 Geografische selectie van de uitreikingszone |
247 |
| 2.2 Bestelling |
249 |
| 2.3 Planningbevestiging |
250 |
| 2.4 Gedeeltelijk geplande bestelling |
250 |
| 2.5 Definitieve bevestiging |
250 |
| 2.6 Wijziging of annulering van een bestelling |
251 |
| 3. Voorbereiding van uw zendingen |
252 |
| 3.1. Voorbereiding van uw zendingen voor een afgifte in een (Hyper) Masspost Center |
255 |
| 3.2 Voorbereiding van uw zendingen: in een erkend Postkantoor |
256 |
| 3.3 Distripost Pick-up (afhaling op het adres van uw keuze) |
256 |
| 4. Sortering en afgifte van uw zendingen in het (Hyper) Masspost Center |
257 |
| 4.1 Minimale voorbereiding, afgifte 4 werkdagen voor uitreiking |
257 |
| 4.2 Volledige voorbereiding |
258 |
| 4.3 Documenten |
259 |
| 5. Betalingsmogelijkheden |
260 |
| 5.1 Er zijn meerdere betalingsmogelijkheden |
260 |
| 5.2 Het aantal zendingen wordt altijd in uw voordeel gefactureerd |
261 |
| 5.3. Concreet voorbeeld |
261 |
| 5.4. De gemeentebelastingen |
261 |
| 6. Distripost Pick-up (afhaling op het adres van uw keuze) |
262 |
| 6.1 Voorwaarden die gekoppeld zijn aan de afhaling |
262 |
| 6.2 Voorbereiding van de af te halen zendingen |
262 |
| A. Voordat de chauffeur langskomt |
262 |
| B. Op het ogenblik dat de chauffeur langskomt op het opgegeven adres |
263 |
| 6.3 In geval van afwezigheid op het ogenblik van de afhaling |
263 |
| 6.4 De betalingsmodaliteiten |
263 |
| 7. Bijlagen |
264 |
| 7.1 Voorbereiding en afgifte van niet-geadresseerde zendingen (Distripost) |
266-267 |
| 7.2 Voorbereiding van uw Distripost-folders in kartonnen dozen, met ophaling door bpost |
268-269 |
| 7.3 Voorbereiding van uw Distripost-folders zonder kartonnen dozen, met ophaling door bpost |
270-271 |
| 7.4 Voorbereiding van uw Distripost-folders in kartonnen dozen, met afgifte in een Postkantoor |
272-273 |
| 7.5 Voorbereiding van uw Distripost-folders zonder kartonnen dozen, met afgifte in een Postkantoor |
274-275 |
| 7.6 Orderbevestiging |
276 |
| 7.7 Voorbereidingsdocumenten |
280 |
| 7.7.1 Palletbrief |
280 |
| 7.7.2 Sorteerlijst |
281 |
| 7.7.3 Overzicht om de gemeentebelastingen aan te geven |
281 |
| 7.8 Label pickup |
282 |
| 7. De geadresseerde pers (Tijdschriften Standard – Pro) |
283 |
| Inhoudstafel |
284 |
| De geadresseerde pers (Tijdschriften Standard - Pro) |
285 |
| 1. Definitie en voorwaarden |
285 |
| 2. Afmetingen, gewicht en dikte |
287 |
| 3. Lay-out van de zendingen |
288 |
| 3.1 Verplichte vermeldingen |
288 |
| 3.2 Instructies in verband met de leesbaarheid van de vermeldingen |
288 |
| 3.3 Formaat, verpakking en sluiting van uw zendingen |
289 |
| 3.3.1 Zendingen onder plasticfolie |
289 |
| 3.3.2 Gesloten met een bandje of een zelfklever |
289 |
| 3.3.3 Zendingen zonder verpakking |
290 |
| 3.3.4 Zendingen onder omslag |
290 |
| 3.3.5 Adressering van de geadresseerde tijdschriften |
290 |
| 4. Voorbereiding van de zendingen |
291 |
| 4.1 Overzicht van de sorteeropties voor de zendingen |
292 |
| 4.2 Niet-gesorteerde zendingen |
292 |
| 4.2.1 Minimum- en maximumvolume per afgifte |
292 |
| 4.2.2 Conditionering en etikettering |
293 |
| 4.3 Zendingen gesorteerd per Sorteercentrum (Tijdschriften Standard) |
294 |
| 4.3.1 Conditionering en etikettering |
294 |
| A. In container of pallet per Sorteercentrum |
294 |
| 4.4 Zendingen gesorteerd Ronde en sequentie V3 (Tijdschriften Pro) |
295 |
| 5. Afgifte en uitreiking van de zendingen |
295 |
| 6. Bijlage: Een Tijdschrift wordt meestal als Large Format beschouwd als ... |
298-299 |
| 8. Te
adresseren
pers
(Tijdschriften
Plus) |
300 |
| Inhoudstafel |
301 |
| Te adresseren pers
(Tijdschriften Plus) |
302 |
| 1. Definitie en voorwaarden |
302 |
| 2. Afmetingen, gewicht & dikte |
303 |
| 3. Lay-out van de zendingen |
303 |
| 3.1 Voor de door bpost te mechaniseren zendingen |
303 |
| 3.2 Sluiting van de zendingen |
305 |
| 4. Voorbereiding van de zendingen |
306 |
| 4.1 Voorbereiding |
306 |
| 4.1.1 Minimum- en maximumvolume per afgifte |
306 |
| 4.2 Sortering |
307 |
| 4.3 Zendingen gesorteerd per sorteersector en per uitreikingskantoor (UK) |
308 |
| 4.3.1 Minimum- en maximumvolume per afgifte |
308 |
| 4.3.2 Conditionering en etikettering |
309 |
| A. In een container/op een pallet geplaatste directe bakken (standaardconditionering) |
309 |
| B. Rechtstreekse bundels in restmailcontainer/-pallet (alternatief) |
312 |
| 5. Afgifte en uitreiking van de zendingen |
315 |
| 6. Bijlage: Een Tijdschrift wordt meestal als Large Format beschouwd als ... |
316-317 |
| 9. De afhalingsdiensten |
318 |
| Inhoudstafel |
319 |
| De afhalingsdiensten |
320 |
| 1. Inleiding |
320 |
| 1.1 Definities & kenmerken |
320 |
| 1.2 Overzicht van de vier afhaalformules |
320 |
| 1.2.1 Recurrent Collect (= Collect & Send) |
320 |
| 1.2.2 ATH - afhaling ten huize |
321 |
| 1.2.3 Transport - afhaling met de vrachtwagen |
321 |
| 1.2.4 Collect & Stamp |
321 |
| 1.2.5 Recurrent Collect All-In |
321 |
| 1.2.6 Collect On Demand |
322 |
| 1.3 Voorbereiding van uw zendingen |
322 |
| 2. Recurrent Collect |
323 |
| 2.1 Maximumvolume en -gewicht |
323 |
| 2.2 Zendingen die niet door Recurrent Collect verwerkt worden |
323 |
| 2.3 Voorbereiding van uw zendingen |
323 |
| 2.3.1 Zendingen die met postzegels, een frankeermachine en/of voorafbetaalde etiketten gefrankeerd |
328 |
| 2.3.2 Voorbereiding van de afhaling van gefrankeerde zendingen met het frankeermerk Port Betaald |
329 |
| 2.3.3 Voorbereiding van de afhaling van gefrankeerde zendingen met het frankeermerk Uitgestelde ... |
331 |
| 3. ATH - Afhaling ten Huize |
333 |
| 3.1 Maximumvolume en -gewicht |
333 |
| 3.2 Zendingen die niet door ATH verwerkt worden |
333 |
| 3.3 Voorbereiding van uw zendingen |
333 |
| 4. Transport - Afhaling met de vrachtwagen |
334 |
| 4.1 Maximumvolume en -gewicht per recipiënt |
334 |
| 4.2 Voorbereiding van de zendingen |
334 |
| 5. Collect & Stamp |
335 |
| 6. Recurrent Collect All-In |
338 |
| 7. Collect On Demand |
338 |
| 8. Bijlagen |
339 |
| 8.1 Etiket voor zendingen met Port Betaald (PB) |
339 |
| 8.2 Etiket voor zendingen met Uitgestelde Vergoeding (UV) |
340 |
| Algemene bijlagen |
341 |
| Inhoudstafel |
342 |
| Algemene bijlagen |
343 |
| 1. Hoe contact opnemen met bpost? |
343 |
| 1.1 Vragen en inlichtingen van algemene aard |
343 |
| 2. Lijst van de (Hyper) Masspost Centers |
343 |
| 3. Lijst van de sorteersectoren |
345 |
| 4. Uren van afgifte per type zending, sortering en uitreikingstermijn |
346 |
| 4.1 Afgiftedatum volgens de gewenste uitreikingsperiode |
348 |
| 4.1.1 Direct Mail |
348 |
| 4.1.2 Distripost |
348 |
| 5. Samenvatting van de frankeermethodes voor nationale zendingen |
350 |
| 6. Tarieven en supplementen |
360 |
| 6.1 Tarieven |
360 |
| 6.2 Supplementen |
360 |
| 7. Borderellen/Afgiftetoelatingen |
361 |
| 7.1 Borderel Daily Mail of Aangetekende zendingen |
362 |
| 7.2 Afgifteborderel Daily Mail International |
363 |
| 7.3 Borderel Direct Mail - DM Easy |
364 |
| 7.4 Borderel Pakketten |
365 |
| 7.5 Borderel Geadresseerde Tijdschriften Standard |
366 |
| 7.6 Borderel voor de verzending van Belgische tijdschriften naar het buitenland |
367 |
| 7.7 Verzoek tot goedkeuring of wijziging voor de afgifte van tijdschriften Plus |
368 |
| 7.8 Verzoek tot goedkeuring of wijziging voor de afgifte van Geadresseerde Tijdschriften ... |
369 |
| 7.9 UV-RD: Borderel standaardtarieven |
370 |
| 7.10 UV-RD: Borderel Direct Mail - DM Easy |
371 |
| 8. Afmetingen zendingen op ware grootte |
372-373 |